Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.6°C12.0°C
3 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.7°C12.3°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.0°C11.6°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.7°C16.0°C
4 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.9°C8.4°C
0 BF 100%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Τα ζώα ζητούν δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Τα ζώα ζητούν δικαιοσύνη

134340016a.jpg

Οταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έλεγε πως «θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων», μάλλον δεν θα περίμενε να περάσουν τόσοι αιώνες ώστε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων να αρχίσει αντιδρά, να εξοργίζεται, να θλίβεται, να διαμαρτύρεται και να ζητάει την τιμωρία όσων δολοφονούν ζώα. Παρότι χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια ώστε κάποιοι άνθρωποι να αρχίσουν να ευαισθητοποιούνται απέναντι στις κακοποιήσεις και στις δολοφονίες ζώων, το γεγονός της ηθικής αυτής μεταστροφής μόνο ως κάτι το θετικό και το ελπιδοφόρο μπορεί να εκληφθεί. Παρότι η ευαισθητοποίηση αυτή εξαιρεί τα λεγόμενα παραγωγικά ζώα, που συστηματικά και μαζικά κακοποιούνται και δολοφονούνται για να ικανοποιηθούν οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, και πάλι δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το θετικό πρόσημο αυτής της μεταστροφής που ολοένα γίνεται και πιο ορατή. Αν στη ρήση του Ντα Βίντσι προσθέσει κανείς και αυτή του Μαχάτμα Γκάντι που είπε κάποτε πως «ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί του συμπεριφέρονται στα ζώα», τότε μπορούμε να πούμε πως όσο απολίτιστος μπορεί να χαρακτηριστεί ένας λαός στη χώρα του οποίου σκυλιά βασανίζονται μέχρι θανάτου, μητέρες αρκούδες δολοφονούνται μαζί με τα μικρά τους, θαλάσσιες χελώνες αποκεφαλίζονται και δελφίνια ξεκοιλιάζονται, τόσο μπορεί κανείς να αισθανθεί πιο αισιόδοξος βλέποντας να μεγαλώνουν τα δείγματα εκπολιτισμού καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες και η ηθική καταδίκη τέτοιων εγκληματικών πράξεων εις βάρος αθώων και ανυπεράσπιστων πλασμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί όχι τα εγκλήματα κατά των ζώων, αλλά οι καταγγελίες των πολιτών που διαθέτουν μεγαλύτερο βαθμό ευαισθητοποίησης απέναντι στα εγκλήματα κατά των ζώων.

Εγκλήματα που αναζητούν ματαίως ενόχους

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που σε καθημερινή βάση γίνονται στα αστυνομικά τμήματα και στις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας για περιστατικά κακοποίησης ή δολοφονίας ζώων. Δεν είναι μόνο οι φόλες, δεν είναι μόνο η λαθροθηρία, δεν είναι μόνο η εξαντλητική καταπόνηση των ζώων εργασίας και η άθλια μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, είναι και οι συχνά αποτρόπαιες δολοφονίες αθώων πλασμάτων που καθημερινά βρίσκουν φριχτό τέλος στα χέρια ανθρώπων, όπως ο σκύλος που βασανίστηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα, όπως το γαϊδουράκι με τα αγιάτρευτα τραύματα που σύρθηκε στην άσφαλτο δεμένο πίσω από ένα αυτοκίνητο στη Ζίτσα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες που ξεβράζονται πυροβολημένες ή αποκεφαλισμένες σε διάφορες παραλίες της χώρας, όπως το γατάκι που ποδοπατήθηκε στην άκρη ενός δρόμου και όλα τα θύματα της ανθρώπινης διαστροφής, που σήμερα αναδεικνύονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ένα παρελθόν με μεγαλύτερη ανεκτικότητα σε πολλές μορφές βίας κατά των ζώων.

Καμιά δικαιοσύνη

Παρότι από το 2021, οπότε και αυστηροποιήθηκε το νομικό πλαίσιο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη κατ’ ανώτατο όριο σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα, τα περιστατικά δεν έχουν μειωθεί, καθώς ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν τιμωρηθεί με φυλάκιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μοναδικός άνθρωπος που βρίσκεται σήμερα στη φυλακή εκτίοντας ποινή για ζωοκτονία είναι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς και τη θανάτωση της σκυλίτσας της οικογένειας. Σε δύο άλλες περιπτώσεις που οι δράστες προφυλακίστηκαν, αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι, μεταφέροντας ένα μήνυμα ατιμωρησίας αφού ο αυστηρότερος νόμος έμεινε στα χαρτιά και ουδέποτε εφαρμόζεται. Πίσω από την ατιμωρησία, τα ζώα εξακολουθούν να υποφέρουν, να βασανίζονται και να βρίσκουν συνήθως μαρτυρικό θάνατο. Θα δολοφονούνται βουβά. Δίχως να ακούγεται η φωνή τους. Ζώα που εγκαταλείπονται να πεθάνουν στους δρόμους, ζώα που σβήνουν αθόρυβα δεμένα σε ένα βαρέλι, ζώα πατημένα από αυτοκίνητα, ζώα δηλητηριασμένα από φόλες, ζώα πυροβολημένα και με τα άψυχα σώματά τους να κρέμονται από πινακίδες, ζώα βασανισμένα μέχρι θανάτου, ζώα ακρωτηριασμένα που υποκύπτουν στα τραύματά τους. Και κάπου στο βάθος να ακούγονται οι φωνές κάποιων ανθρώπων που πλέον τολμούν και καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις και τις δολοφονίες στην αστυνομία, για να εισπράξουν συνήθως την αδιαφορία των Αρχών, που πρώτες αυτές κάνουν πως δεν γνωρίζουν τους νόμους. Όσο, όμως, μεγαλώνει η αδιαφορία των Αρχών τόσο δυναμώνουν οι φωνές των πολιτών που ζητούν δικαιοσύνη για τα ζώα, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα που χρόνια στερούνταν. Δικαιώματα που στο παρελθόν βρίσκονταν έξω από την κουλτούρα ενός λαού και μιας Πολιτείας που ανέχονταν πάμπολλες μορφές κακοποίησης ζώων. Δικαιώματα που τα ζώα δεν πρόκειται να αποκτήσουν από την αλλαγή των νόμων, αλλά από την αλλαγή των ανθρώπων και της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL