Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C18.7°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.8°C18.1°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
2 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.6°C
0 BF 100%
Πυρκαγιά στο Μάτι / Πρόταση εισαγγελέα για ενοχή Βασίλη Ματθαιόπουλου και Ιωάννη Φωστιέρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στο Μάτι / Πρόταση εισαγγελέα για ενοχή Βασίλη Ματθαιόπουλου και Ιωάννη Φωστιέρη

Καμένο σπίτι από τη φωτιά στο Μάτι
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Την ενοχή του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη και του τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη πρότεινε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος και ο επικεφαλής τότε των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής, Νικόλαος Παπαγιωτόπουλος, γιατί δεν έδωσε εντολή για οργανωμένη προληπτική εκκένωση των κατοίκων.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στους τέσσερις για τους οποίους πρότεινε ενοχή, ο κ. Μανιάτης, η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική για επιμέρους πράξεις ή παραλείψεις.

Συνολικά, ο κ. Μανιάτης αγόρευσε για τους 7 από τους 21 κατηγορούμενους. Η αγόρευσή του αναμένεται να συνεχιστεί στις 20/2.

Ειδικότερα, ως προς το Βασ. Ματθαιόπουλο ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το ότι δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής με αποτελέσματα, μέσω παραλείψεως να βρουν το θάνατο 9 άνθρωποι στη θάλασσα.

Αναφορικά με τους Σωτήρη Τερζούδη και Ιωάννη Φωστιέρη ζήτησε την καταδίκη τους ως προς την αξιοποίηση των εναέριων μέσων.

«Αποδεικνύεται ότι όταν στις 19:00 ήρθε η πληροφορία για ανθρώπους στη θάλασσα, δε δόθηκε από τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο εντολή προς τον κ. Σταμούλη για τα πλοιάρια της πυροσβεστικής, τα οποία αποδείχτηκε πως ήταν μάχιμα και έτοιμα να συνδράμουν. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα από τη φωτιά, υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν και υπήρξαν και άνθρωποι που περισυνελέγησαν πολλές ώρες μετά. Το ΕΣΚΕ γνώριζε την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα, τα πλοία ήταν διαθέσιμα και επανδρωμένα» δήλωσε  ο εισαγγελέας, και πρόσθεσε ότι «η παράλειψη του να δοθεί εντολή στα πλοιάρια της πυροσβεστικής να συνδράμουν σημαίνει το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό υπεύθυνος για την κινητοποίηση των πλοιαρίων ήταν αποκλειστικά ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και όχι ο Σ. Τερζούδης και ο Ι. Φωστιέρης.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «διαπιστωμένη έλλειψη συντονισμού» μεταξύ των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και μεταξύ της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που «δρούσαν στο πεδίο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε άναρχη δράση» σημείωσε ο εισαγγελέας.

Τέλος όσον αφορά στον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή επειδή δεν έδωσε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων.

«Το ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και τους εγκαυματίες. Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα ούτε την Πολιτική Προστασία ούτε τους άλλους εμπλεκόμενους. Αν λαμβανόταν απόφαση έγκαιρης απομάκρυνσης οι πολίτες θα ενημερώνονταν έγκαιρα και από τα ΜΜΕ. (…) Πώς γίνεται αυτό; Πόρτα πόρτα με ηχητικά σήματα, με διερχόμενα οχήματα και με κάθε άλλο πρόσφορο ή δόκιμο τρόπο. Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της έδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL