Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C18.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
0 BF 63%
Φορολογικό νομοσχέδιο / Αναξιοκρατικό, αντισυνταγματικό και ληστρικό το φορολογικό Χατζηδάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικό νομοσχέδιο / Αναξιοκρατικό, αντισυνταγματικό και ληστρικό το φορολογικό Χατζηδάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης Κωστής Χατζηδάκης

Σφοδρές αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει προκαλέσει το φορολογικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα, ούτε με τις βελτιώσεις που έγιναν υπήρξε ικανοποίηση και, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ελεύθερων επαγγελματιών δεν γεφυρώνεται.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑΣΕΕΜ) Κυριακή Κεσδζόγλου μίλησε στην ΑΥΓΗ και άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Θα μεταναστεύσουμε» ήταν η πρώτη φράση που είπε και αποτυπώνει την αγανάκτηση του κλάδου. Συμπυκνώνοντας τα βασικά προβλήματα του νομοσχεδίου, υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογηθούν για 15.000 ευρώ. «Εγώ μπορώ να επιλέξω να δουλεύω μόνο για το ασφαλιστικό ταμείο και να με ταΐζει ο σύζυγός μου. Τουτέστιν, να βγάζω ίσα-ίσα 5.000 ευρώ τον χρόνο για να κρατάω το γραφείο μου και να πληρώνω την ασφάλειά μου. Και μου ζητάει ο κ. Χατζηδάκης να φορολογηθώ για +10.000 ευρώ. Δεν μπορείς να με φορολογήσεις για θεωρητικό εισόδημα και μάλιστα 15.000 ευρώ. Δεύτερον, υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνει μόνο ο ελεύθερος επαγγελματίας. Τρίτον, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας συντηρεί τον ΟΑΕΔ, ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει Κράτος Δικαίου» εξηγεί η Κ. Κεσδζόγλου. Μάλιστα, συμπληρώνει πως η ίδια ως μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει ακριβώς την ίδια ασφάλεια με τον μεγαλοβιομήχανο και τον μεγαλοεφοπλιστή γιατί δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, υπάρχει και πρόβλημα με τους ΚΑΔ. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΕΕΜ, οι μηχανικοί δηλώνουν 3 με 4 ΚΑΔ. «Εγώ όταν έκανα έναρξη στην εφορία, επειδή υπάρχει πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών, δεν ήξερε η εφοριακός πώς να με περάσει και είμαι με ΚΑΔ οικοδομικών επιχειρήσεων. Θα φορολογηθώ, δηλαδή, σαν εργολάβος ενώ έχω ένα μικρό τεχνικό γραφείο;» διερωτάται ευλόγως.

134296317b.png

Η Κ. Κεσδζόγλου επισημαίνει ότι η φορολογία τους έχει φτάσει στο 46%, δηλαδή «έχω γίνει συνέταιρος με το ελληνικό κράτος στα έσοδα, αλλά τα έξοδα είναι δικά μου». Αναφορικά με τις βελτιώσεις, η πρόεδρος του ΠΑΣΕΕΜ τονίζει ότι δεν είναι ουσιαστικές: «Ποια βελτίωση; Ότι θα πάει το τέλος επιτηδεύματος στο μισό; Από εκεί που θα το καταργούσαν προεκλογικά;».

Να σβήσει η μεσαία τάξη

Η Κυριακή Κεσδζόγλου χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο αναξιοκρατικό, αντισυνταγματικό και ληστρικό, με μεθόδευση να σβήσει τη μεσαία τάξη. Δηλαδή, να υπάρχουν μόνο μεγάλες εταιρείες που θα ενσωματώσουν τους πάντες, να υπάρχουν μόνο φτωχοί και πλούσιοι. «Μάλιστα, θέλει να το βάλει με αναδρομική ισχύ» σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΕΕΜ και συμπληρώνει αγανακτισμένη: «Θέλουν να πληρώνουμε και προκαταβολή, εγώ του χρόνου μπορεί να μην ζω. Πληρώνω τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, συντηρώ γραφείο. Το ότι ζούμε σε ένα σπίτι και έχουμε τα λοιπά έξοδα ακρίβειας και πληθωρισμού δεν περνάει καν από το μυαλό του». Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι ως σύλλογος δεν θα κάνουν μόνο αποχή, αλλά θα συντονίσουν ομάδες σε όλη τη χώρα και θα κάνουν κατάληψη στις πολεοδομίες. Θα κατεβάσουν τον διακόπτη παντού, απέναντι σε ένα κράτος που κατηγορεί τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες, αλλά τους φορολογεί άδικα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL