Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Κορωνοϊός / Πάει περίπατο... η κρουαζίερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Πάει περίπατο... η κρουαζίερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κόσμος την ελληνικής κρουαζιέρας, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 400 πλοία και 400.000 θέσεις εργασίας, αγωνιά για τη φετινή σεζόν, γνωρίζοντας ότι δεν θα καλυφθεί παρά μικρό μέρος των τεράστιων απωλειών όγκου δραστηριοτήτων και κύκλου εργασιών του 2020.

Η βραδυπορία στο πρόγραμμα εμβολιασμών προκάλεσε, όπως αναμενόταν, επιπτώσεις. Η κυβέρνηση υπερηφανευόταν πέρσι ότι «έδειξε αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, φέτος όμως μια άλλη χώρα της ανατολικής Μεσογείου είναι ο πρωταγωνιστής. Το Ισραήλ με το 50% του πληθυσμού εμβολιασμένο με την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer / BioΝTech και 3,4 εκατομμύρια και με τη δεύτερη, «άνοιξε» νωρίτερα από όλους την κρουαζιέρα. Επόμενο ήταν η αμερικανική Royal Caribbean με τα 56 πλοία, δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως μετά την Carnival, να ετοιμάζεται να δρομολογήσει κρουαζιερόπλοιο από τη Χάιφα με προορισμό Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο τον Μάιο με το νεότευκτο «Odyssey of the Seas». Θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη κρουαζιέρα με εμβολιασμένους επιβάτες και πλήρωμα και εύλογα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για παγκόσμιο πρωταθλητή στα εμβόλια και στη μετά τον κορωνοϊό εποχή στον τουρισμό.

Αυτό έρχεται έπειτα από σειρά δυσμενών εξελίξεων στη χώρα μας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η εταιρεία κρουαζιέρων MSC είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει τα ταξίδια του «MSC Magnifica» στην Ελλάδα που είχαν προγραμματιστεί έως τις 29 Απριλίου εξαιτίας της πανδημίας. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε, όπως σχολιάζουν επαΐοντες του κλάδου, «σύνθημα» μετάθεσης του ανοίγματος της σεζόν. Αναζωπύρωση πανδημίας και εκτροχιασμός χρονοδιαγράμματος εμβολιασμών συνετέλεσαν σε νέους περιορισμούς ταξιδιού και αναστολή προσεγγίσεων πλοίων στους συνολικά 45 κύριους ελληνικούς λιμένες κρουαζιέρας, εκ των οποίων οι 10 εξυπηρετούσαν προ πανδημίας άνω των 100.000 επιβατών ετησίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Celestyal Cruises, με έδρα στον Πειραιά, ανακοίνωσε ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει τελικά στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα επτά διανυκτερεύσεων στο Αιγαίο. Μάλιστα, ενώ αρχικώς η έναρξη της σεζόν είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, η εταιρεία θα ξεκινήσει τις κρουαζιέρες τεσσάρων και τριών διανυκτερεύσεων από το Λαύριο στις 26 και τις 30 Απριλίου αντιστοίχως.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το 2021 προμηνύεται δύσκολο για την κρουαζιέρα, μετά από ένα καταστροφικό 2020, οπότε εξαιτίας της πανδημίας η συντριπτική πλειονότητα των κρουαζιερόπλοιων παρέμεινε ανενεργή. Και τούτο όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους αλλά και λόγω της παρεπόμενης οικονομικής κρίσης και μάλιστα όταν τα τελευταία χρόνια οι κρουαζιέρες είχαν καταστεί περισσότερο προσιτές στο ευρύτερο κοινό, παύοντας να αποτελούν «προνόμιο λίγων», όπως ήταν παραδοσιακά.

Αναφορικά με την εικόνα του κλάδου, αυτή έχει να κάνει συνολικά με 399.396 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία 2019, όταν 332.830 στελέχωναν πλοία και 66.566 βρίσκονταν σε «rotation». Πέρυσι, ο αριθμός απασχολούμενων συρρικνώθηκε σε 32.000 ή 8% του «peak» το 2019, με τις εισπράξεις να μειώνονται κατά 80%. Αποτέλεσμα ήταν άλλα πλοία να περιμένουν άπραγα εντολές, άλλα να βρίσκονται τυπικώς μόνο εν πλω και πάνω από 20 να έχουν πωληθεί για scrap.

Τα εκκρεμή ζητήματα πάντως για την «επανεκκίνηση», όπως τέθηκαν από εκπροσώπους του κλάδου στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, συνοψίζονται στα εξής:

- Χάραξη ακριβούς χρονοδιαγράμματος από πλευράς κυβέρνησης, πώς και πότε θα ανοίξει την ελληνική αγορά, δεδομένου ότι οι εταιρείες χρειάζονται έως και δύο μήνες για να προετοιμάσουν τα ταξίδια (καθορισμός δρομολογίων, έκδοση εισιτηρίων, κ.λπ.).

- Χάρτης υποδομών και ετοιμότητας των λιμανιών, καθώς πέρυσι λειτούργησαν μόλις έξι.

- Κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης ανά λιμένα και κεντρικά (π.χ. λειτουργία covid hotels).

- Διενέργεια τεστ.

- Ανάπτυξη συνεργιών με γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Κύπρος, το Ισραήλ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL