Live τώρα    
Γ. Κατρούγκαλος: / Γ. Κατρούγκαλος: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για "μπλοκάκια", νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: / Γ. Κατρούγκαλος: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για "μπλοκάκια", νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς που αμείβονται με "μπλοκάκι", αλλά και σε ειδικές, επίσης ευνοϊκές, προβλέψεις για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες δεσμεύτηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Αναφερόμενος, επίσης, στο νέο ασφαλιστικό, τόνισε την αναγκαία μετάβαση σε ένα ενιαίο σύστημα, με ενιαίους κανόνες για νέους και παλιούς ασφαλισμένους, προσθέτοντας ότι "για πρώτη φορά από τότε που ο Ελ. Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας". Επίσης, όπως διευκρίνισε για άλλη μια φορά σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, "η προσωπική διαφορά που προβλέπεται για τους νυν συνταξιούχους είναι εγγυημένη για πάντα και η αναφορά που υπάρχει στον νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται (σ.σ.: η διαφορά) όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων".

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Όπως τόνισε ακόμα ο υπουργός Εργασίας, για τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι" προβλέπεται ό,τι και για τους μισθωτούς. Δηλαδή, οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: επομένως 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες είπε ο υπουργός, που επέμεινε στο να είναι ενιαίοι οι κανόνες για όλους και άρα στην εισφορά 20% επί του εισοδήματος και για τους επαγγελματίες.

Μεταβατικό καθεστώς για τους νέους

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες εξετάζεται για τα επόμενα τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνονται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, ήτοι 93 ευρώ εισφορά τον μήνα. Τέλος, όσον αφορά τους αγρότες, σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Ψήφο εμπιστοσύνης μέσα, μάχη έξω...

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία για να παρουσιάσει το νέο ασφαλιστικό σύστημα και, όπως αποκάλυψε, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ' αντιπαράσταση ακρόαση με τον υπεύθυνο της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντ. Κοστέλο. Κι αυτό, όπως τόνισε, γίνεται και για επιπλέον έναν λόγο: "Γιατί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν διακύβευμα για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη"!

Σε αυτό το σημείο τόνισε: "Οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν χθες (σ.σ.: προχθές) την απάντησή τους. Και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση της κυβέρνησης. Δεν είναι όμως μόνο εθνικό ζήτημα. Είπα προηγουμένως ότι είναι και κοινωνικό, ταξικό. Γιατί πρέπει να έχουμε ειδική μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Είναι όμως και ευρωπαϊκό. Το τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το κοινωνικό κράτος ανάγεται στα ταυτοτικά χαρακτηριστικά, σ' αυτά που καθορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Γι' αυτό ξεκινάμε την περιοδεία μας, για να δείξουμε στους άλλους λαούς ότι αυτή τη στιγμή, όπως έχω πει πολλές φορές, στο κοινωνικό μέτωπο η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Κι όταν ζητάμε να προστατευθεί το κοινωνικό κράτος και οι συντάξεις στην Ελλάδα, το κάνουμε πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά το κάνουμε και γιατί θέλουμε η Ευρώπη να κρατήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά. Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ανταπόκριση αυτή".

Οι τρεις τομές του νέου Ασφαλιστικού

Αναλύοντας το νέο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις βασικές τομές του:

* "Να συγκρατήσουμε τη δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο όμως κοινωνικά και ταξικά μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων, υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, υπέρ αυτών που είναι χρόνια έξω από την αγορά εργασίας όχι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά".

* "Να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους. Για παράδειγμα, εάν δεν κάναμε τη μεταρρύθμιση, θα έπρεπε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, χωρίς να έχουμε τίποτα να βάλουμε στη θέση του. Εμείς προχωρούμε στη σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την εθνική σύνταξη, που έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό: Να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό".

* "Τέλος, κάτι σημαντικό που έχει συσκοτιστεί στον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης από τις ναυαρχίδες και τις ακταιωρούς της. Το ότι πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα, αντίθετα με αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, κάθε φορά ο λογαριασμός στελνόταν στις επόμενες γενιές και είχαμε συνταξιούχους πριν από το 1993, μετά το 1993, πριν από το 2011, μετά το 2011, πριν από το 2015, μετά το 2015".

* "Εφαρμόζουμε ενιαίους κανόνες σε όλους με όρους όχι μόνο κοινωνικής, αλλά και διαγενεακής δικαιοσύνης. Ακόμη και στους παλιούς συνταξιούχους που εγγυόμαστε απολύτως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στο επίπεδο με το παλιό, τις εγγυόμαστε με τον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν εξισορροπηθούν οι συντάξεις, όταν με την άνοδο των νέων συντάξεων, που μπορεί να υπολείπονται των παλαιών, φτάσουν και οι παλιές και οι νέες σε ένα επίπεδο, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα μίας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων".

Προσωπική διαφορά εγγυημένη για πάντα

* "Παρενθετικά, επειδή γίνεται πολλή παραπληροφόρηση για την προσωπική διαφορά, πρέπει να διευκρινίσω ότι την προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που γίνεται στον νόμο ότι από το 2018 και μετά θα γίνεται η σύγκριση με τις μελλοντικές συντάξεις, αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι όπως κάθε προσωπική διαφορά αυτή θα τείνει να μειώνεται όταν οι ισοδύναμες με αυτές συντάξεις ανεβαίνουν. Γιατί αυτό θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό. Ελπίδα. Το είπα και κατά τη δήλωσή μου μετά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για το ασφαλιστικό. Να χαθεί η ελπίδα στον νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη. Να χαθεί η ελπίδα στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του και αυτή δεν θα εξανεμιστεί. Και δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα για το ασφαλιστικό από την ελπίδα και την εμπιστοσύνη. Ακριβώς αυτό το νόημα θέλουμε να επιστρέψουμε στην κοινωνική ασφάλιση. Και το κάνουμε με δύο βασικές τομές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0