Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.8°C19.6°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.2°C
0 BF 100%
Οι περιστροφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι περιστροφές

ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Ο Αλέξανδρος, γιος του Χρήστου και της Μαρίας, ετών δεκατεσσάρων, τρίτο παιδί· ξυπνά κάθε πρωί στις 6.

Μέχρι τις 6.30 πρέπει να πιει το γάλα του, να ντυθεί, να φιλήσει τη μάνα, να χαιρετήσει τον πατέρα και να τρέξει στην εξώπορτα για να προλάβει το σχολικό.

Φεύγει πρώτος από το σπίτι κάθε πρωί.

Θα φτάσει κανονικά, στην ώρα του· λίγο μετά τις 8. Μιάμιση ώρα αργότερα. Όσο χρειάζεται, δηλαδή, για να διανύσει ο οδηγός τα 52 χιλιόμετρα της απόστασης από το σπίτι μέχρι το σχολείο.

Πιο κουρασμένος από τα άλλα τα παιδιά και πιο ταλαιπωρημένος, θα ξαναμπεί στο σχολικό λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι για να γυρίσει πάλι σπίτι του. Άλλη μιάμιση ώρα η επιστροφή και δεν μπορεί να διαβάσει. Ο δρόμος είναι στενός, γεμάτος στροφές, λακκούβες και ανησυχεί. Ούτε να κοιμηθεί μπορεί για να κερδίσει χρόνο και ξεκούραση. Το πάει σερί.

Και αυτό το βιολί συμβαίνει από όταν ήταν τεσσάρων χρόνων. Από το Προνήπιο κι έπειτα στο Νηπιαγωγείο και τώρα στο Γυμνάσιο.

Τα χιλιόμετρα που έχει γράψει ο Αλέξανδρος στο πίσω κάθισμα του σχολικού απ’ όταν ξεκίνησε το σχολείο είναι μισό εκατομμύριο.

Ο Αλέξανδρος, δηλαδή, έχει κάνει από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Τρίτη Γυμνασίου τον γύρο της Γης 38 φορές και αν θέλει να τελειώσει και το Λύκειο, που θέλει -γιατί το όνειρό του είναι να γίνει δάσκαλος σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Ανατολικό Ζαγόρι, στο χωριό του δηλαδή,- θα πρέπει να ταξιδέψει γύρω από τη Γη άλλες δύο φορές περίπου.

Επειτα θα πρέπει να πάει στο πανεπιστήμιο, έπειτα ΑΣΕΠ ή κάποια επετηρίδα ή ποιος ξέρει μέχρι να ολοκληρώσει τις επόμενες περιστροφές της Γης ποιο θα είναι το σύστημα εισόδου στο δημόσιο, γιατί ιδιωτική εκπαίδευση εκτός αστικών κέντρων δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο Αλέξανδρος προλαβαίνει και να παίξει, κάθε σαββατοκύριακο, όταν έρχονται δύο παιδιά της πόλης στο χωριό. Τις άλλες ημέρες είτε διαβάζει, είτε ξεκουράζεται, είτε κάνει τα πρωινά και τα μεσημεριανά χιλιόμετρα ξανά.

Πρέπει, βλέπετε, να μάθει να μιλάει και αγγλικά. Και αυτό είναι ευθύνη της οικογένειας. Το δημόσιο σχολείο δεν το προσφέρει επαρκώς, παρότι απαιτεί γνώση αγγλικών για να προσλάβει κάποιον και μάλιστα πιστοποιημένη από ανεξάρτητο, μη κρατικό φορέα.

Ο μικρός Αλέξανδρος που μεγαλώνει στον δρόμο θα ολοκληρώσει και τις σπουδές και τους γύρους γύρω από τη Γη ατσαλωμένος καθώς είναι από την πίστη και το όραμά του.

Να αποκτήσει το χωριό του δάσκαλο και σχολείο το 2024 ή το 2030 που θα πάρει το πτυχίο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL