Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.3°C29.6°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.2°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
26.0°C32.0°C
2 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.3°C27.2°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
4 BF 47%
Θάνατος 17χρονου / Τα αμείλικτα ερωτήματα και η καταγγελία της οικογένειας για εκτέλεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνατος 17χρονου / Τα αμείλικτα ερωτήματα και η καταγγελία της οικογένειας για εκτέλεση

ΒΟΙΩΤΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ
Φωτογραφία/neatisviotias.gr

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από την υπόθεση του θανάτου του 17χρονου που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό στο χωριό Λεοντάρι, στη Βοιωτία, με την οικογένεια του νεαρού να κάνει λόγο για «εκτέλεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την αρχή οι συγγενείς του 17χρονου υποστήριξαν ότι ο ίδιος «δεν έφερε καμία αντίσταση στον αστυνομικό» και πως «δεν πήγε να αρπάξει κανένα όπλο», με τις μαρτυρίες τους να εκθέτουν την ΕΛΑΣ που διέρρεε ότι οι επιβάτες του αυτοκινήτου επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που πήγαν να τους κάνουν έλεγχο και νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα που προήλθε από όπλο αστυνομικού, καθώς το «όπλο εκπυρσοκρότησε» όταν το θύμα επιχείρησε «να αποσπάσει το όπλο» από τον άνδρα της ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 41χρονος αστυνομικός της ΟΠΚΕ που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο, την Δευτέρα (13/11) πήρε προθεσμία από τον εισαγγελέα με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίδιος ισχυρίζεται ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε και ότι ο νεαρός επιχείρησε να του το πάρει, ύστερα από καταδίωξη περίπου 20 λεπτών. Σημειώνεται ότι ο 41χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης.

Αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας του 17χρονου, που έκανε λόγο για εκτέλεση, λέγοντας μάλιστα ότι  οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, αλλά ενημέρωσαν την οικογένεια ότι ο ανήλικος είχε μπει στο χειρουργείο ενώ το παιδί είχε ήδη καταλήξει.

«Σύμφωνα με τα όσα μου ανέφερε ο αδερφός του, τον πήρε ο αστυνομικός και τον πήγε στο νοσοκομείο. Το ιδιαίτερο που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πρώτον, γιατί δεν φωνάζει το ασθενοφόρο. Δεύτερο, γιατί λες στους γονείς επί τρεις ώρες ότι το παιδί κάνει χειρουργείο ενώ το παιδί χάθηκε κατευθείαν με τη σφαίρα; Γιατί τρεις ώρες υπήρχε ένα κενό;» διερωτήθηκε κατά τις δηλώσεις του έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θήβας.

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του 17χρονου ζήτησε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου υπογραμμίζοντας ότι «στο επιτελικό κράτος της ΝΔ αυξάνονται διαρκώς τα θύματα αστυνομικής βίας, ιδιαίτερα όσα ανήκουν σε ευάλωτες ή κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες».

Μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη τώρα σημειώθηκε ο θάνατος του 17χρονου από αστυνομικά πυρά στη Βοιωτία επισήμανε η Κ. Νοτοπούλου εκφράζοντας τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτός ο κύκλος αίματος που έχει ανοίξει πρέπει να κλείσει οριστικά» τόνισε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής  Συνοχής, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζοντας ότι «απαιτούμε οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα, πλήρως και σε βάθος τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε νεκρό το 17χρονο παιδί, αν προκύπτουν ευθύνες στελεχών της ΕΛΑΣ, ποιες και γιατί».

Ο θάνατος του νεαρού προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας που ζήτησε την άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του πιθανού κινήτρου διακρίσεων και για το τρίτο περιστατικό θανατηφόρου πυροβολισμού 17χρονου αγοριού , έπειτα από καταδίωξη με περιπολικό της αστυνομίας.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε  συγκλονισμένη και εξαιρετικά θορυβημένη με την είδηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για την τρίτη περίπτωση, μέσα σε τρία χρόνια, που νεαρό μέλος της κοινότητας των Ρομά, χάνει τη ζωή του σε περιστατικά που εμπλέκουν χρήση πυροβόλων όπλων από την ελληνική αστυνομία και επιχειρήσεις καταδίωξης με περιπολικά».

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του άτυχου 17χρονου επιμένει ότι εκτός από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, τον αδερφό του θύματος και δυο κοπέλες, υπάρχει και άλλος αυτόπτης μάρτυρας και συγκεκριμένα γείτονας ο οποίος είδε όλο το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχει ένας γείτονας που τα είδε όλα και δήλωσε ότι το παιδί είχε κατέβει ο μισός και δεν έφερε καμία αντίσταση στον αστυνομικό. Δεν πήγε να αρπάξει κανένα όπλο» τόνισε ακόμη. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δεν έγινε καμία κλήση στο ΕΚΑΒ μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. «Όσοι δηλώνουν ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ είναι όλα ψέματα» υπογράμμισε ο θείος του άτυχου 17χρονου.

Να μπει στη φυλακή ο «δολοφόνος του παιδιού», ζητεί η μητέρα του 17χρονου. Η ίδια μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha υπογραμμίζει ότι «ο αστυνομικός που έκανε το έγκλημα να μπει μέσα (σ.σ. φυλακή) να μη βγει ποτέ έξω. Το δίκαιο θέλω για το παιδί μου γιατί έφυγε άδικα».

Ο αδερφός του 17χρονου ο οποίος ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και καθόταν πίσω από τον οδηγό, περιγράφοντας το τι έχει συμβεί επισημαίνει ότι στο σήμα των αστυνομικών να σταματήσουν «δεν σταμάτησε ο αδερφός μου επειδή δεν είχε δίπλωμα και φοβόταν για τα κορίτσια» που ήταν επίσης στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν τελικά το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανήλικος ακινητοποιήθηκε στο χωριό Λεοντάρι τότε ο αστυνομικός προσέγγισε το αυτοκίνητο, «χτυπάει το όπλο στο τζάμι με δύναμη, ανοίγει την πόρτα τον χτυπάει στα παΐδια, κλωτσιά, τον πιάνει από την μπλούζα και μετά τον σκότωσε. Τον πυροβόλησε στο κεφάλι». Ο θείος του 17χρονου δήλωσε από την πλευρά του ότι «το παιδί δεν αντιστάθηκε καθόλου. Ούτε πήγε να πάρει το όπλο. Το παιδί δεν είχε δίπλωμα και φοβήθηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL