Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C31.3°C
5 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.7°C31.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.0°C33.3°C
2 BF 34%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.8°C29.9°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
29.0°C29.9°C
2 BF 45%
Αποκάλυψη «Αυγής» / Ελεύθερες και ανεξέλεγκτες οι απολύσεις εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη «Αυγής» / Ελεύθερες και ανεξέλεγκτες οι απολύσεις εργαζομένων

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το επικοινωνιακό "μπαράζ" της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να παρουσιαστούν ως "φιλεργατικές" οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ισοπεδώνει την αγορά εργασίας, ο Κ. Χατζηδάκης, με ρύθμιση που επιμελώς αποκρύπτει, αλλάζει τα πάντα στις αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων.

Μάλιστα, με συγκεκριμένη διάταξη που αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ, καταφέρνει ίσως το πλέον σοβαρό πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων, πολύ χειρότερο ακόμα και από την επιβολή των απλήρωτων υπερωριών και την κατάργηση του οκταώρου. Και αυτό καθώς, πρώτον, καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζόμενου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη η απόλυσή του και, δεύτερον, οι αποζημιώσεις που δικαιούται ο εργαζόμενος και που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις περιορίζονται σημαντικά.

Ο "κόφτης" στις αποζημιώσεις

Συγκεκριμένα στο εργασιακό νομοσχέδιο των 150 σελίδων συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει επιπλέον αποζημίωση, αντί της ισχύουσας σήμερα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση που η απόλυσή τους κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια.

Ακόμα η έξτρα αποζημίωση που θα καταβάλλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο (μισθοί υπερημερίας) προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει περιορίζονται σημαντικά (θα κυμαίνονται από 3 έως 24 επιπλέον μισθούς), ενώ ακόμα και το ποσό που θα λάβει ο εργαζόμενος θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Η απόλυση ως αστική ποινή

Σήμερα, στην περίπτωση απόλυσης που κρίνεται δικαστικά άκυρη, η έξτρα αποζημίωση που μπορεί να επιδικαστεί καλύπτει όλους τους μισθούς του εργαζομένου από την ημέρα της απόλυσής του. Με τη διάταξη Χατζηδάκη, που αναφέρεται σε αποζημίωση απόλυσης ως "αστική ποινή", τα χρήματα (μισθοί) που θα λάβει ο εργαζόμενος θα αντιστοιχούν σε μισθούς από 3 έως 24 μηνών.

"Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, ακόμα και αν παράνομα απέλυσε τον εργαζόμενο της επιχείρησης, δεν θα έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης, αλλά θα μπορεί να δώσει ορισμένους μισθούς ως αστική ποινή, και μόνο στην περίπτωση που το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης" σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας σχολιάζοντας την επίμαχη διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου.

Επομένως, αν η απόλυση πραγματοποιηθεί με την επίκληση οικονομοτεχνικών λόγων εκ μέρους της επιχείρησης ή για λόγους εκδικητικότητας προς τον εργαζόμενο, ο εργοδότης θα επιβαρύνεται μόνο με την καταβολή μερικών μισθών επιπλέον της αποζημίωσης και μόνο αν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους καταβάλει.  Έτσι, με τη συγκεκριμένη διάταξη, όχι μόνο απελευθερώνονται οι απολύσεις, αλλά "λύνονται" τα χέρια των εργοδοτών, εν μέσω πανδημίας, να προχωρήσουν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

ΚΡΙΣΗ

Το τετράμηνο και οι πιέσεις

Με άλλη ρύθμιση του εργασιακού νομοσχεδίου ορίζεται ότι ο εργοδότης θα έχει στη διάθεσή του προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου να τηρήσει σωστά τις διατυπώσεις ώστε να μην κηρυχθεί άκυρη η απόλυση του εργαζομένου. Με άλλα λόγια ο εργοδότης θα απολύει και θα έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών να «διορθώσει» την απόλυση, προφανώς ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις στον εργαζόμενο, ώστε να μην προσφύγει στα δικαστήρια (π.χ. υπογράφοντας μια οικειοθελή παραίτηση), οπότε σταματά η ακυρότητα καταγγελίας και η επιδίκαση μισθών υπερημερίας.

Τι ισχύει σήμερα

Με τις ισχύουσες διατάξεις η άκυρη ή η καταχρηστική απόλυση συνεπάγεται την ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και, επομένως, τη μη λύση της σχέσης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση εργασίας παραμένει ενεργή και ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής του συμφωνημένου ή νόμιμου μισθού, αλλά και μισθούς υπερημερίας, την αξίωση για πραγματική απασχόληση και, ενδεχομένως, την αξίωση για δώρα εορτών, αποδοχές και επίδομα αδείας.

Τέλος, όσον αφορά την υπερημερία, διευκρινίζεται ότι ο εργοδότης καθίσταται υπερήμερος όταν δεν αποδέχεται την προσφερόμενη εργασία και ο εργαζόμενος έχει την αξίωση καταβολής των μισθών υπερημερίας, χωρίς να έχει υποχρέωση παροχής εργασίας.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Σε ανεξέλεγκτες απολύσεις οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκληρή γλώσσα για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, με τα εργασιακά χρησιμοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζομένους».

Με αφορμή την αποκάλυψη της Αυγής, για την διάταξη του νομοσχεδίου του Κ. Χατζηδάκη, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν έχει όρια η αντεργατική λαίλαπα που φέρνει το αντιδραστικό «εργασιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι σε μια περίοδο «βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και συνεχούς αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, αλλά ανοίγει το δρόμο σε μαζικές και καταχρηστικές απολύσεις».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στον αγώνα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης εργασιακής ζούγκλας θα τον δώσουμε αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους στη Βουλή και στην κοινωνία!».

Ακολουθεί η δήλωση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου

«Δεν έχει όρια η αντεργατική λαίλαπα που φέρνει το αντιδραστικό «εργασιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Αυγή, συμπεριλαμβάνεται διάταξη που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Προβλέπονται οι καταχρηστικές απολύσεις χωρίς περιορισμούς, και μάλιστα χωρίς κόστος για τους εργοδότες. Ταυτόχρονα, καταργείται η επαναπρόσληψη εργαζομένου όταν η απόλυση έχει κριθεί δικαστικά.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και συνεχούς αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, αλλά ανοίγει το δρόμο σε μαζικές και καταχρηστικές απολύσεις.

Πέραν της επίθεσης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποστερεί από τους εργαζομένους και το τελευταίο στήριγμα τους, την δικαστική προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα! Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζομένους και στα θεμελιώδη δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Τον αγώνα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης εργασιακής ζούγκλας θα τον δώσουμε αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους στη Βουλή και στην κοινωνία!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL