Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C18.2°C
4 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.6°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.0°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C11.8°C
0 BF 87%
Κτηματολόγιο / Επικίνδυνα παιχνίδια με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κτηματολόγιο / Επικίνδυνα παιχνίδια με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα

134247417a.jpg

Με μερεμέτια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πλήθος των εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων, όταν ο δημόσιος φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο παραμένει τραγικά υποστελεχωμένος, με τον ίδιο τον αρμόδιο υφυπουργό να έχει παραδεχτεί ότι απαιτούνται 580 προσλήψεις, πάνω δηλαδή από το ένα τρίτο των υπηρετούντων σήμερα 1.034 υπαλλήλων.

Νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής για διαβούλευση έως τις 30 Νοεμβρίου -ο ελάχιστος χρόνος που προβλέπεται-, «διορθώνει» ρυθμίσεις ψηφισμένες από την κυβέρνηση, ενώ ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την αξιοπιστία του κτηματολογίου. Πρώτη φορά στις 35 περιοχές όπου έχει οριστικοποιηθεί το κτηματολόγιο πριν το 2018… ξανανοίγει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας για καταχωρισθέντα ακίνητα «ως αγνώστου ιδιοκτήτη» (άρα περιέρχονται στο Δημόσιο) -«δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής» αναφέρεται στο άρθρο 5 έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2014-, εφόσον «δεν έχουν εγγραφεί μεταγενέστερες πράξεις επί του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου», εξαιρουμένης της κατάθεσης αγωγής για τη διεκδίκησή τους. Η ρύθμιση αυτή αιτιολογείται… αθώα και μάλλον παραπλανητικά ως εξής: «Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους καλόπιστους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις συγκεκριμένες εγγραφές και να αποφύγουν τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες του αμάχητου τεκμηρίου που έχει ενεργοποιηθεί σε τριάντα πέντε (35) περιοχές της χώρας». Με το ίδιο άρθρο παρατείνεται για τρίτη φορά, έως τον Νοέμβριο του 2024, η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, που κτηματογραφήθηκαν πριν το 2006.

Αλλη διάταξη προβλέπει ότι από 1ης.1.2024 η χρήση της πλατφόρμας Νομικού Ελέγχου Εγγραπτέων Πράξεων γίνεται υποχρεωτική για τους χρήστες της εφαρμογής κατά τη διενέργεια απομακρυσμένου νομικού ελέγχου καταχώρισης αιτήσεων εγγραπτέων πράξεων που έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται σε Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα. Ως φαίνεται, οι ανά την επικράτεια περιφερειακές δομές( Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους) του Ελληνικού Κτηματολογίου μετατρέπονται σε… χυλό, αλλάζοντας τη δομή του φορέα έτσι όπως είχε «κτισθεί» με τον Νόμο 4512/2018, αφού και σε συνδυασμό με την παραπάνω ρύθμιση κατά παρέκκλιση μπορεί να αφαιρεθούν ο νομικός έλεγχος και η καταχώριση πράξεων «από την κατά τόπον αρμοδιότητα των Κτηματολογικών Γραφείων» με απόφαση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Κατά τα λοιπά, γίνεται υποχρεωτική η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων όταν αυτή συνδέεται με τα στοιχεία μεταγραφής, του τίτλου κτήσης που αφορά το καταχωρισθέν στις αρχικές εγγραφές εγγραπτέο δικαίωμα, επειδή αυτά ελλείπουν ή αναγράφονται λανθασμένα και η συμπλήρωση ή η ορθή αναγραφή τους, κατά περίπτωση, θα διενεργείται υποχρεωτικά και αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης του προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου επί αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων επεκτείνεται από τις δεκαπέντε (15) ημέρες στις τριάντα (30). Επίσης, καταργείται το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ στην αγοραπωλησία ακινήτου και αντί της προσάρτησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ειδοποιεί κάθε δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω ΑΑΔΕ. Ακόμη καταργείται και η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) για το ίδιο ακίνητο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL