Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C22.6°C
4 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C25.4°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.7°C24.4°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19 °C
17.2°C20.4°C
5 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C23.0°C
2 BF 43%
Ξενοδοχοϋπάλληλοι - Ηράκλειο / Χωρίς ρεπό το 60% - Αμισθί υπερωρίες και εργοδοτική αυθαιρεσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξενοδοχοϋπάλληλοι - Ηράκλειο / Χωρίς ρεπό το 60% - Αμισθί υπερωρίες και εργοδοτική αυθαιρεσία

Σερβιτόρα κρατάει γεμάτο δίσκο στο χέρι της
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί στον κλάδο καταδικνείει με τον πλέον εμφατικό τρόπο η έρευνα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.

Βάσει της έρευνας, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, 6 στους 10 ξενοδοχοϋπαλλήλους δεν παίρνουν το ρεπό τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 3 στους 10 εργάζονται περισσότερο από το απαιτούμενο ωράριο με σημαντικό ποσοστό να μη λαμβάνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω την παραπάνω εργασία που εκτελεί.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, συμπληρώθηκαν 2045 ερωτηματολόγια. Σημειώνεται ότι η έρευνα εστίαζε στην εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και η επεξεργασία και η ανάλυση των στοιχείων και των δεδομένων της έρευνας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 

«Το 60% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου δεν παίρνουν τα ρεπό που προβλέπει ο νόμος. Ακόμη το 30% των ξενοδοχοϋπαλλήλων εργάζεται περισσότερο από το ωράριο εργασίας του. Από το ποσοστό αυτό που εργάζεται παραπάνω από το απαιτούμενο ωράριο εργασίας, το 60% των εργαζομένων αυτών δεν πληρώνεται ούτε η υπερωρία ούτε η υπερεργασία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου. 

«Επίσης, σημαντικό στοιχείο αναδεικνύεται και το γεγονός πως υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 40% που δεν έχει χαρτί ή πιστοποιητικό με βάση την ειδικότητα που κατέχει. Είναι ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν έχει τελειώσει κάποια σχολεία. Δεν έχει βγάλει κάποιο επίσημο έγγραφο από μία πιστοποιημένη σχολή» σημείωσε ακόμα ο κ. Κοκολάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε στην ιστοσελίδα ότι: «Ένα ποσοστό 90-95% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου παρακολούθησε τα σεμινάρια για τον κορωνοϊό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όταν υπάρχει μία δράση οργανωμένη από εργασιακούς φορείς, πανεπιστημιακούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, είναι εύλογο πως το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία».

«Το 20% των ξενοδοχοϋπαλλήλων  του νομού Ηρακλείου υποστήριξαν μέσα από την έρευνα ότι δεν τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας στις μισθολογικές τους απολαβές» συμπλήρωσε επίσης ο κ. Κοκολάκης, σημειώνοντας ακόμα ότι πρέπει να αναβαθμίσει τις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης.

«Γίνεται επομένως σαφές πως η Πολιτεία πρέπει να αναβαθμίσει τις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Να μπουν νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Να υπάρξει τεχνικό σχολείο με επίκεντρο τον τουρισμό ώστε οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό να βάλουν σταδιακά τις βάσεις. Πρέπει επομένως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να είναι πιστοποιημένοι. Να έχουν το μορφωτικό εκείνο προσωπικό ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μέσω της εργασίας τους να κατευθύνουν τις δράσεις της τουριστικής πολιτικής ποιοτικά» κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL