Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.6°C38.2°C
3 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.3°C38.1°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
39 °C
38.7°C39.4°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.8°C33.3°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
39 °C
36.8°C39.1°C
2 BF 19%
EuroPride 2024 / Γιορτή ορατότητας και διεκδίκησης στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

EuroPride 2024 / Γιορτή ορατότητας και διεκδίκησης στη Θεσσαλονίκη

1350859470.jpg

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει του EuroPride 2024 που διοργανώνεται 21-29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Απόστολος Καραμπαΐρης, εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τη διοργάνωση που, πέρα από μια γιορτή ορατότητας με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και μια σπουδαία ευκαιρία να ανοίξει ακόμη περισσότερο η δημόσια συζήτηση για την αποδοχή και τη συμπερίληψη και να αναδειχθούν οι διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που (θα έπρεπε να) είναι διεκδικήσεις όλων μας.

Το EuroPride έρχεται με μια καθυστέρηση 4 ετών, καθώς το 2020, οπότε επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, ακυρώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού και έγινε προσπάθεια να επανέλθει. Στόχος της διοργάνωσης, να γιορταστεί η queer ταυτότητα μέσω ποικίλων εκδηλώσεων, να αναδειχτούν συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη και να δημιουργηθεί ένα EuroPride με έντονη την πολιτική διεκδίκηση.

«Επιμονή - Πρόοδος - Ευημερία»

«Επιμονή - Πρόοδος - Ευημερία»: αυτό είναι το σύνθημα της διοργάνωσης, αντανακλώντας σημαντικά στοιχεία ταυτόσημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία αντιμετωπίζει διαρκώς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ωστόσο επιμένει, παραμένει ισχυρή, συνεχίζει τους αγώνες της, κάνει εποικοδομητικά βήματα προς τα εμπρός και διεκδικεί την ευημερία όλων. «Θέλουμε να πούμε σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε κομμάτια της ηπείρου που έχουν μια μεγαλύτερη δυσκολία να προχωρήσουν μπροστά, ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Εμείς δείχνουμε τον δρόμο, ήμασταν μια χώρα που προσπαθούσε τα ζητήματα του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού να τα κρύψει, να τα βάλει κάτω από το χαλί, και τώρα έχουμε καταφέρει να συζητάμε και για την ισότητα στον γάμο και για την ορατότητα και την κοινωνική αποδοχή. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας μας, όπως είναι οι τρανς άνθρωποι που δέχονται περισσότερη βία, επιθέσεις, αποκλεισμούς», αναφέρει ο Απ. Καραμπαΐρης.

Ο ίδιος χαρακτηριζει πολλαπλό τον σκοπό της διοργάνωσης. «Φέρνουμε το EuroPride στη Θεσσαλονίκη και για να ενταθεί αυτό το μήνυμα σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης. Και για να παράξουμε θετικές ιστορίες για την πόλη μας, να φανεί η προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Να προσελκύσουμε την προσοχή για να ανοίξει ακόμη περισσότερο η συζήτηση γύρω από την αποδοχή και τη συμπερίληψη. Και από εκεί και πέρα να ενδυναμωθούμε σαν κίνημα και να προωθήσουμε ακόμη πιο δυνατά την ατζέντα της ισότητας στη χώρα και ευρύτερα».

Στη σκιά μιας σοκαριστικής επίθεσης

Καθώς το EuroPride έρχεται στη σκιά της ομοτρανσφοβικής επίθεσης που σημειώθηκε πρόσφατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργηθεί άραγε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την ασφάλεια στον κόσμο που πρόκειται να συμμετάσχει; Ο Απ. Καραμπαΐρης αναφέρει πως «το ανατριχιαστικό περιστατικό στην πλατεία Αριστοτέλους παρήγαγε μια άλλη τυπολογία βίας που ήταν πρωτοφανής. Ωστόσο την απάντηση την έδωσε η Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα. Ήταν μια ευκαιρία να δείξει η πόλη το πραγματικό της πρόσωπο, ότι δεν ανέχεται τέτοια περιστατικά. Μάλιστα υπήρξε μια ομοφωνία, ακόμη και από παράγοντες που δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί στους σκοπούς μας, ότι η βία δεν είναι ανεκτή». «Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών, που από μόνο του είναι μια πρόκληση. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε την πόλη και τους θεσμούς -δημόσιους και ιδιωτικούς- μαζί μας, γιατί θέλουμε να παράξουμε μια ωραία εμπειρία», προσθέτει.

Κομβική στιγμή αποτελεί το EuroPride και για το Thessaloniki Pride, που από το 2012 αφήνει το στίγμα του και ενισχύει τη δυναμική του. Ο Απ. Καραμπαΐρης, ξεχωρίζοντας κάποιες ιδιαίτερες στιγμές σε αυτήν πολυετή πορεία, αναφέρεται στην πρώτη διοργάνωση που γνώρισε απρόσμενα μεγάλη απήχηση, το 2014, με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, οπότε αναδείχτηκε πως το Thessaloniki Pride είναι ένα περιφερειακό event προσελκύοντας κόσμο από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και τώρα με το EuroPride, που κρίνεται ως ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξή του.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τού EuroPride στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε χώρους όπως η προβλήτα Α΄ του λιμανιού της πόλης, η Νέα Παραλία και το Πάρκο Ξαρχάκου και ο ιστορικός κινηματογράφος Ολύμπιον, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται την τελευταία ημέρα, 29 Ιουνίου, με τη μεγάλη παρέλαση του EuroPride. Η παρέλαση θα λάβει χώρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα περάσει από τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο, δείχνοντας ότι η πόλη συμμετέχει στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως παρουσιαστές του φετινού EuroPride, όπως έχουν ανακοινώσει ήδη οι διοργανωτές, θα είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Πρόκειται για δύο πρόσωπα αναγνωρίσιμα, με ζωντανό δημόσιο λόγο και ηχηρές παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα, που θέτουν στο επίκεντρό τους την ισότητα, τη συμπερίληψη και την αποδοχή και έχουν αναδείξει με θάρρος τα κοινωνικά στερεότυπα, διεκδικώντας χάραξη πολιτικών για την εξάλειψή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL