Εξαιρετικά προβληματική συνεχίζει να είναι η σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη, εντείνοντας την ανασφάλεια των γονιών, των μαθητών-τριών και των εκπαιδευτικών για το τι θα γίνει τη νέα σχολική χρονιά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο 89ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο είναι ενδεικτικές της απουσίας μέριμνας από την πλευρά των τοπικών Αρχών και της κεντρικής εξουσίας. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε λυόμενα, τα οποία υποτίθεται ότι θα κάλυπταν προσωρινές ανάγκες, αλλά έκτοτε έχουν περάσει δεκαετίες με αποτέλεσμα πλέον να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα και να εγείρονται ζητήματα για την καταλληλότητά τους. Κι ενώ εδώ και χρόνια η βασική διεκδίκηση των οικογενειών των παιδιών αποτελεί η κατασκευή νέων, σύγχρονων, ασφαλών κτηρίων, μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνο αόριστες δεσμεύσεις για προώθηση των αιτημάτων τους, ενώ εκφράζουν φόβους για κλείσιμο των σχολείων αν δεν βρεθεί λύση έως τον Σεπτέμβριο.
Προτείνουν κτήριο χιλιόμετρα μακριά
Σε απόγνωση βρίσκονται οι οικογένειες των 38 μαθητών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Παραλία, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καραϊσκάκη. Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς ενημερώθηκαν ότι το σχολείο θα πρέπει να μετεγκατασταθεί, καθώς, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του δήμου, υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Η «λύση» που φαίνεται να προκρίνεται είναι να μεταφερθούν τα παιδιά στο 66ο Δημοτικό Σχολείο, που βρίσκεται στην περιοχή της Ξηροκρήνης. Οι γονείς αντιδρούν, τονίζοντας τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η μετακίνηση για τους μαθητές-τριες με αναπηρία ηλικίας 4-14 ετών σε ένα σχολείο που απέχει μεγάλη απόσταση από τις περιοχές όπου διαμένουν (Πυλαία, Μίκρα, Καλαμαριά, Τούμπα). Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούν η μετεγκατάσταση του σχολείου να γίνει σε κτίριο κοντά στην περιοχή, κάτι που είναι στην ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να το διερευνήσει, ωστόσο από ό,τι φαίνεται πετάει το «μπαλάκι» στους γονείς να προτείνουν οι ίδιοι εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, οι γονείς είναι επιφυλακτικοί για την τεχνική έκθεση του δήμου, καθώς αφενός δεν την έχουν λάβει για να γνωρίζουν το περιεχόμενό της και αφετέρου διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να προγραμματίζεται η λειτουργία θερινού σχολείου-Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παιδιών ΑμεΑ το καλοκαίρι σε ένα κτήριο που έχει κριθεί ακατάλληλο.
Δεν ξέρουν πού θα πάνε τη νέα χρονιά
Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι γονείς των μαθητών-τριών του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Νικολάου Μάνου, στην περιοχή της Ανάληψης. Όπως καταγγέλλουν, υπάρχουν καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των ελέγχων που έχει προαναγγείλει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα ή μη του κτηρίου. Εκφράζουν, μάλιστα, επιφυλάξεις για το εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να εκπονηθεί μία εμπεριστατωμένη μελέτη για την κατάσταση του σχολείου. Επιμένουν πως η διοίκηση θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει εάν θα λειτουργήσει ή όχι η σχολική μονάδα από τον Σεπτέμβριο και διατυπώνουν ερωτήματα για το εάν θα προλάβουν να γίνουν ενδεχόμενες εργασίες επισκευής και στατικής ενίσχυσης έως την έναρξη της νέας χρονιάς. Αυτή η καθυστέρηση που καταγράφεται από την πλευρά της διοίκησης να κάνει γνωστά τα σχέδιά της για το μέλλον του σχολείου έχει προκαλέσει επιπλέον φόβους στις οικογένειες μήπως δρομολογείται λουκέτο εν μέσω θέρους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο κτήριο για τη μετεγκατάσταση του σχολείου, που οι ίδιοι διεκδικούν να είναι στη γειτονιά, ενώ σε κάθε περίπτωση απορρίπτουν το ενδεχόμενο διαμοιρασμού του μαθητικού πληθυσμού σε άλλα σχολεία.
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Παρέμβαση πραγματοποίησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα γονείς μαθητών-τριών που φοιτούν στα δύο σχολεία ώστε να διατυπώσουν τα αιτήματά τους και να λάβουν απαντήσεις. Υπό τις έντονες πιέσεις που ασκούν οι σχολικές κοινότητες, η διοίκηση αρκέστηκε να επαναλάβει πως η σχολική στέγη είναι στις πρώτες προτεραιότητές της και πως στηρίζει τον αγώνα τους. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, καθώς ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Προαναγγέλθηκε, πάντως, ειδική συνεδρίαση για το θέμα της σχολικής στέγης το επόμενο διάστημα.