Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
15.6°C21.7°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.7°C20.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.0°C18.8°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C14.6°C
0 BF 88%
Ένωση Εισαγγελέων - Τέμπη / Ενοχλήθηκε από την παρέμβαση των δικηγόρων - Βλέπει «δημιουργία εντυπώσεων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένωση Εισαγγελέων - Τέμπη / Ενοχλήθηκε από την παρέμβαση των δικηγόρων - Βλέπει «δημιουργία εντυπώσεων»

Τρένο στα Τέμπη
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Ένωση Εισαγγελέων αναφορικά με την κριτική που άσκησε η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σχετικά με τις πολιτικές παρεμβάσεις και την έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων απαντώντας στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων κάνει λόγο για «δημόσιες απαξιωτικές, επικοινωνιακού Τύπου δηλώσεις και ισχυρισμοί όπως οι παραπάνω, που αμφισβητούν νόμιμες και επιβαλλόμενες υπηρεσιακές ενέργειες λειτουργών της δικαιοσύνης, καταδεικνύουν ηθελημένη παράβλεψη ή μη συγγνωστή άγνοια του νόμου, της δομής των εισαγγελιών και του τρόπου λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής».

Μάλιστα, η Ένωση προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα κατηγορεί τους δικηγορικούς συλλόγους ότι με τις εν λόγω δηλώσεις «αποβλέπουν προφανώς στην προβολή και τη δημιουργία εντυπώσεων» ενώ επισημαίνουν ότι αυτές «δεν ωφελούν ουσιαστικά και πρέπει να εκλείψουν».

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την παρέμβαση του ανώτατου δικαστηρίου η Ένωση Εισαγγελέων επικαλούμενη διατάξεις και «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» της υπόθεσης, σημειώνει ότι «προκύπτει με σαφήνεια η νομιμότητα και η ορθότητα της συγκεκριμένης παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και δεν μπορεί να θεωρηθεί από οποιονδήποτε και δη από συλλειτουργούς της δικαιοσύνης ως παρέμβαση σε δικαστικούς λειτουργούς».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα συνοδευόμενο από πολυσέλιδη έκθεση τεχνικής πραγματογνωμοσύνης, για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών αφήνοντας αιχμές προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας το πρώτο σημείο είναι «η διαφωνία μας με τις πολιτικές παρεμβάσεις, διότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρέσκεται τελευταία να παρεμβαίνει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφειλόμενη επέμβασή της στο έργο της Δικαιοσύνης». Δεύτερο σημείο είναι η «ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά κατ εμάς έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά υφισταμένους της αλλά και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης».

Ενώ ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων επεσήμανε ότι «μέχρι σήμερα έχουν αργήσει να κληθούν στην ανάκριση τα μεσαία βαγόνια της αμαξοστοιχίας των ευθυνών, οι άνθρωποι δηλαδή που διαχειρίστηκαν την αμαρτωλή σύμβαση 717, ενώ πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στους μηχανοδηγούς-πολιτικούς υπεύθυνους του τρένου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων:

«Με αφορμή δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, σχετικές με την εκκρεμή “υπόθεση των Τεμπών”, στις οποίες, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζεται ως “ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά η έκδοση εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά και ως μια επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης”,  επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Η ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να απευθυνθεί στην έχουσα, κατ’ άρθρο 32 παρ.1 ΚΠΔ, κατόπιν προηγούμενης παραγγελίας της ιδίας, την ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου επί της συγκεκριμένης υπόθεσης Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, παραγγέλνοντας να μεριμνήσει, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων και τους συνηγόρους τους, αποτελεί νόμιμη και επιβαλλόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσιακή ενέργεια, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΠΔ (άρθρο 32) και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών – Ν. 4938/2022 (άρθρα 23 παρ. 1, στοιχ. γ ,2 και 28 παρ. 5) στις οποίες, πέραν των άλλων, προβλέπεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασκεί εποπτεία στις εισαγγελίες όλης της χώρας, συνιστάμενη στην επίβλεψη και την έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των εισαγγελιών, μπορεί να απευθύνει παραγγελίες, γενικές οδηγίες και συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας και σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης, όπως η συγκεκριμένη, μπορεί να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Από τις παραπάνω διατάξεις σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εξαιρετικής φύσης υπόθεσης, προκύπτει με σαφήνεια η νομιμότητα και η ορθότητα της συγκεκριμένης παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και δεν μπορεί να θεωρηθεί από οποιονδήποτε και δη από συλλειτουργούς της δικαιοσύνης ως παρέμβαση σε δικαστικούς λειτουργούς.

Δημόσιες απαξιωτικές, επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και ισχυρισμοί όπως οι παραπάνω, που  αμφισβητούν νόμιμες και επιβαλλόμενες υπηρεσιακές ενέργειες λειτουργών της δικαιοσύνης, καταδεικνύουν ηθελημένη παράβλεψη ή μη συγγνωστή άγνοια του νόμου, της δομής των εισαγγελιών και του τρόπου λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής και που αποβλέπουν προφανώς στην προβολή και τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν ωφελούν ουσιαστικά  και πρέπει να εκλείψουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL