Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C24.6°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.3°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
22.3°C23.0°C
1 BF 58%
Φωτιά στο Λασίθι / 2.000 στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω οι φλόγες στον Μαύρο Κόλυμπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στο Λασίθι / 2.000 στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω οι φλόγες στον Μαύρο Κόλυμπο

Ένα θλιβερό τοπίο καμμένης γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί βορείως του οικισμού του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα, ενώ σε όλη τη χώρα, μέσα σε μόλις 12 ώρες το Σάββατο ξέσπασαν δεκάδες πύρινα μέτωπα, ένα μήνα πριν την αντιπυρική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Λασίθι μέσα σε λίγες ώρες οι φλόγες κάψανε στρέμματα πευκόφυτου δάσους, στους πρόποδες της Θρυπτής, πριν επεκταθούν ανατολικότερα. Απ’ το μεσημέρι και έπειτα η πυρκαγιά έχει επεκταθεί ανατολικότερα στην κορυφογραμμή πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά. Αυτή την ώρα υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες στην περιοχή και έντονες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η φωτιά δεν έχει εισέλθει στο δασάκι. Σημειώνεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη έχουν εκκενωθεί από το πρωί και οι κάτοικοί τους έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα του ΙΤΕ η φωτιά έκαψε 2.000 καμένα στρέμματα στο Μαύρο Κόλυμπο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και από το απόγευμα βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Στις δορυφορικές εικόνες του Sentinel-2 που ακολουθούν, απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης, με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL