Live τώρα    
Γιώργος Καββαθάς / «Τρολάρισμα» Μητσοτάκη-Χατζηδάκη από τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Καββαθάς / «Τρολάρισμα» Μητσοτάκη-Χατζηδάκη από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Πίσω από το οξύ χιούμορ έκρυψε την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Όπως είπε μεταξύ άλλων στο Action24, ανατρέπεται η διδασκόμενη παγκοσμίως οικονομική θεωρία καθώς απαγορεύεται πρακτικά ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάσει ζημίες, ενώ παρά την ήδη υπάρχουσα εμπειρία με την καθίζηση δημόσιων εσόδων την περίοδο των μνημονίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην αύξηση της φορολογίας στην εστίαση.

Αναφερόμενος στις αυριανές κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει περιπαικτικά για «διαδήλωση της γραβάτας» καθώς από το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη «επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι».

«Το ασφαλέστερο θα ήταν, αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι' αυτή την τάξη, ο πρωθυπουργός να καλέσει την συντονιστική επιτροπή επαγγελματιών και βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να συζητήσουμε επί της ουσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με μέτρα που έχουν να κάνουν με την ουσία του προβλήματος. Όχι με στοχοποίηση και τεκμαρτά εισοδήματα που στις περισότερες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις. Γιατί οι αυξήσεις που έρχονται σύμφωνα με τις προβολές που έχει κάνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν αύξηση από 70% ως 160% στο φόρο που θα πληρώνεται», είπε ο ίδιος.

«Το "κατώφλι" των κερδών είναι τα 10.900 ευρώ και το "ταβάνι" τα 50.000 ευρώ», όπως εξήγησε. «Αν μια επιχείρηση πληρώνει έναν εργαζόμενο υψηλά αμειβόμενο λόγω της ειδικότητάς του, π.χ. 1.800-2.000 ευρώ μισθό, αμέσως φτάνουμε στα 25.000-28.000 κέρδος για τον επιχειρηματία. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία ανατρέπεται η οικονομική θεωρία που διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, ότι στο επιχειρείν υπάρχουν και ζημίες. "Απαγορεύεται" στον αυτοαπασχολούμενο, στον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιστήμονα, να παρουσιάσει ζημία. Το θεωρείτε λογικό;».

Μάλιστα, θύμισε ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο την τελευταία 10ετία είναι 10 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το πρώτο εξάμηνο φέτος στον e-efka είναι 660 εκατ. ευρώ. Από χόμπι δεν πληρώνουν», όπως σχολίασε με καυστικό ύφος.

Εξάλλου, ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στην επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% από την οποία επηρεάζονται τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα πλην του καφέ. «Είναι σαφές ότι θα φέρει αύξηση στις τιμές, η εστίαση έχει τα τελευταία δύο χρόνια μεσοσταθμική αύξηση λειτουργικού κόστους 44% και στην κατανάλωση δεν έχει περάσει πάνω από 10%-15%, είναι βέβαιο ότι δεν αντέχει καμία απορρόφηση από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο προσέθεσε, για την προοπτική αύξησης και στον καφέ το επόμενο καλοκαίρι, ότι «ο καφές και έχει και επιπλέον φόρο, εκτός του ΦΠΑ και τον ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) ... στοιχίζει τουλάχιστον 5.000 ευρώ ετησίως σε μία επιχείρηση».

«Το γαϊτανάκι των αυξήσεων δεν το έχει στα χέρια του ο επαγγελματίας, το έχει η κυβέρνηση», συνέχισε, θυμίζοντας ότι «όταν η εστίαση στο σύνολό της "μεταφέρθηκε" από το 13% στο 23% με το Μεσοπρόθεσμο του 2011, είχαν γράψει στον προϋπολογισμό ότι θα εισπράξουν 1 δισ. ευρώ, εισέπραξαν 160 εκατομμύρια». 

«Ειδικά σήμερα που έχουμε ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα για τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις, στο κόστος προϊόντων και πρώτων υλών, είναι παράλογο να προχωρούμε σε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Είναι χαρακτηριστική η ειρωνική αποστροφή του για «προεκλογικές υποχρεώσεις τηρούνται στο ακέραιο ... καμία αύξηση φόρου μας έλεγε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Και έχουν ξεκινήσει χορό αυξήσεων των φόρων ... αυτή η συνέπεια μας συναρπάζει εμάς τους μικρούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL