Live τώρα    
Κοινή απαίτηση επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, μεταφορέων / Η κυβέρνηση μας χρωστά αλλαγή πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινή απαίτηση επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, μεταφορέων / Η κυβέρνηση μας χρωστά αλλαγή πολιτικής

Σε συστράτευση για την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής κάλεσαν τους επαγγελματίες και εμπόρους οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΣΧΕΜ, ΠΟΕΙΑΤΑ και ΣΑΤΑ στην κοινή χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν για τέλος Σεπτεμβρίου πολλοί κλάδοι της οικονομίας αν δεν εισακουστούν οι θέσεις τους και δεν ενδιαφερθεί η κυβέρνηση να τερματιστεί η οικονομική και ψυχολογική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων, επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων λόγω υπερφορολόγησης, που κορυφώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ, κατασχέσεων, ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ για ασφαλιστικές εισφορές, των "κόκκινων δανείων" και της δραματικής έλλειψης ρευστότητας.

Την επίθεση στην ασκούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσαν για φορολογικό, ασφαλιστικό και "κόκκινα δάνεια" χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών). Προαναγγέλλοντας τις κινητοποιήσεις, σχολίασαν ότι αυτές δεν προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, διότι δεν επιθυμούν πυροτεχνήματα, αλλά λύσεις.

Οι εκπρόσωποι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΕΙΑΤΑ, ΣΑΤΑ και ΠΣΧΕΜ, αφού κάλεσαν όλους τους επαγγελματικούς φορείς σε συστράτευση για την αλλαγή αυτής της πολιτικής «που διαλύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», προέβλεψαν ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω βίαιο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σχολίασε: «Μας το χρωστούν οι κυβερνήσεις να αλλάξει η πολιτική...».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών Θ. Λυμπερόπουλος ανέφερε: «Αν δεν μπορεί να τα καταφέρει η κυβέρνηση, πρέπει να φύγει». Όπως είπε, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις για να γίνει κατανοητό πως ό,τι συμβαίνει δεν αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά όλη την κοινωνία, ενώ ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ Π. Σκουλικίδης είπε ότι ο κλάδος θα μεταναστεύσει στη Βουλγαρία αν συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική.

Ειδικότερα, για τα επίμαχα θέματα έγιναν οι ακόλουθες προτάσεις:

Ασφαλιστικό - ΟΑΕΕ

* Κεφαλαιοποίηση, πάγωμα και μετατροπή των οφειλών για τους ενεργούς οφειλέτες σε ασφαλιστικό χρόνο σε σχέση με τις οφειλές του ΟΑΕΕ.

* Με το πέρας του εργασιακού - ασφαλιστικού του βίου, ο κάθε οφειλέτης να έχει το δικαίωμα εξαγοράς του ασφαλιστικού χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, λαμβάνει μειωμένη κατά το ποσό της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σύνταξη.

* Να δοθεί για τις τρέχουσες εισφορές στους ασφαλισμένους το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.

* Ενεργοποίηση του αδρανούς λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων επαγγελματιών με τη θέσπιση «τεκμηρίου διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας» ανάλογου με αυτό που ισχύει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ.

Φορολόγηση επιχειρήσεων

* Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% στα κέρδη των επιχειρήσεων.

* Ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος.

* Αφορολόγητο και για επιχειρηματίες με προσαύξηση αναλόγως οικογενειακής κατάστασης. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

* Μείωση κατά 50% του υφιστάμενου ποσοστού από το επόμενο οικονομικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων.

* Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ώς την κατάργησή του να αποτελέσει πόρο του ΟΑΕΕ.

* Κατάργηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

* Επέκταση αριθμού δόσεων έως 100 μηνιαίες, μείωση προσαυξήσεων, καθώς και εκλογίκευση προστίμων και προσαυξήσεων από τόκους υπερημερίας.

* Επέκταση μέτρου συλλογής αποδείξεων και για επιχειρηματίες.

ΦΠΑ

* Απαλλαγή από υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ επιχειρήσεων ετήσιου τζίρου 20.000 - 25.000 ευρώ.

* Αυτόματη επιστροφή για τους συνεπείς χωρίς έλεγχο.

* Συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές.

* Καταβολή εντός του μήνα από την έκδοση του τιμολογίου.

* Παρακολούθηση και όχι αφαίρεση ΑΦΜ.

ΕΝΦΙΑ

* Απαλλαγή της ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι συντελεστής παραγωγής.

* Απαλλαγή πρώτης ή κύριας κατοικίας αναλόγως οικογενειακής κατάστασης.

* Απαλλαγή κατά το ενυπόθηκο μέρος της αξίας της περιουσίας.

* Κατάργηση Συμπληρωματικού Φόρου.

"Κόκκινα δάνεια"

Στη ρύθμισή τους, πέραν της αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την κατάσταση της επιχείρησης, άρα και τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων είτε με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση με τόκους είτε με μείωση επιτοκίου, ενώ η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.

Θ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0