Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.7°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.0°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
15.4°C20.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ψηφιακή κάρτα εργασίας / Όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας - Πώς μετατρέπουν το 4ωρο σε 12ωρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφιακή κάρτα εργασίας / Όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας - Πώς μετατρέπουν το 4ωρο σε 12ωρο

134710716a.jpg

Οσοι υποστήριζαν ότι η ψηφιακή κάρτα δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αν δεν προαναγγέλλονται οι υπερωρίες και δεν γίνονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο και τα οποία είναι αποκαλυπτικά καθώς καταγράφουν το όργιο της εργοδοτικής παρανομίας. Σούπερ μάρκετ, εταιρείες logistics, πολυκαταστήματα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών (security, εταιρείες καθαριότητας) αναδεικνύονται πρωταγωνιστές στην παραβίαση του ωραρίου εργασίας και στις απλήρωτες υπερωρίες, παρακάμπτοντας συστηματικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

«Πάσα» οι υπερωρίες στους εργοδότες

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και της υπερωριακή απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Με αυτόν τον τρόπο οι υπερωρίες δεν καταγράφονται σε real time, ο εργαζόμενος χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη βάρδιάς του και παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του. Ακόμη, σε περίπτωση ελέγχου «ο εργοδότης, καθυστερώντας στην είσοδο τους επιθεωρητές, έχει το περιθώριο να αναρτήσει επί τόπου τις υπερβάσεις του ωραρίου, ίσως ακόμα και μετά τον έλεγχο»!

Οργιο αυθαιρεσίας με παραδείγματα

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την εργασία τους ακόμα και μετά το χτύπημα της κάρτας για αποχώρηση και υποχρεώνονται σε 8ωρη ή και 12ωρη απασχόληση, αν και σε αρκετές περιπτώσεις εργάζονται με μερική απασχόληση. Ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις που ο εργοδότης χτυπά την ψηφιακή κάρτα προσέλευσης ή αποχώρησης του εργαζόμενου!

Αναλυτικά η Ομοσπονδία έχει συλλέξει τις ακόλουθες καταγγελίες που αποδεικνύουν τις δυνατότητες που έχουν οι εργοδότες να παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας:

* Εταιρείες σούπερ μάρκετ, logistics, πολυκαταστημάτων που στις αποθήκες τους απασχολούν παράλληλα με το δικό τους προσωπικό και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες συναδέλφους) με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με την Εργάνη κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.

* Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μην φανεί στην Εργάνη η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.

* Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων - επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες, και πάντα σε ημερήσια βάρδια.

* Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.

* Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη θέση τους νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.

* Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.

* Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.

* Σε οδηγούς ζητήθηκε να μην χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.

* Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR code από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL