Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αξιολογήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διάχυτη ανησυχία στο εσωτερικό του κόμματος, παράλληλα με την ικανοποίηση που εξέφρασε η ηγεσία της Αγ. Κωνσταντίνου.
Ο προβληματισμός εκκινεί από το γεγονός ότι, πέρα από την παρουσία κυρίως των Γ. Μπουτάρη και Γ. Καμίνη και μεμονωμένες περιπτώσεις που αποτελούσαν καθαρές υποψηφιότητες της ΔΗΜ.ΑΡ., οι υποψήφιοι του κόμματος κατέγραψαν από πολύ χαμηλά έως μέτρια ποσοστά. Η ανησυχία προεκτείνεται σε εκτιμήσεις ότι, εάν αυτή η εκλογική παρουσία που κατέγραψε προχθές το κόμμα επικυρωθεί και στην ερχόμενη ευρωκάλπη, τότε τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά περίπλοκα στο εσωτερικό του κόμματος.
"Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση" δήλωσε (ρ/σ Αθήνα 9,84) ο Σπ. Λυκούδης στέλνοντας μήνυμα ότι, εφόσον από τα αποτελέσματα προκύψει πως χρειάζονται διορθώσεις, αυτές θα γίνουν και "δεν θα εφησυχάσουμε νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα".
Όπως εκτιμήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή, "στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της ΔΗΜ.ΑΡ. να στηρίξει ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις με προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, που στηρίζονται σε προοδευτικά τοπικά προγράμματα και εκπροσωπούνται από αξιόπιστα πρόσωπα". Όσον αφορά το πώς πάει η ΔΗΜ.ΑΡ. στον δεύτερο γύρο όπου δεν συμμετέχει το κόμμα, αποφασίστηκε ότι "η επιλογή των μελών του κόμματος θα πρέπει να γίνει στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο: της ύπαρξης, δηλαδή, προοδευτικού αυτοδιοικητικού προγράμματος και της αξιοσύνης των προσώπων".
Απόψε στην Πλατεία Μοναστηρακίου πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της συμπαράταξης Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία με ομιλητή τον Φ. Κουβέλη.
Ν. ΛΙΟΝ.