"Παγωμένο" στα επίπεδα των 420 ευρώ παραμένει το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, όπως προέκυψε μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Όπως ανέφερε στέλεχος της ΤτΕ, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πορεία των capital controls και διαπιστώθηκε ότι μέρα με τη μέρα υπάρχει σημαντική χαλάρωση στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, ενώ θα ακολουθήσει και επιπλέον, προσθέτοντας ότι "πήγαμε καλά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τα capital controls", αναφέροντας πως τον Ιούλιο χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του περσινού Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του περσινού Αυγούστου.
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΤτΕ, το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των συστημικών ελληνικών τραπεζών είναι κάτι που έχει αποκλειστεί και δεν τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ επαναδιατυπώνεται ο στόχος για ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των assets (AQR) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε το πλαίσιο διαχείρισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το οποίο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ενώ σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις μεταξύ συστημικών τραπεζών, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Ακόμη, η ΤτΕ ενημέρωσε τον υπουργό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση των stress tests, ενώ θα συσταθεί ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες και νομικούς, οι οποίοι θα ετοιμάσουν για την επόμενη κυβέρνηση το πλαίσιο και τις αλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε ότι:
- Τον Σεπτέμβριο θα τελειώσουν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου AQR στις τράπεζες
- Τον Οκτώβριο θα γίνουν τα stress tests.
- Τον Νοέμβριο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ιδιώτες στις τράπεζες
- Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Γ.Α.