Live τώρα    
Θάνατος 17χρονου / «Η θανάσιμη συνήθεια των υπηρεσιακών όπλων να εκπυρσοκροτούν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνατος 17χρονου / «Η θανάσιμη συνήθεια των υπηρεσιακών όπλων να εκπυρσοκροτούν»

Θάνατος 17 χρονου στη Βοιωτία
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/eurokinissi

«Ο θάνατος ενός ατόμου από αστυνομικά πυρά– έχει αρχίσει να κανονικοποιείται και να παίρνει τη μορφή μιας μακάβριας ετήσιας ή και εξαμηνιαίας ρουτίνας της ΕΛΑΣ και μιας ακόμη «δυσάρεστης» είδησης που προβάλλεται στις οθόνες μας». Τα παραπάνω τονίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της μετά και τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου.

Η ΕλΕΔΑ υπενθυμίζει ότι «μετά τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη τον Οκτώβριο του 2021, μετά τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, μετά τον 20χρονο Σύρο πρόσφυγα το φετινό καλοκαίρι στις 8 Ιουλίου του 2023, ένας ακόμη 17χρονος, ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, Ρομ και αυτή τη φορά, έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού το βράδυ του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου 2023».

Και συμπληρώνει δηκτικά στην ανακοίνωσή της πως «το σκηνικό είναι πλέον γνωστό: ο ανήλικος δεν σταμάτησε στον έλεγχο, έγινε καταδίωξη, το θύμα «απείλησε τον αστυνομικό» και το όπλο «εκπυρσοκρότησε» κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες» και - φυσικά - «διενεργείται ΕΔΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τον βαθύ αποτροπιασμό της για την κανονικοποίηση της παράνομης αστυνομικής βίας (θανατηφόρας ή μη) η οποία συχνά ενσωματώνει τα πιο άρρωστα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας» προσθέτει η Ένωση.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως «η σωρεία των περιστατικών, η συγκεκριμένη τυπολογία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται (παρόμοιες περιστάσεις, συγκεκριμένο προφίλ  θυμάτων και θυτών, κοινή επικοινωνιακή διαχείριση από την  ΕΛΑΣ και τελικά ατιμωρησία ή αναντίστοιχες με το αδίκημα και τις περιστάσεις του  ποινές) για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνει, πως δεν έχουμε να κάνουμε με «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά με ένα συστημικό και συστηματικό φαινόμενο ανεξέλεγκτης χρήσης βίας από τους αστυνομικούς των δυνάμεων ασφαλείας της ΕΛΑΣ».

Τέλος, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί «να γίνει επιτέλους κατανοητό, τόσο από την πολιτική, όσο και από τη φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά και (κυρίως ίσως) από τη Δικαιοσύνη, ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα όσων διαμένουν στη χώρα, όπως για παράδειγμα το αυτονόητο δικαίωμά τους στη ζωή, και όχι να τα απειλεί ή να τα παραβιάζει. Κι αυτό, τελικά, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0