Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.4°C20.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C19.5°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
3 BF 63%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Χαριστικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τον Χωρικό Σχεδιασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Χαριστικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τον Χωρικό Σχεδιασμό

134270417-a.jpg

Ισχυρές ενστάσεις για τη νομιμότητα διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ξεχειλίζει από πλήθος χαριστικών ρυθμίσεων που ευτελίζουν περαιτέρω τους θεσμοθετημένους κανόνες του χωρικού σχεδιασμού, διατυπώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Ταυτόχρονα, με τροπολογία στο παρά πέντε προστέθηκαν κι άλλες τέσσερις διατάξεις, όπως αυτή που φορτώνει στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας της Σύρου και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως μαρτυρά η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία ζητά διευκρινίσεις για το άρθρο που καταργεί τις εισηγήσεις των δημόσιων υπηρεσιών σχεδιασμού για κρίσιμα θέματα εγκρίσεων πολεοδομικών μελετών, τροποποιήσεων σχεδίων πόλεων, ειδικών διαταγμάτων, χαρακτηρισμού κτηρίων ως διατηρητέων κ.ά. προς τα κορυφαία γνωμοδοτικά όργανα, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και τα Κεντρικά συμβούλια Αρχιτεκτονικής, και τις υποκαθιστά από ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται και από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Οπως επισημαίνει επί λέξει, «χρήσιμο θα ήταν να διευκρινισθεί ότι το σημείωμα συντάσσεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή την αρμόδια θεματική υπηρεσία του αυτού ή των οικείων υπουργείων, ιδίως, αφενός, όσον αφορά το ενδεχόμενο να ταυτίζεται η εισήγηση με τυχόν εκ του νόμου απαιτούμενη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ένα ενημερωτικό σημείωμα, και, αφετέρου, όσον αφορά την πληρότητα της ενημέρωσης των Συμβουλίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αντιρρήσεις εκφράζει, παραθέτοντας τη νομολογία του ΣτΕ για τη διάταξη που καταργεί θεσμοθετημένες χρήσεις γης στις χερσαίες ζώνες λιμένων υπέρ επενδυτών. Υπογραμμίζει δε ότι οι τροποποιήσεις στον ισχύοντα πολεοδομικό σχεδιασμό πρέπει να εξυπηρετούν εν προκειμένω παράλληλα, αφενός, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη διαχείριση των χερσαίων ζωνών λιμένων, αφετέρου, τις ανάγκες λειτουργικότητας και ανάπτυξης των οικισμών στων οποίων την περιοχή εκπονούνται ή έχουν αντίκτυπο τα αναπτυξιακά προγράμματα και οι μελέτες διαχείρισης λιμένα, υπό τους κανόνες του ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

Με τις άλλες τρεις διατάξεις της τροπολογίας το ΤΑΙΠΕΔ υφαρπάζει κι άλλες αρμοδιότητες από τα δασαρχεία, αφού αναλαμβάνει χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια τις ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες, μετά από πρόσκληση, «κατ’ εντολή, στο όνομα και για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» για τη διάθεση της ξυλείας και προϊόντων αυτής, από τους καθαρισμούς των δασών. Τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ., και σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο υπήρχε ρύθμιση για το Ελληνικό. Τώρα, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται συντονιστής του έργου «αξιοποίησης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά» για την «έγκαιρη υλοποίησή του»! Η τρίτη διάταξη... ξαναρυθμίζει τη διαδικασία καταβολής του τέλους ταφής από τους δήμους για τα σύμμεικτα απόβλητα τροποποιώντας νόμο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL