Ερωτήματα για την διαδικασία με την οποία αφέθηκε ελεύθερος ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, για τον ξυλοδαρμό την συζύγου του, εκφράζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με τον ίδιο να σημειώνει ότι «σχεδόν όλοι όσοι διαπράττουν κακουργήματα επικαλούνται ψυχιατρικά προβλήματα».
«Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ομολογεί ότι ξυλοκόπησε άγρια τη γυναίκα του να επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα και να αφήνεται ελεύθερος;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι εισαγγελείς διατάσουν πραγματογνωμοσύνη σε δημόσιο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και οι γιατροί αποφασίζουν εάν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα. Έχουν δεν έχουν ψυχιατρική νόσο παραμένουν κρατούμενοι μέχρι να δικαστούν».
Και συμπληρώνει, μεταξύ άλλων ότι «στη δική αποφασίζεται η τύχη τους ανάλογα και την πραγματογνωμοσύνη των γιατρών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του με το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ζήτησε συγγνώμη, με την ανακρίτρια να αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάσει τη σύζυγό του.
Βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα ο Απόστολος Λύτρας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και μεταξύ άλλων είπε: «Ομολόγησα την πράξη μου ζητάω συγγνώμη γι΄αυτό που συνέβη και από την σύζυγό μου που υπεραγαπάω και από τις 3 κόρες μου». Παράλληλα, ο Απόστολος Λύτρας ανέφερε ότι θα ζητήσει βοήθεια.
Με την σειρά της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα, ζητώντας να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο της τακτικής ανακρίτριας όσο και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων ως προς την απόφαση του να αφεθεί ελεύθερος με όρους.
Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Γιαννάκου
Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ομολογεί ότι ξυλοκόπησε άγρια τη γυναίκα του να επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα και να αφήνεται ελεύθερος;
Εμείς που εργαζόμαστε σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλοι όσοι διαπράττουν κακουργήματα επικαλούνται ψυχιατρικά προβλήματα.
Οι εισαγγελείς διατάσουν πραγματογνωμοσύνη σε δημόσιο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και οι γιατροί αποφασίζουν εάν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα. Έχουν δεν έχουν ψυχιατρική νόσο παραμένουν κρατούμενοι μέχρι να δικαστούν.
Στη δική αποφασίζεται η τύχη τους ανάλογα και την πραγματογνωμοσύνη των γιατρών.
Τελευταία, είχαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις με άτομα που διέπραξαν κακουργήματα και επικαλέστηκαν ψυχολογικά προβλήματα.