Οδηγία να μην αφαιρεθούν οι 6 μονάδες από όσους μαθητές έδωσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, άλλη απάντηση από αυτή που αναφέρεται στις ενδεικτικές λύσεις, αρκεί να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), σε σχέση με την εξέταση του μαθήματος της Βιολογίας.
Σύμφωνα με την κατευθυντήρια οδηγία προς τα Βαθμολογικά Κέντρα, που εξέδωσε σήμερα η ΚΕΕ, μετά από τον σάλο για την ασαφή διατύπωση του θέματος Δ5 των πανελληνίων εξετάσεων στη Βιολογία χθες, ξεκαθαρίζεται ότι εφόσον η προσέγγιση είναι επιστημονικά θεμελιωμένη και τεκμηριωμένη με βάση τη σχολική γνώση η απάντηση να λαμβάνεται ως σωστή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στην εν λόγω ερώτηση υπάρχουν δύο σωστές απαντήσεις.
Γι’ αυτό το λόγο η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) έκανε επίσημη πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ζητώντας να θεωρηθούν ισότιμα ορθές και οι δύο λύσεις που προέκυψαν για το επίμαχο ζήτημα. Όπως σημειώνει: «Και οι δύο απαντήσεις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και πρέπει να γίνουν αποδεκτές».
Τι αναφέρει η οδηγία της ΚΕΕ
«Για το μάθημα της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ που εξετάστηκε στις 2-6-2025
Στα ερωτήματα Γ1β και Γ1γ οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από την ΚΕΕ είναι ενδεικτικές. Επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα συνεκτιμώνται και αξιολογούνται θετικά.
Στο ερώτημα Δ5 ως αποδεκτή απάντηση λαμβάνεται αυτή που περιγράφεται στις ενδεικτικές απαντήσεις της ΚΕΕ, η οποία συμφωνεί πλήρως με το σχολικό βιβλίο και τα δεδομένα του ερωτήματος.
Σε περίπτωση που υποψήφιος απαντήσει κάτι διαφορετικό, αυτό μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό ΜΟΝΟ στην περίπτωση που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και μέχρι το βαθμό που είναι τεκμηριωμένο».
