Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.4°C20.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C19.5°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
3 BF 63%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ξεκινά η διάλυση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, αποχέτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ξεκινά η διάλυση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, αποχέτευσης

ΚΤΙΡΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΔΑΠ ΓΑΛΑΤΣΙ
EUROKINISSI

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην ύπουλη υφαρπαγή αρμοδιοτήτων από την Αυτοδιοίκηση για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και της περιουσίας τους με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των αντίστοιχων επιχειρήσεων, μετά τη μετατροπή πέρυσι τον Μάρτιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε υπεραρχή, η οποία περιέλαβε τον έλεγχο και την εποπτεία υδάτων (ύδρευση, αποχέτευση, αρδευτικό νερό) και αστικών αποβλήτων ΡΑΑΕΥ. Προς τούτο, σε χρήσιμο εργαλείο αναδεικνύεται η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης σε δημόσια εκδήλωση ανακοίνωσε με καμάρι ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας, Βοιωτίας και Κορινθίας θα περιέλθουν στη ΕΥΔΑΠ.

Κατά την ενημέρωση, επίκεινται η συγχώνευση και εξαγορά οργανισμών ύδρευσης-αποχέτευσης εκτός Αττικής, όπου και η αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ, η οποία και θα αποκτήσει τρεις ΔΕΥΑ. Η φαραωνική και υπερμεγέθης εφεξής ΕΥΔΑΠ θα «ενταχθεί» στην υπεραρχή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2024 και, όπως είπε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Στεργίου, προτεραιότητα δίνεται στην εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου. Όπως είναι γνωστό, με νόμο για τη ΡΑΑΕΥ η ΕΥΔΑΠ και η δημόσια ΕΥΔΑΠ Παγίων μετακόμισαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι τότε αναμένεται να εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πώς θα γίνεται η κοστολόγηση-τιμολόγηση της ανάκτησης του κόστους υπηρεσιών ύδρευσης. Ερωτηθείς ο Χ. Σαχίνης αν αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων νερού, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί αν θα ανέβουν τα τιμολόγια και πώς θα λειτουργήσει. Η ΕΥΔΑΠ υποχρεούται να καταθέσει το Γενικό Σχέδιο Υπηρεσιών Υδάτων και η ΡΑΑΕΥ γνωμοδοτεί για την τιμολόγηση, η οποία θα υπολογιστεί βάσει του «επιτρεπόμενου εσόδου».

Χοντρικά αυτό προκύπτει από το «εύλογο κόστος των απασχολούμενων κεφαλαίων, τις προβλεπόμενες επενδύσεις και τις εύλογες λειτουργικές δαπάνες». Ίσως όχι τυχαία, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πολλές φορές ότι η ΕΥΔΑΠ παρέχει το «καθαρότερο νερό στον κόσμο και το δεύτερο φτηνότερο νερό». Ουκ ολίγες φορές μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι είναι για το καλό του καταναλωτή... Ανακοινώθηκε επίσης ότι επίκειται η ανάθεση εργολαβίας καθώς ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τα έργα αποκατάστασης του Ενωτικού Υδραγωγείου, «για την αξιοπιστία και την ασφάλεια του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος Αθήνας». Έργα τα οποία είχαν καθυστερήσει πολύ διότι ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να παραδώσει τη συντήρηση και λειτουργία του εν λόγω συστήματος από τον Μόρνο έως τα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ στην Αττική σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε έπειτα από προσφυγές συλλόγων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL