Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.2°C33.5°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.6°C31.6°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C33.0°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.5°C29.6°C
2 BF 28%
Ξεναγοί / Η κυβέρνηση συρρικνώνει το επάγγελμά τους - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεναγοί / Η κυβέρνηση συρρικνώνει το επάγγελμά τους - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ξεναγοί στα Προπύλαια
Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση ξεναγών (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Σφοδρά πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί, που προχωρούν το διάστημα αυτό σε διαμαρτυρίες αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού και που, όπως καταγγέλλουν, απαξιώνει την ουσία του επαγγέλματός τους και διασπά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Οπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου, μέχρι σήμερα ισχύει ο Νόμος 710 του 1977 που έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές (τελευταία το 2022) και ορίζει τα πάντα για τους ξεναγούς. «Μέχρι τώρα η Πολιτεία αναγνώριζε ότι μία χώρα είναι το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Κάθε μνημείο, κάθε χώρος, κάθε περιοχή, κάθε μουσείο εντάσσονται σε ένα γενικότερο -ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό- πλαίσιο. Σε αυτήν τη λογική και μέσα και από την κατάρτιση που παρέχει το υπουργείο Τουρισμού στις Σχολές Ξεναγών, ο ξεναγός καλείται να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν» αναφέρει χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας τη δουλειά του ξεναγού με κουκίδες που ενώνουν την καθημερινότητα του κόσμου, την πολιτική, τον πολιτισμό, την ιστορία, τα μνημεία και οτιδήποτε θελήσει να πληροφορηθεί ο τουρίστας.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο αλλάζει τελείως αυτή η προσέγγιση. Πλέον ο πολύπλευρος ρόλος του ξεναγού περιορίζεται στην παρουσίαση μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων και όλο το υπόλοιπο κομμάτι αφήνεται στα χέρια οποιωνδήποτε, καταρτισμένων ή μη. «Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι ο ξεναγός πλέον είναι απαραίτητος μόνο σε ό,τι έχει πόρτα και εισιτήριο και πετιέται έξω από τον περιηγητικό τουρισμό, που ναι μεν δεν του το απαγορεύει, αλλά δεν τον θεωρεί απαραίτητο πια. Δηλαδή, εκτός των μνημείων, των μουσείων κ.λπ., ο καθένας -ακόμη και μη διαπιστευμένος ξεναγός- θα έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, όπου θέλει, σε όποιον θέλει, όπως θέλει» σχολιάζει η ίδια.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο οι τροποποιήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα του ξεναγού συνδέονται με τον «εκσυγχρονισμό» και την «αναβάθμιση» του τουριστικού προϊόντος που η ίδια επικαλείται, η Αν. Γαϊτάνου είναι σαφής: «Δεν μπορώ να δω καμία σύνδεση. Όταν προσπαθείς να αναβαθμίσεις το τουριστικό σου προϊόν και την τουριστική υπηρεσία που παρέχεις, λογικά αναβαθμίζεις την εκπαίδευση και την κατάρτιση αυτού που την παρέχει, δεν βάζεις τον οποιοδήποτε μέσα, χωρίς κανέναν έλεγχο απολύτως» σχολιάζει δηκτικά.

Με αυτά τα δεδομένα, οι περίπου 3.000 διαπιστευμένοι ξεναγοί το διάστημα αυτό προχωρούν σε διαμαρτυρίες προκειμένου να κάνουν ευρέως γνωστούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να εκφράσουν την αντίθεσή τους. «Θέλουμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο και το υπουργείο ότι υπάρχει ζήτημα» σημειώνει η Αν. Γαϊτάνου, αναφέροντας πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Σαντορίνη και προγραμματίζονται κι άλλες σε Ρόδο και Κρήτη.

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που έχει οριστεί στο υπουργείο Τουρισμού την επόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου. Παρότι η πλευρά του υπουργείου εμφανίζεται ότι προσέρχεται στον διάλογο με θετική προσέγγιση για την εξεύρεση λύσης, οι ξεναγοί κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς, όπως τονίζουν με νόημα, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL