Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.6°C18.8°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.6°C17.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.0°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 93%
Μηχανικοί Δημοσίου - Σύλλογος Πολεοδόμων / Να αποσυρθεί η διάταξη που αφήνει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηχανικοί Δημοσίου - Σύλλογος Πολεοδόμων / Να αποσυρθεί η διάταξη που αφήνει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα

134213017a.png

Την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (άρθρο 35) με την οποία καταργείται η αξιολογική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών προς τα κορυφαία γνωμοδοτικά όργανα, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και υποκαθίσταται από ενημερωτικό σημείωμα πολιτικού προσώπου, εν προκειμένω του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών. Το νομοσχέδιο, με πλήθος αποσπασματικών και χαριστικών διατάξεων (ΑΥΓΗ, 1 Νοεμβρίου) δόθηκε για ολιγοήμερη διαβούλευση (31 Οκτωβρίου), η οποία έληξε χθες.

Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και προς το ΤΕΕ, καθιστά σαφές πως ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί πολιτική που οφείλει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και ως εκ τούτου η πολιτική ηγεσία σε επιτελικό και κυβερνητικό επίπεδο επιβάλλεται να προτάσσει τη διοικητική και τεχνοκρατική αξιοπιστία της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού, να στηρίζει και να αναδεικνύει τις δημόσιες υπηρεσίες της και την ανεξαρτησία τους και όχι να τις υποκαθιστά. Υπενθυμίζει δε ότι τόσο τα ΚΕΣΑ όσο και τα ΚΕΣΥΠΟΘΑ χειρίζονται εξαιρετικά σημαντικά πολεοδομικά θέματα, όπως εγκρίσεις πολεοδομικών μελετών, τροποποιήσεις σχεδίων πόλεων, ειδικών διαταγμάτων χαρακτηρισμού κτηρίων ως διατηρητέων, εγκρίσεις παρεκκλίσεων δόμησης, δόμηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί πως «η αντικατάσταση αυτή έρχεται να επηρεάσει και να περιορίσει την ανεξάρτητη έκφραση γνώμης των μελών των συμβουλίων επί κρίσιμων πολεοδομικών θεμάτων και να επιτείνει φαινόμενα πιέσεων και επηρεασμού από τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να προωθήσουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, πολλές φορές σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος».

Ο ΣΕΠΟΧ, από την πλευρά του, στηλιτεύει την προσπάθεια ακύρωσης της Δημόσιας Διοίκησης υπογραμμίζοντας ότι η νέα διάταξη οδηγεί, αφενός, στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου που διαχρονικά διαδραματίζει η Δημόσια Διοίκηση στη χάραξη των αρχών και στην ορθή εφαρμογή των πολιτικών και του θεσμικού πλαισίου για τον σχεδιασμό του χώρου και, αφετέρου, στην υπερσυγκέντρωση και στρέβλωση αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, που, αναλαμβάνοντας επιπλέον και εισηγητικό ρόλο, θα εισηγείται αντί της υπηρεσίας τα θέματα επί των οποίων καλείται να γνωμοδοτήσει. Επιπρόσθετα, προωθεί τη μεταφορά της διαδικασίας λήψης αποφάσεων αποκλειστικά σε πολιτικά γραφεία, μετακλητούς συνεργάτες και σε ιδιώτες για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δύο Κεντρικών Συμβουλίων, όπως είναι η προέγκριση των Εδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, οι τροποποιήσεις πολεοδομικών σχεδίων, οι εξαιρέσεις από κατεδαφίσεις, οι εγκρίσεις παρεκκλίσεων κ.ά. Καταλήγοντας, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να ενισχύσει το συντομότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία στη λειτουργία τους ώστε αυτές να είναι σε θέση να επιτελούν τον ρόλο τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL