Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.2°C16.8°C
1 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.2°C15.2°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.7°C
1 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
6 °C
5.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ελεύθεροι επαγγελματίες / Φουντώνει το κύμα οργής κατά της κυβέρνησης - Κατεβαίνουν στο δρόμο την Τετάρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθεροι επαγγελματίες / Φουντώνει το κύμα οργής κατά της κυβέρνησης - Κατεβαίνουν στο δρόμο την Τετάρτη

καταστηματα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πυρ ομάδον κατά της κυβέρνησης από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιδρούν στην επικείμενη φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία. Τα βλέμματα είναι στραμένα στην μεγάλη απεργία που διοργανώνουν την Τετάρτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το φορολογικό σχέδιο νόμου δίνει «την χαριστική βολή» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι φορείς εκπροσώπησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 13:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στα κατά τόπους γραφεία των συλλόγων ή των ενώσεων έξω από τα γραφεία τους. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και τα ταξί ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αναφερόμενοι στο νέο φορολογικό, κάνουν λόγο για άδικα μέτρα, τα οποία «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, τόνισαν πως «δεν μπορούμε να φορολογούμαστε για εισόδημα που δεν έχουμε αποκτήσει ούτε να θεωρείται ότι κάθε χρόνο θα έχουμε κέρδος ή τα ίδια έσοδα. Η κυβέρνηση ξεχνά τις οφειλές που έχουμε από φόρους ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια. Είμαστε διαφορετική κατηγορία από τους μισθωτούς και πρέπει δε μπορεί να μας ταυτίζει με αυτούς. Από τα έσοδά μας δεν εκπίπτει το σύνολο των εξόδων που καταβάλουμε είτε ως είτε ως επαγγελματίες είτε ως οικογενειάρχες όπως για παράδειγμα η διατροφή προς τρίτους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλισταν ανέφεραν πώς παρά τις «γαλάζιες» προεκλογικές «δεσμεύσεις», η κυβέρνηση τους εξέπληξε δυσάρεστα καθώς «αντί να εισάγει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες αντί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή με σύγχρονες τεχνικές, προωθεί οριζόντια ισοπεδωτικά και άδικα μέτρα φορολόγησης. Μέτρα που τελικά θα οδηγήσουν στον αφανισμό του μικρομεσαίου επαγγελματία και θα ενισχύουν τη φοροδιαφυγή. Δεν μπορεί να προστατεύονται τα μεγάλα εισοδήματα και να χτυπιούνται τα μικρομεσαία». Επιπλέον, ζητούν την άμεση απόσυρση των μέτρων, στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το οποίο «ο καθένας θα προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Οι αντιδράσεις και το «τρολάρισμα»

Πίσω από το οξύ χιούμορ έκρυψε την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Όπως είπε μεταξύ άλλων στο Action24, ανατρέπεται η διδασκόμενη παγκοσμίως οικονομική θεωρία καθώς απαγορεύεται πρακτικά ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάσει ζημίες, ενώ παρά την ήδη υπάρχουσα εμπειρία με την καθίζηση δημόσιων εσόδων την περίοδο των μνημονίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην αύξηση της φορολογίας στην εστίαση.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει περιπαικτικά για «διαδήλωση της γραβάτας» καθώς από το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη «επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι». 

«Το ασφαλέστερο θα ήταν, αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι' αυτή την τάξη, ο πρωθυπουργός να καλέσει την συντονιστική επιτροπή επαγγελματιών και βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να συζητήσουμε επί της ουσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με μέτρα που έχουν να κάνουν με την ουσία του προβλήματος. Όχι με στοχοποίηση και τεκμαρτά εισοδήματα που στις περισότερες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις. Γιατί οι αυξήσεις που έρχονται σύμφωνα με τις προβολές που έχει κάνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν αύξηση από 70% ως 160% στο φόρο που θα πληρώνεται», είπε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στην επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% από την οποία επηρεάζονται τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα πλην του καφέ. «Είναι σαφές ότι θα φέρει αύξηση στις τιμές, η εστίαση έχει τα τελευταία δύο χρόνια μεσοσταθμική αύξηση λειτουργικού κόστους 44% και στην κατανάλωση δεν έχει περάσει πάνω από 10%-15%, είναι βέβαιο ότι δεν αντέχει καμία απορρόφηση από την πλευρά των επιχειρήσεων».

«Οι μικρομεσαίοι πάντα ο εύκολος στόχος»

Για προβολή «κάποιων ακραίων παραδειγμάτων, προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα αυτά στην κοινωνία» κατηγορεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών την κυβέρνηση. «Το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπει οριζόντια μέτρα και αδιαφορεί για το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού γιατί απλώς αυτά είναι τα πραγματικά έσοδα τους» τονίζει το ΕΕΑ.

Συνεχίζοντας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών παρουσιάζεται ως φοροφυγάδες» επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να εξετάζονται οι πραγματικές δυνατότητες των φορολογουμένων». Επιπλέον το ΕΕΑ αναφέρεται και στην ανάγκη επανεξέτασης του ύψους των προμηθειών στις συναλλαγές μέσω των POS, «καθώς για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το περιθώριο κέρδους είναι πολύ συχνά χαμηλότερο από την προμήθεια που πρέπει αυτές να καταβάλουν στην τράπεζα».

Φοροληστεία και «δολοφονικά» κυβερνητικά μέτρα

Σε 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Τετάρτης (22/11) μέχρι 6 το πρωί της Πέμπτης (23/11) κατεβαίνουν και οι ιδιοκτήτες, οδηγοί των ταξί.

Ο ΣΑΤΑ, κάνει λόγο για φοροληστεία και αντικοινωνικά, «δολοφονικά» κυβερνητικά μέτρα που βάζουν «θηλιά γύρω από το λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τους οδηγεί με “χατζηδάκεια ακρίβεια” στον εργασιακό θάνατο».

Οι αυτοκινητιστές ταξί αναφέρουν ότι η επικείμενη αλλαγή στη φορολογία τους θα τους γονατίσει και φέρνουν ως παράδειγμα το τι θα πληρώνει οδηγός – ιδιοκτήτης ταξί με έναρξη εργασιών το 2012 και ακαθάριστα ετήσια έσοδα 45.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL