Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ΕΛΠΕ / Παραδίδουν τον έλεγχο στους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΠΕ / Παραδίδουν τον έλεγχο στους ιδιώτες

ΕΛΠΕ

Στην εκχώρηση του δικαιώματος του Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία των μετόχων, προχωρεί ακάθεκτη η σημερινή διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων με τη συμβολή των ίδιων των εκπροσώπων του Δημοσίου και προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ν.Δ, παραδίδοντας ουσιαστικά τον έλεγχο στον ιδιώτη μέτοχο.

Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς πολιτική και κοινωνική διάσταση σε σχέση με τη συμμετοχή του Δημοσίου στη διοίκηση, αλλά και ως προς τον ρόλο του στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και πολιτικών, ενώ ακόμη και με στενή οικονομική θεώρηση είναι προφανές ότι εκχωρείται παράλληλα και το συνδεδεμένο οικονομικό πλεονέκτημα, δηλαδή η οικονομική αξία του ελέγχου του μάνατζμεντ, γεννώντας ζήτημα ευθυνών των συναινούντων.

Η συνάντηση των επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ χθες το πρωί ήταν ενδεικτική ενόψει του προωθούμενου εξοβελισμού του Δημοσίου από τη διοίκηση: μιλώντας για το πλάνο μετασχηματισμού του ομίλου, που περιλαμβάνει και τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, ο υπουργός Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ομίλου “με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων”...

Το έθαψαν

Στην ενημέρωση που ακολούθησε για τη στρατηγική μετεξέλιξης του ομίλου οι σχετικές τοποθετήσεις αναλώθηκαν στην υποβάθμιση του θέματος, με το πρόσχημα της νομιμότητας, μέσω της υποχρέωσης προσαρμογής στον σχετικό νόμο του 2020 για την εταιρική διακυβέρνηση -που, όπως αναφέρθηκε εμφατικά, ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ-, και μάλιστα με ιδιαίτερα σφιχτά χρονικά περιθώρια (έως 16.7.2021), και της εφαρμογής σύγχρονων προτύπων που αξιολογούνται από πολλούς φορείς και αποτελούν επενδυτικό κριτήριο...

Για θέμα που έχει προκαλέσει αδικαιολόγητες αντιδράσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος Γ. Παπαθανασίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης ανέφερε ότι “εκμεταλλευόμαστε την υποχρέωση που έχουμε για την αλλαγή του καταστατικού”, ώστε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές, εσωτερικές κυρίως αλλαγές, για να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις, καθώς μάλιστα πολλές φορές το governance, που είναι περισσότερο ελεγκτικής μορφής σε σχέση με το management, που είναι περισσότερο η διοίκηση, δημιουργούν κάποιες αντικρουόμενες συνθήκες...

Μίλησε για απόλυτα θετική αντίδραση και αντιμετώπιση από το ΥΠΕΝ και για συμφέροντα της εταιρείας απόλυτα ταυτισμένα με την εθνική στρατηγική για το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ ως μέτοχος με 35,5% το Δημόσιο προσδοκά να αποκομίσει τα οφέλη της αύξησης της αξίας της εταιρείας που υπολογίζεται τα επόμενα χρόνια. Για τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και εργαζομένων επισήμανε ότι έχουν κάποιο λόγο, όπως εσωτερικές διεργασίες - εξελίξεις σε μια ειδική ομάδα που βοηθούν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή την αντιπαράθεση και αντίδραση.

Πάντως αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη χρήση του 50%+1 στη συμφωνία των μετόχων, που απαιτείται προκειμένου να τροποποιηθεί το καταστατικό ως προς τον διορισμό από το Δημόσιο της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ., παραπέμποντας στις αποφάσεις της επερχόμενης γενικής συνέλευσης, ενώ δήλωσε παραξενευμένος με την αντίδραση όλων των σωματείων εργαζομένων, διότι, όπως είπε, παραμένουν εκπρόσωποί τους στις θυγατρικές του ομίλου.

Σοβαρά ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την επιλογή που προκρίθηκε: Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη συγκυρία για τις αλλαγές στο Δ.Σ. και γιατί είναι αναγκαίος ο διωγμός του Δημοσίου; Παρεμποδίζει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου η συνύπαρξη με το Δημόσιο; Και βεβαίως δεν έγινε καν λόγος για άλλη εναλλακτική, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στον νόμο χωρίς κατάργηση του δικαιώματος του Δημοσίου, επειδή, ως φαίνεται, δεν υπήρχε η αντίστοιχη πολιτική βούληση.

Όσο για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, δημιουργούνται ακόμη περισσότερες αβεβαιότητες και ερωτήματα, από τη μείωση των οικονομικών μεγεθών έως τις επιλογές της διοίκησης των τελευταίων δύο ετών και τη μορφή των αλλαγών στην εταιρική δομή.

Αβεβαιότητα για τους υδρογονάνθρακες

Προβληματισμός επικρατεί για την επόμενη μέρα των επενδύσεων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη διοίκηση του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., δεδομένων των κινήσεων άλλων εταιρειών που έχουν αποχωρήσει ή εξετάζουν σοβαρά την αποχώρησή τους από τη δραστηριότητα αυτή στην Ελλάδα, για λόγους είτε στρατηγικούς είτε προοπτικής.

Όπως επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιάμισιης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις εξελίξεις και η όλη κατάσταση στην Ελλάδα έχει τροποποιηθεί σε σχέση με αυτά που βλέπαμε πριν από 10-15 χρόνια. Η αλήθεια είναι, πρόσθεσε, ότι «κοιτάζουμε το θέμα με τρόπο που να είμαστε πιο στοχευμένοι και εστιασμένοι και να συνάδει λίγο η δραστηριότητα αυτή και με το περιβαλλοντικό μας προφίλ που θέλουμε να έχουμε ως εταιρεία».

Ωστόσο, σημείωσε, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση, καθώς ακόμη το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση και δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Πάντως, οι σχετικές επενδύσεις εξακολουθούν να εντάσσονται στο επενδυτικό πλάνο των συνολικά 4 δισ. του ομίλου, χωρίς να είναι γνωστό το μερίδιο που αναλογεί, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί ανάλογα με τις επενδύσεις που θα προχωρήσουν ή όχι, ενώ ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στα θαλάσσια “οικόπεδα” της Κρήτης υπό την Total.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL