Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.1°C17.3°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.6°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
2 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 67%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Στη Βουλή άλλο ένα νομοσχέδιο πολεοδομικών ρουσφετιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Στη Βουλή άλλο ένα νομοσχέδιο πολεοδομικών ρουσφετιών

Θεόδωρος Σκυλακάκης
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Βιάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θεσμοθετήσει το συνονθύλευμα χαριστικών και αποσπασματικών ρυθμίσεων, οι οποίες ευτελίζουν περαιτέρω κάθε έννοια χωρικού σχεδιασμού, προσθέτουν επιβαρυντικές χρήσεις μέσα σε αυστηρά προστατευόμενες ζώνες, αλλάζουν τον ιδρυτικό νόμο (2010) του Πράσινου Ταμείου για τη διάθεση των πόρων.

Επειτα από μια προσχηματική διαβούλευση διάρκειας μόλις δεκατεσσάρων ημερών, η οποία έληξε τη Δευτέρα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» με προσθήκη δύο άρθρων (από 61, αριθμεί πλέον 63). Έτσι, ατόφιο παραμένει το άρθρο 35 που ακυρώνει τον ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης στα κορυφαία συλλογικά γνωμοδοτικά όργανα, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, παρά τα αιτήματα για την απόσυρσή του από την Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ), τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την «Καλλιστώ» κ.ά. Εφεξής, προς δόξαν της... διαφάνειας, οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για κρίσιμα θέματα εγκρίσεων πολεοδομικών μελετών, τροποποιήσεων σχεδίων πόλεων, ειδικών διαταγμάτων, χαρακτηρισμού κτηρίων ως διατηρητέων κ.λπ. καταργούνται. Υποκαθίστανται από απλό ενημερωτικό σημείωμα και πολιτικού προσώπου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου. Χωρίς προϋποθέσεις χωροθέτησης παραμένουν και διατηρούνται οι διατάξεις που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας, τους όρους δόμησης και κατασκευής με μπόνους τις παρεκκλίσεις σε ύψος και συντελεστή δόμησης των κέντρων δεδομένων (Data Centers)...

Ηδη από το 2020 με νόμο οι εγκαταστάσεις τους βαφτίστηκαν ειδική κατηγορία χρήσεων γης, η οποία επιτρέπεται παντού, εντός οικιστικού ιστού, εκτός σχεδίου, σε γεωργική γη, ακόμη και στις περιοχές προστασίας του Δικτύου Natura 2000. Μεταξύ άλλων, με σειρά διατάξεων κάνει τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών πιο ελκυστικές για τους «επενδυτές» εις βάρος του περιβάλλοντος, κατεδαφίζοντας θεσμοθετημένα σχέδια χρήσεων γης για χατίρι «του οικείου Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης Λιμένα». Επιπρόσθετα, απαγορεύει τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, αποθηκών κ.λπ., ακόμη κι αν κριθούν ασύμβατες ως χρήση γης από τον σχεδιασμό, ενώ μπορούν και να επεκταθούν. Σε κτήρια εφοδιαστικής, βιομηχανίας/βιοτεχνίας και αποθήκευσης που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων Πολεοδομικών Μελετών Βιομηχανικών-Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) και ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ υπό εξυγίανση, μπορεί να χορηγούνται παρεκκλίσεις ως προς το ποσοστό κάλυψης, τον συντελεστή δόμησης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και τον συντελεστή όγκου, αλλά και παλιές αποφάσεις παρέκκλισης ανανεώνονται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL