Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.2°C29.7°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C26.2°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
26.0°C30.9°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.7°C26.0°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.6°C24.6°C
3 BF 44%
Λιπάσματα Καβάλας / Δικαίωση για τους απολυμένους - Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Εφετείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιπάσματα Καβάλας / Δικαίωση για τους απολυμένους - Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Εφετείου

134092214-a.jpg

Μια εξαιρετικά σημαντική νίκη για τους απολυμένους εργαζομένους των Λιπασμάτων Καβάλας αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας ευρύτερα καταγράφεται μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Εφετείου Καβάλας, το οποίο έκρινε τελεσίδικα άκυρες τις 115 ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι η επιχείρηση συμφερόντων Λαυρεντιάδη είναι υποχρεωμένη με βάση τη δικαστική απόφαση να επαναπροσλάβει τους 115 απολυμένους και να τους δώσει τους μισθούς υπερημερίας.

Πρόκειται για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στη χώρα από την επιχείρηση συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Έκτοτε οι απολυμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε νομικές προσφυγές αλλά και μαζικές κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενοι την επιστροφή τους στην εργασία τους. Όπως επισήμανε στην ΑΥΓΗ η δικηγόρος του Σωματείου Εργαζομένων Τάνια Ελευθεριάδου, η απόφαση του Εφετείου αποτελεί σημαντικό δεδικασμένο και για τις υπόλοιπες ομαδικές απολύσεις σε άλλες επιχειρήσεις. Η Τ. Ελευθεριάδου χαρακτήρισε την απόφαση «σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα» και εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στον κόσμο που κρατήθηκε τόσα χρόνια χωρίς να υποχωρήσει από τα αιτήματά του.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας Νίκος Βογιατζίδης, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, έκανε λόγο για απόλυτη δικαίωση του πολυετούς αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση. «Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι, ήμασταν βέβαιοι για τη δικαίωσή μας. Επτά χρόνια τώρα ο ιδιοκτήτης κ. Λαυρεντιάδης έχει χάσει όλα τα δικαστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο πρόεδρος του σωματείου επισήμανε ότι η απόφαση του Εφετείου αφήνει έκθετο και το υπουργείο Εργασίας, καθώς άναψε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση αυτών των, όπως αποδείχθηκε, άκυρων απολύσεων, χωρίς να ασκεί τον θεσμικό του ρόλο. «Ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής μας στις θέσεις εργασίας μας. Αυτή είναι η στόχευσή μας όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ν. Βογιατζίδης.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας δεν σταμάτησαν να διεκδικούν την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίες τους με μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Καβάλα όσο και στις καθιερωμένες πορείες των συνδικάτων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έλλειψη μέτρων ασφάλειας και εργατικά ατυχήματα

Παράλληλα με τη διεκδίκηση της επιστροφής τους στην εργασία το Σωματείο Εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια κατήγγελλε τις συνθήκες εργασίες των νέων εργαζομένων στη βιομηχανία. Όπως επεσήμαινε στις ανακοινώσεις του, «η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας παραμένει δέσμια των παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών», ενώ «ο μηχανολογικός και τεχνολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου απαξιώνεται και η περιβαλλοντική προστασία συνιστά άγνωστη έννοια».

Η κατάσταση στα Λιπάσματα Καβάλας έχει καταγγελθεί πολλές φορές, καθώς συνήθως ανειδίκευτο προσωπικό καλείται να εργαστεί μέσω δεκάδων παρένθετων εταιρειών σε έναν τομέα υψηλής επικινδυνότητας στη βαριά βιομηχανία. Πειστήριο της αποεπένδυσης και των πλημμελών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με το σωματείο, αποτελεί η πληθώρα των εργατικών ατυχημάτων στην επιχείρηση, η οποία από τις ομαδικές απολύσεις και μετά απασχολεί εργαζομένους μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε εργατικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, όταν την ώρα της συντήρησης ενός μηχανήματος έχασε τη ζωή του ένας 30χρονος εργαζόμενος. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν εκείνη την περίοδο, ο άτυχος εργάτης κλήθηκε να κάνει συντήρηση σε ένα μηχάνημα το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν σε λειτουργία.

Το Σωματείο Εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια προειδοποιούσε ότι οι εγκαταστάσεις υπολειτουργούν (σ.σ.: γίνεται επεξεργασία νιτρικής αμμωνίας που υπό προϋποθέσεις λειτουργεί ως μηχανή έκρηξης) και πως ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, που μπορεί να τινάξει την Καβάλα στον αέρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL