Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Εξαγγελίες ΔΕΘ / Από τον κοινωνικό αυτοματισμό μέχρι την οικονομική αναποτελεσματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαγγελίες ΔΕΘ / Από τον κοινωνικό αυτοματισμό μέχρι την οικονομική αναποτελεσματικότητα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ 2020
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Το πακέτο ελαφρύνσεων και οι υπόλοιπες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που σχετίζονται με την οικονομία χαρακτηρίζονται κυρίως από την προσπάθεια αντίστροφης αναδιανομής σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων. Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Από την κατάργηση (προσωρινά και για έναν χρόνο) της εισφοράς αλληλεγγύης έχουν μηδενικό όφελος όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ (δηλαδή περίπου το 60% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα με βάση τα εισοδήματα του 2019, αναμένεται να αυξηθεί δεδομένης της ύφεσης του 2020), ενώ οι έχοντες ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ έχουν ετήσιο όφελος .076 ευρώ (πάνω από δύο μηνιάτικα των 1.000 ευρώ δηλαδή). Πρόκειται για την ακριβώς αντίστροφη λογική από αυτή που χαρακτηρίζει ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα, που όμως δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Ο κ. Μητσοτάκης, από τα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση μέχρι σήμερα, χρησιμοποιεί την κλασική τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που μπορεί να συνοψιστεί στη φράση: «Για όλα τα δεινά των ανθρώπων που έχουν πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα και κατατάσσουν τον εαυτό τους στη μεσαία τάξη, φταίνε οι άνθρωποι που έχουν γύρω στα 500 - 600 ευρώ εισόδημα οι οποίοι (κακώς) στηρίχθηκαν από την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη ΔΕΘ διατυπώθηκε ξανά η πρόταση για εισαγωγή του κεφαλαοποιητικού συστήματος στον 2ο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, έναντι του υφιστάμενου συστήματος της διαγενεακής αλληλεγγύης με τα αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, που ισχύει για την επικουρική σύνταξη. Που σημαίνει πρακτικά ότι κάθε ασφαλισμένος πρέπει να «επενδύσει» κάποια χρήματα (εισφορές) κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου (ο έχων μικρό μισθό αναγκαστικά θα «επενδύσει» λίγα ή καθόλου) προκειμένου να χτίσει ένα κεφάλαιο που θα του αποφέρει την επικουρική σύνταξη. Το πόση θα είναι αυτή η σύνταξη και αν θα καταβληθεί τελικά εξαρτάται από την απόδοση αυτού του κεφαλαίου με βάση την πορεία των αγορών και από τις επενδυτικές επιλογές του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των εισφορών του. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, οι πιθανότητες να πάνε τα πράγματα στραβά είναι πάρα πολλές. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Πατέλη, ο οποίος «εξήγησε» με απλά λόγια τη φιλοσοφία: «Δεν θα παίρνουμε λεφτά από τους νέους για να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους». Και εδώ λοιπόν ο κοινωνικός αυτοματισμός έχει την τιμητική του.

Πέρα από την κριτική που μπορεί να γίνει σε αυτές τις επιλογές με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, πρέπει να αναδειχτεί η οικονομική αναποτελεσματικότητά τους στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες. Στην πρώτη περίπτωση, το όφελος των περίπου 2.000 ευρώ σε κάποιον που έχει εισόδημα 50.000 ευρώ είναι πολύ πιθανό να μην καταλήξει στην αγορά ώστε να ενισχύσει την καταρρέουσα ζήτηση και να ωφελήσει όλη την οικονομία. Αντίθετα, αν κατευθυνόταν περισσότερο ισορροπημένα σε εργαζόμενους με χαμηλότερα εισοδήματα που προσπαθούν να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, αυτό θα ήταν σχεδόν δεδομένο. Στην περίπτωση της αλλαγής του 2ου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, όχι μόνο δεν διασφαλίζεται μια ικανοποιητική επικουρική σύνταξη για τους περισσότερους, αλλά το κόστος μετάβασης στο ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι πολύ μεγάλο, θα βαρύνει το Δημόσιο και πολύ γρήγορα δυστυχώς όλους τους φορολογούμενους πολίτες (νέους και ηλικιωμένους)!

 

* Ο Παναγιώτης Κορκολής είναι σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL