Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.6°C18.2°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.6°C18.0°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C12.3°C
0 BF 100%
Κτηματολόγιο / Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι - Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κτηματολόγιο / Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι - Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα

κτηματολογιο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα απαντούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στην τραγική υποστελέχωση με αφορμή το προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο υπονομεύει τη δομή του φορέα, με τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη να μετέρχεται πρωτοφανείς μεθόδους για να διασπάσει τους εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, με προσωπική επιστολή του προς αυτούς ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος του Σωματείου ήταν «συνδιαμορφωτής» των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΚΤ) ζητά:

- Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του φορέα, τόσο μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ όσο και μέσω των διαδικασιών της κινητικότητας.

- Τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων απαρχαιωμένων συστημάτων πληροφορικής και δικτύων και την διατήρηση της οργανικής δομής του Ελληνικού Κτηματολογίου.

- Την αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του συνόλου των υπαλλήλων για κάθε νόμιμη χρήση και την ένταξη των υπαλλήλων σε ειδικό μισθολόγιο.

- Τη χορήγηση του κινήτρου απόδοσης οριζόντια σε όλο το προσωπικό του φορέα και για το 2023.

- Την ισότιμη αντιμετώπιση των αναπληρωτών προϊσταμένων με τους προϊσταμένους του φορέα.

- Την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Νόμου 5046/23, που αφορά τον περιορισμό δικαιωμάτων του προσωπικού (συμμετοχή στις διαδικασίες της κινητικότητας).

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αντιδρούμε στην απαξίωση του έμπειρου προσωπικού του, στην αδικαιολόγητη ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών σε εξωτερικούς φορείς με τη διαδικασία του outsourcing, στην υπονόμευση του ρόλου των κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων του φορέα».

Το ΣΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο σήμερα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, αφού καλείται να διαχειριστεί παράλληλα την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όλης της χώρας, την απορρόφηση όλων των υπό κατάργηση υποθηκοφυλακείων της χώρας και παράλληλα να παράσχει αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους συναλλασσόμενους. Καλεί δε «την πολιτική ηγεσία να στρέψει το βλέμμα της στα σοβαρά ζητήματα του προσωπικού του Ελληνικού Κτηματολογίου και της υπηρεσίας, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία υπηρεσίες άξιες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, με σεβασμό στον συναλλασσόμενο και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Στηρίζουν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Τη στήριξή της στην πανελλαδική απεργία της Δευτέρας του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο  εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, καταδικάζοντας «τις φασιστικές-αντιδημοκρατικές ενέργειες και τακτικές του υφυπουργού και της διοίκησης για το χτύπημα της απεργίας και του Σωματείου».

Αποκορύφωμα αυτών των ενεργειών, όπως επισημαίνει, του υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη, «ήταν να ζητήσει τον λόγο πριν τη συνεδρίαση από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, πριν από την έναρξη της διαδικασίας, και να απαιτήσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα του σωματείου, ισχυριζόμενος ότι η νόμιμη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο είναι παράνομη και χρειάστηκε η παρέμβαση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του προέδρου της επιτροπής για να συνεχιστεί η διαδικασία. Η προσωπική επίθεση όμως του υπουργού προς τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο κ. Θωμά Καντερέ συνεχίστηκε σε όλη τη συνεδρίαση». Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι «τέτοιες ενέργειες και τακτικές με ταυτόχρονη εργαλειοποίηση εργοδοτικού σωματείου (ΣΥΠΑΜ-ΠΑΝΣΕΚΤ) στρέφονται εναντία όχι μόνο στο Σωματείο του Κτηματολογίου (ΣΕΚΤ), αλλά και σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα». Χαρακτηρίζει στοχευμένη την ενέργεια του υφυπουργού, διότι «η επιτροπή του Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει για την παρουσία του Σωματείου (ΣΕΚΤ) στη διαδικασία την προηγούμενη ημέρα χωρίς καμία αντίρρηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας».

Το ΣΕΚΤ αντιδρά στην τραγική υποστελέχωση του δημόσιου φορέα αλλά και στην υπονόμευση της δομής του μέσω του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL