Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C23.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
0 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.5°C
4 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
4 BF 35%
Εθνικό Αστεροσκοπείο / Κινητοποίηση ενάντια στη φίμωση της ανεξάρτητης έρευνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Αστεροσκοπείο / Κινητοποίηση ενάντια στη φίμωση της ανεξάρτητης έρευνας

Κινητοποίηση επιστήμονες
avgi.gr

Με κεντρικό αίτημα να μη μεταφερθεί το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι του φορέα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Όπως τόνισαν η σχετική ρύθμιση που αντιστοιχεί στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», και συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, προωθείται με σκοπό να ασκηθεί έλεγχος στο έργο και στην πληροφόρηση που παρέχει το Αστεροσκοπείο με ανεξάρτητο τρόπο εδώ και δεκαετίες.

Κινητοποίηση επιστήμονες 1
avgi.gr

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ενέργεια κλιμάκωσης από μέρους της κυβέρνησης μετά την ενόχληση της από τα επιστημονικά δεδομένα που δημοσίευε ο φορέας σε σχέση με τις καταστροφές της προηγούμενης περιόδου (χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες) και δεν εξυπηρετούσαν το κυβερνητικό αφήγημα.

Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του Στ. Πέτσα ο οποίος στη συνήθη παράθεση αναλυτικών στοιχείων για τα φαινόμενα από μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου εντόπισε «πολιτικοποίηση».

Κινητοποίηση επιστήμονες
avgi.gr

«Η έρευνα να μείνει ενωμένη και όχι σε υπουργεία διασπασμένη» - «Θέλουμε λύσεις επιστημονικές κι όχι ρυθμίσεις καταστροφικές», «Η ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα είναι δημόσιο αγαθό», γράφουν σε πικέτες και πανό οι συγκεντρωμένοι, κατορθώνοντας να παραμείνει η διαμαρτυρία τους στον προαύλιο χώρο της Βουλής παρά την πίεση που ασκήθηκε από την αστυνομία ώστε να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Κινητοποίηση επιστήμονες
avgi.gr

Σημειώνεται ότι την κινητοποίηση  στηρίζουν οι Σύλλογοι Ερευνητών και Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, η ΕΕΕ, η ΠΟΕΕΚ-Ι, η ΠΟΣΔΕΠ, Επιστημονικοί Σύλλογοι και Σωματεία, αλλά και η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με βασικό αίτημα την απόσυρση του Άρθρου 19.

Σ. Φάμελλος – Η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί στην επιστήμη, γιατί ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη τα νούμερα και η δουλειά της έρευνας

«Σας δηλώνουμε ξεκάθαρα την απόλυτη υποστήριξη στην κινητοποίηση και στα αιτήματα των Ελλήνων ερευνητών» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος που βρέθηκε στο πλευρό των ερευνητών υπογραμμίζοντας την στήριξη ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και του προέδρου της Στέφανου Κασσελάκη.

«Ζούμε μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές της ελληνικής δημοκρατίας, μιας και η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί στην επιστήμη, γιατί ενοχλούν τον κο Μητσοτάκη τα νούμερα και η δουλειά της έρευνας. Εμείς πιστεύουμε αντιθέτως ότι πρέπει να ενισχυθεί το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό. Η έρευνα αυτή κάθε αυτή στην Ελλάδα είναι ίσως το μοναδικό όπλο που έχουμε για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και να αναστείλουμε το Brain drain» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Στον χώρο βρέθηκαν επίσης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL