Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.4°C19.3°C
4 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.3°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.1°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C19.7°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
4 BF 32%
Φωτιά στο Λασίθι / Επεκτείνεται βορειότερα το μέτωπο - Απειλούνται οικισμοί - Τρεις τραυματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στο Λασίθι / Επεκτείνεται βορειότερα το μέτωπο - Απειλούνται οικισμοί - Τρεις τραυματίες

radiolasithi.gr

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με λίγες διάσπαρτες εστίες πάνω από τον Μαύρο Κόλυμπο και τον Κουτσουρά σε ορεινό κομμάτι ενώ στα υπόλοιπα σημεία υπάρχουν μόνο διάσπαρτοι καπνοί.

Ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν και σύμφωνα με την Πυροσβεστική θα παραμείνουν εκεί όλο το βράδυ.

Η πυρκαγιά φαίνεται να ξέσπασε περίπου στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής, σε χαράδρα νότια των Σχινοκαψάλων κατακαίοντας δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Το πύρινο μέτωπο κινείται ανατολικά προς τον οικισμό του Κουτσουρά, απειλώντας και το ομώνυμο δασάκι, ενώ δόθηκε εντολή για εκκενώσεις οικισμών, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι πάρα πολύ μεγάλης έντασης, οι οποίοι φτάνουν έως και 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας την κατάσβεση της πυρκαγιάς με εναέρια μέσα.

Το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, αδιάβατα, σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς.

Λίγο μετά τις 15:00 ένα μικρό ελικόπτερο κατάφερε για πρώτη φορά από το πρωί να κάνει συνεχόμενες ρίψεις νερού.

Με την μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου να βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς του ΤΟΕΒ Κουτσουρά γίνεται έκκληση μέσω του Ράδιο Λασίθι στους αγρότες της περιοχής να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης σταματώντας τα ποτίσματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν στην περιοχή Καλυβίτης, κοντά στα Σχινοκάψαλα γρήγορα έφτασαν νοτιότερα προς τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και θερμοκήπια. Επιπλέον, κάηκε ένα τρακτέρ κι ένα αντλιοστάσιο.

Οι ισχυροί άνεμοι και το πλήθος εστιών δημιούργησε ένα ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε αναζωπύρωση.

Σημειώνεται πως εκτός από τους ισχυρούς ανέμους, το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι για να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά. Επιπλέον, μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και ένας πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένος με διάστρεμμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί κι επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Σημειώνεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη  έχουν εκκενωθεί από το πρωί και οι κάτοικοί τους έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Με εντολή του Δήμου Ιεράπετρας, ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL