Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Κομισιόν / Ύφεση 10% στην Ελλάδα - Η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Ύφεση 10% στην Ελλάδα - Η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ

Υφεση Ελλάδα οικονομία
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Νέο αρνητικό ρεκόρ προβλέπεται ότι θα σημειώσει η ελληνική οικονομία, με την ύφεση να καταγράφει ποσοστό 10% για το 2020, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Για το 2020 η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. ύστερα από εκείνη της Ισπανίας, υπολογίζει η έκθεση της Κομισιόν.

Μαύρα είναι τα μαντάτα και για την ανάπτυξη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1359805940439121920

Όπως σημειώνει η έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μετά την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να έχει μειωθεί 10% το 2020.

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην εργασία παραμένει.

Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021 καταγράφουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022.

Η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού, έχουν αναγκάσει πολλά κράτη μέλη να επανεισαγάγουν ή να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού.

Ταυτόχρονα, η αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι έτοιμη να ανακάμψει καθώς μετριάζονται τα μέτρα περιορισμού.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάκαμψη δεν έρχεται με επικοινωνιακά τρικ

«Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη δεν έρχεται με επικοινωνιακά τρικ» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση που σχολιάζει τις χειμερινές αποκαρδιωτικές προβλέψεις της Κομισιόν και ασκεί δριμεία κριτική για τη συνολική κυβερνητική διαχείριση στην πανδημία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης με κοινή δήλωσή τους ζητούν  «η κυβέρνηση να στηρίξει τώρα την οικονομία για να μην αποκτήσει η κρίση μόνιμα χαρακτηριστικά».

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να μην αποκτήσει η κρίση που βιώνουμε μόνιμα χαρακτηριστικά, με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις, έχουν στενέψει δραματικά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση Τσακαλώτου -Αχτσιόγλου -Χαρίτση

«Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, που ανακοινώθηκε σήμερα, εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις. Επίσης, παραπέμπει πια στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022.

Ακόμη όμως και αυτά, υπό την προϋπόθεση της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου και της κρατικής στήριξης προς το σύνολο της οικονομίας. Και υπό την αίρεση της θετικής πορείας των εμβολιασμών, ώστε να ανακάμψει σταδιακά και η τουριστική δραστηριότητα, κρίσιμος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη τύπου V, στην οποία στήριζε την ρητορική της η κυβέρνηση, είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», των ημίμετρων και του εξωραϊσμού της πραγματικότητας.

Η ανάκαμψη  της οικονομίας δεν έρχεται νομοτελειακά ούτε με διαγγέλματα και επικοινωνιακά τρικ. Προϋποθέτει την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει στην τύχη του. Αλλά και την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με «κούρεμα», στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας.

Ό,τι δηλαδή εξαρχής έχει τεκμηριωμένα επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να μην αποκτήσει η κρίση που βιώνουμε μόνιμα χαρακτηριστικά, με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις, έχουν στενέψει δραματικά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL