Στην απόφαση να θέσουν σε διαθεσιμότητα πέντε εργαζόμενους, στην κατάρτιση νέου συστήματος ασφαλείας διυλιστηρίων και στην εκπόνηση νέου οργανογράμματος με ενίσχυση της ασφάλειας προχώρησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος στον Ασπρόπυργο τον περασμένο Μάιο, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων εργαζομένων, ενώ εκκρεμεί η έκδοση πορίσματος από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου, προχωρά στην υιοθέτηση ολικού συστήματος ασφαλείας που στοχεύει αφενός στην εμπέδωση και τήρηση των διαδικασιών ασφαλείας πάνω σε σύγχρονες προσεγγίσεις, αφετέρου στη διόρθωση των αιτιών που προκάλεσαν το θλιβερό γεγονός.
Σε αυτό το πλαίσιο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε άτομα, που εμπλέκονται στο δυστύχημα και την παραβίαση διαδικασιών ασφαλείας της εταιρείας που το προκάλεσαν, εκ των οποίων δύο στελέχη (αναπληρωτής διευθυντής και προϊστάμενος μηχανικός) και τρεις εργαζόμενοι που φέρονται πως είχαν φυσική εμπλοκή στο δυστύχημα, μέχρι την οριστικοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας και έως 6 μήνες, χωρίς όμως να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς εκκρεμεί η διερεύνηση του συμβάντος από τις αρμόδιες Αρχές.
Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ κατάρτισαν νέο, σύγχρονο και διεθνούς επιπέδου σύστημα ασφαλείας διυλιστηρίων, στο πλαίσιο του οποίου, μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, τέθηκε σε εφαρμογή δομημένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας ασφαλείας εντός του ομίλου. Στην κατεύθυνση αυτή δίνεται έμφαση στην αναθεώρηση και εντατικοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης εργαζομένων και κυρίως σε θέματα ασφαλείας και τήρησης διαδικασιών και στην επανεξέταση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου τήρησης των διαδικασιών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του σχετικού πορίσματος.
Επίσης, εκπονήθηκε νέο οργανόγραμμα διυλιστηρίων, με αναβάθμιση των Διευθύνσεων Ασφαλείας και έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού και την εύρυθμη λειτουργία του ομίλου, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των εγκαταστάσεων.
Όπως δήλωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ προς τους εργαζόμενους, "δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας στην εργασία, διασφαλίζοντας το ύψιστο αγαθό, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής".
Α.Ζ.