Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.8°C29.7°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.4°C25.1°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.0°C29.3°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.6°C24.9°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 45%
ΕΣΡ / Εκλογές και δημοσκοπήσεις - Προσοχή στο σκαλοπάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ / Εκλογές και δημοσκοπήσεις - Προσοχή στο σκαλοπάτι

134955150.jpg

Ενώ σήμερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί προετοιμάζουν την παρουσίαση νέων δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ελέγχει ακόμη αν η δημοσίευση δημοσκοπήσεων για τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, του Μαΐου του 2023, δημοσιεύθηκαν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Εξαντλώντας την αυστηρότητά του, το ΕΣΡ επέβαλε κύρωση ύψους 3.000 ευρώ πριν από λίγες μέρες σε ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων, τον ενημερωτικό Ράδιο Ζυγός, ο οποίος μετέδωσε αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με το σκεπτικό όμως «παραβίασε τις διατάξεις περί υποχρέωσης μετάδοσης των ελάχιστων στοιχείων δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων». Ακόμα περισσότερο, η ανεξάρτητη Αρχή αποφάνθηκε ότι η ελλιπής αναφορά στα υποχρεωτικά ελάχιστα στοιχεία της δημοσκόπησης «είναι πρόσφορη να παραπλανήσει το κοινό δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση αναφορικά με τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που μεταδόθηκαν».

Με το γράμμα του νόμου

Αν και, όπως αποδείχθηκε βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, το κοινό ουδόλως σχημάτισε λανθασμένη εντύπωση, το ΕΣΡ, με ομόφωνη απόφαση μάλιστα, επέμεινε στο γράμμα του νόμου και προχώρησε στην επιβολή της κύρωσης. Ποια είναι η ιστορία;

Πολύ πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, στις 30 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, στο Ράδιο Ζυγός του Νομού Τρικάλων, στη διάρκεια της εκπομπής «Όσο κρατά ένας καφές» (9-10 το πρωί), οι παρουσιαστές από κοινού με τον προσκεκλημένο δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη (τον οποίο γνωρίζουμε από τις εμφανίσεις του κάθε βράδυ στο Action 24) αναφέρθηκαν στο αποτέλεσμα δημοσκόπησης το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων βουλευτών στις επικείμενες τότε εκλογές. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Μ. Χατζηγάκης ερχόταν 4ος στη σειρά προτίμησης. Συνεπώς ήταν σχεδόν αδύνατον να εκλεγεί, όπως και συνέβη. Ο υποψήφιος Μ. Χατζηγάκης θεώρησε πρέπον να προσφύγει στο ΕΣΡ με καταγγελία του στις 30 Μαρτίου 2023.

Στη διάρκεια της εκπομπής οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν, σύμφωνα με το ΕΣΡ, στην επωνυμία της εταιρείας που διενήργησε τη δημοσκόπηση («δημοσκόπηση της Opinion»), στον εντολέα της δημοσκόπησης («για τη Νέα Δημοκρατία») και στη γεωγραφική κάλυψη αυτής («στα Τρίκαλα»). Όπως διαπιστώνει το ΕΣΡ, «πρόκειται για αναφορές που καλύπτουν ορισμένα μόνο από τα υποχρεωτικά ελάχιστα στοιχεία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3603/2007». Τι δεν ανέφεραν; 1. Το μέγεθος του δείγματος της έρευνας, 2. Το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων, 3. Το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και 4. Τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων.

Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να αραδιάζει νούμερα για κόμματα ή για υποψηφίους, όμως σ’ αυτή την περίπτωση η ανεξάρτητη Αρχή φάνηκε υπέρ το δέον αυστηρή.

Οδηγίες προς ΜΜΕ και πολίτες

Ηδη, πάντως, ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, με ανακοίνωσή του προ ημερών, αναφέρει όχι μόνο τις υποχρεώσεις των εταιρειών που διενεργούν δημοσκοπήσεις προς δημοσίευση αλλά και τις υποχρεώσεις των ΜΜΕ που τις δημοσιεύουν, έναν κατάλογο δεκατριών στοιχείων, τα οποία οφείλουν να αναφέρουν (εταιρεία, πελάτη, δείγμα, στατιστικό σφάλμα κ.λπ.) αν πρόκειται για έντυπα, ή έξι από αυτά αν πρόκειται για ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Καταγράφει επίσης βασικές οδηγίες προς τους πολίτες. Για παράδειγμα, τη σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνεται ανάμεσα στα αποτελέσματα που παρουσιάζονται ως «πρόθεση ψήφου», που αφορά όλες τις απαντήσεις που δίνονται στην ερώτηση «Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, τι θα ψηφίζατε;» και την «εκτίμηση ψήφου», η οποία αφορά την εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων ή των υποψηφίων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Το θείο δράμα με επαναλήψεις και ζωντανά από τους ναούς

Οσοι περιμένουν κατανυκτική ατμόσφαιρα την περίοδο του Πάσχα, να συμμετέχουν στο θείο δράμα και να συγκινηθούν για ακόμη μια φορά από τα θεία πάθη, αυτή την ατμόσφαιρα μπορούν να τη βρουν στην τηλεόραση της Μεγάλης Εβδομάδας. Όχι όμως με νέες παραγωγές, σειρές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές.

Οι μόνες «φρέσκες» εκπομπές θα είναι οι ζωντανές μεταδόσεις των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας σε απευθείας σύνδεση με τους καθεδρικούς Ιερούς Ναούς Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Κάθε μέρα αναλόγως, περίπου από τις 7 ως τις 9 το βράδυ, στην ΕΡΤ2. Και από την υβριδική πλατφόρμα Mega Play του Mega. Και από τη συνδρομητική Nova.

Επίσης, σε πρώτη μετάδοση συνταγές για νηστίσιμα φαγητά της Μεγάλης Εβδομάδας από τον σεφ Ανδρέα Λαγό και τον καλεσμένο του στην εκπομπή «ΠΟΠ μαγειρική» κάθε μέρα, στις 2 το μεσημέρι, στην ΕΡΤ1: ρεβίθια και ταχίνι, σουπιές με σπανάκι και χόρτα κ.λπ.

Το καθιερωμένο πρόγραμμα των καναλιών θα αρχίσει να τροποποιείται από τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς τα ψυχαγωγικά μαγκαζίνο θα διακόψουν, όπως και πολλές ενημερωτικές εκπομπές.

Κατά τα λοιπά, αξίζει το βιβλικό ιστορικό δράμα «Ανάσταση» («Risen») σε σκηνοθεσία Κέβιν Ρέινολντς, με τους Τζόζεφ Φάινς, Τομ Φέλτον, Κλιφ Κέρτις, τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 10.40 το βράδυ, στην ΕΡΤ1. Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 8.10, η Μάγια Τσόκλη παρουσιάζει «Μια μέρα στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών». Νωρίς το πρωί, στις 7, της Μεγάλης Παρασκευής, ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1977 πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή και υμνογράφου Ρωμανού του Μελωδού, τη μετάφραση των έργων του οποίου κάνει ο σύγχρονος ποιητής Νίκος Καρούζος για την ελληνική τηλεόραση. Η αφήγηση του Πέτρου Φυσσούν, η ενορχήστρωση του Χριστόδουλου Χάλαρη, οι ερμηνείες των ύμνων από τον Μανώλη Μητσιά, τον Νίκο Ξυλούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL