Live τώρα    
Προετοιμασία τριών εβδομάδων για το "ραντεβού στη Ρίγα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προετοιμασία τριών εβδομάδων για το "ραντεβού στη Ρίγα"

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η επαμφοτερίζουσα ειδησεογραφία του περιοδικού "Spiegel", με διαφορά μόλις ολίγων ωρών, φιλοξένησε προχθές αρχικά ένα άκρως καταστροφολογικό δημοσίευμα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και στη συνέχεια επανήλθε κάνοντας λόγο για αισιοδοξία αναφορικά με το ζητούμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την επίδοση της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να είναι και η επιτομή της αντιμετώπισης πανευρωπαϊκά του "ελληνικού προβλήματος". Καθόλου τυχαία μάλιστα, ήλθε την ίδια ημέρα, το μεσημέρι της Παρασκευής, η δήλωση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η οποία αφενός έκανε λόγο για ασκήσεις επί χάρτου μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, αφετέρου έκανε γνωστό ότι δεν βλέπει τέτοιον κίνδυνο.

Και ενώ η τακτική "μαστίγιο και καρότο" εκ μέρους των δανειστών ακολουθείται "με θρησκευτική ευλάβεια", η ελληνική πλευρά δείχνει σχεδόν μονομερή συνέπεια στη βήμα με βήμα προσέγγιση Αθήνας - εταίρων για την επίτευξη συμφωνίας. Τελευταίο δείγμα που να πιστοποιεί αυτήν την εικόνα ήταν η επίδοση στο τελευταίο EuroWorking Group μακροσκελούς καταλόγου μεταρρυθμίσεων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3.536 εκατ. ευρώ έως 4.963 εκατ. ευρώ (έσοδα 4.684 εκατ. ευρώ στο μετριοπαθές σενάριο και 6.111 εκατ. ευρώ στο αισιόδοξο, μείον μέτρα κόστους 1.148 εκατ. ευρώ). Αν προστεθούν οι προβλεπόμενες εφέτος ιδιωτικοποιήσεις (1,5 με 1,6 δισ. ευρώ), το συνολικό εισπρακτικό αποτέλεσμα ανέρχεται μεταξύ 5.036 εκατ. ευρώ και 6.563 εκατ. ευρώ.

Βασικό σενάριο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 παραμένει το 1,2% του ΑΕΠ, το οποίο εάν υιοθετηθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε ως υπόθεση εργασίας να αυξηθεί κατά επιπλέον 1,9 τοις εκατό στο μετριοπαθές σενάριο και κατά 2,7 τοις εκατό στο αισιόδοξο και θα μπορούσε έτσι να φθάσει μεταξύ 3,1% και 3,9% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση αυτή, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει το πέραν του 1,5% του ΑΕΠ τμήμα (1,6 με 2,4 μονάδες) όχι για αποπληρωμή χρέους, αλλά για άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπό διαμόρφωση λίστα είναι πιθανό να εμπλουτισθεί περαιτέρω στο EuroWorking Group που έχει προγραμματιστεί για την Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να μεγιστοποιείται το τελικό αποτέλεσμα είτε με περικοπή των προβλεπομένων δαπανών είτε με αύξηση του εισπρακτικού αποτελέσματος είτε -πιθανότερα- με συνδυασμό και των δύο. Στην περίπτωση αυτή, είναι εύλογα αναμενόμενο ότι οι δανειστές θα χαλαρώσουν τις πιέσεις.

Κυριότερα πεδία διαφωνίας είναι μεν τα εργασιακά, η απελευθέρωση των απολύσεων, το ασφαλιστικό και οι περικοπές επικουρικών συντάξεων, αλλά αυτά, όσο σοβαρά και αν είναι για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, παραμένουν μεμονωμένα μέτρα σε σύγκριση με περισσότερο σύνθετα "αγκάθια" όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις της διοίκησης του κράτους που μετ' επιτάσεως ζητούν οι δανειστές και οι δημοσιονομικές προβλέψεις όπου κάθε "κενό" ισοδυναμεί αναπόδραστα σύμφωνα με τη λογική των Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ - EFSF, με μέτρα κάλυψής του.

Ως μοχλό πίεσης, στο πλαίσιο αυτής της λογικής, χρησιμοποιούν σταθερά τη ρευστότητα. Έτσι, φλέγον θέμα και αυτών των ημερών στην οικονομία είναι η κάλυψη των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθούν στις 8 Απριλίου (το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 14 του μήνα και ενώ τα 750 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών που θα απέχουν από τη δημοπρασία της Μεγάλης Τετάρτης), η καταβολή των 448 εκατ. ευρώ της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου και η κάλυψη λήξεων εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μη πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ώς τον Μάιο, παρά το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία. Σε ανάλογο μήκος κύματος με όσα τονίζουν οι παραπάνω κυβερνητικές πηγές κινήθηκε άλλωστε και η δήλωση που έκανε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνει από χρήματα το ελληνικό κράτος τον Απρίλιο, απάντησε: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Ανάλογες δηλώσεις όμως ήλθαν και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου, δήλωσε στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Αισιόδοξη ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, παρά το ότι «μας κρατάνε από το λαιμό, από την άποψη της πιστωτικής ασφυξίας που μας έχουν επιβάλει», εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους. «Τον Φεβρουάριο καταποντίστηκαν τα έσοδα, τον Μάρτιο όμως είχαμε μια πρωτοφανή αύξηση 13,3% στα έσοδα» είπε η Ν. Βαλαβάνη στον Star.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές έχουν μπροστά τους τρεις εβδομάδες ώς το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα, ημερομηνία πολύ κοντινή στο δύσκολο από πλευράς ταμιακών κρατικών υποχρεώσεων μήνα Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0