Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.3°C24.0°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.5°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.0°C21.6°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C21.4°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.4°C17.9°C
0 BF 82%
ΣτΕ / Ακύρωσε τον διορισμό γενικών διευθυντών του e-ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ / Ακύρωσε τον διορισμό γενικών διευθυντών του e-ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα

Το λογότυπο του ΕΦΚΑ
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ)

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς ακύρωσε τις αποφάσεις για την τοποθέτηση τριών γενικών διευθυντών, προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, στον e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, ακυρώθηκε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία μπορούν να κατέχουν θέσεις γενικών διευθυντών του ασφαλιστικού φορέα και ιδιώτες. Παράλληλα, ακυρώθηκε και το όριο ηλικίας των 64 ετών.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως «σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ. πρέπει, κατ’ αρχήν, να πληρούνται με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους, δεν αποκλείεται, όμως, και η πλήρωσή τους, εξαιρετικώς, με υπαλλήλους επί θητεία. Η παρέκκλιση, πάντως, αυτή από τον κανόνα της στελεχώσεως των οργανικών θέσεων με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους είναι ανεκτή συνταγματικώς μόνον εάν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως».

Περαιτέρω, κρίθηκε (κατά πλειοψηφία) ότι «το άρθρο 3 του ν. 4892/2022 κατά το μέρος που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ μπορεί να είναι, εκτός από υπάλληλοι ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου τομέα, και ιδιώτες (που, όπως έγινε δεκτό, αποκτούν την ιδιότητα του υπαλλήλου επί θητεία), δεν είναι, κατ’ αρχήν, αντίθετο προς το άρθρο 103 του Συντάγματος».

Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι του ΣτΕ, «…η απόφαση  του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ (628/2022)  με την οποία καθορίστηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις στις οποίες υποψήφιοι μπορεί να είναι τόσο υπάλληλοι του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, κρίθηκε ότι πρέπει να ακυρωθεί διότι το Δ.Σ. δεν τεκμηρίωσε, όπως όφειλε από το Σύνταγμα και την εξουσιοδοτική διάταξη,  πλήρως και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ορισμένες θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων μπορεί να καλυφθούν και από ιδιώτες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τις αρμοδιότητες των θέσεων, την ιδιαιτερότητά τους, το αντικείμενο και τα ιδιαίτερα προσόντα που απαιτούνται ώστε όσοι επιλεγούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συγκεκριμένων θέσεων».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ μαζί με την ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και τρεις διευθυντές του ΕΦΚΑ.

Γιώργος Γαβρήλος: Ξεμπρόστιασμα των κυβερνητικών τακτικών

«Ξεμπρόστιασμα των τακτικών της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει ο Γιώργος Γαβρήλος την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπου ακυρώνει τις αποφάσεις για την τοποθέτηση τριών Γενικών Διευθυντών, προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, στον e-ΕΦΚΑ.  

«Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης που προέκυψε μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΣΕ- ΕΦΚΑ, είναι εξόχως αναλυτικό και αναδεικνύει τον τρόπο που η Κυβέρνηση προσπάθησε να υπερβεί το Σύνταγμα, ώστε να εξυπηρετήσει τα δικά της golden boys.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος, η πλήρωση οργανικών θέσεων του προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, κατ΄αρχήν, πρέπει να γίνεται από τακτικούς μονίμους υπαλλήλους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να στοιχειοθετείται από την ιδιαιτερότητα, την ειδική αποστολή και τις αρμοδιότητες της θέσης, η επιλογή προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα» τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Προκύπτει λοιπόν, πως μόνο συνταγματική παρέκκλιση αποτελεί η διαδικασία «διορισμών», των εκλεκτών της ΝΔ, Γενικών Διευθυντών στον e- ΕΦΚΑ, αφού δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν τι το «ιδιαίτερο» έχουν αυτές οι θέσεις για τις οποίες δεν ήταν κατάλληλοι οι έμπειροι υπάλληλοι του δημοσίου και έπρεπε να φέρουν ιδιώτες ή προσφάτως «γαλάζιους» αποχωρήσαντες από το δημόσιο, σε νευραλγικά πόστα του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί και προασπίζεται με σθένος το Σύνταγμα και την νομιμότητα. Αυτό που δεν λειτουργεί, εξαιτίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη,  είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος» υπογραμμίζει ο Γιώργος Γαβρήλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL