Live τώρα    
24ωρη απεργία / Στο δρόμο την Πέμπτη οι εργαζόμενοι ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

24ωρη απεργία / Στο δρόμο την Πέμπτη οι εργαζόμενοι ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Άνθρωποι σε πορεία
INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στο δρόμο κατεβαίνουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο επιχειρεί να εισαγάγει στην ελληνική εργατική νομοθεσία διατάξεις, οι οποίες εξυπηρετούν εργοδοτικά αιτήματα σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς πραγματοποιούν πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ κάλεσμα έχει ανακοινώσει το ΠΑΜΕ καθώς και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με τα ΜΜΜ και το αν και πώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος ενώ υπάρχει κάλεσμα στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμόνος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Επιπλέον, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Άρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, όπως το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής.

Τα καλέσματα στις υπόλοιπες πόλεις:

  • Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20).
  • Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας.
  • Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου.
  • Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία.
  • Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Κεντρικά καλέσματα στις κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη «θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να "ζήσει" αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση».

Παράλληλα η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ζητεί:

  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.
  • Να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ.
  • Να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους «εν εξελίξει» διαγωνισμούς που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, καταδικάζοντας «το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη» καλεί σε «ξεσηκωμό» ζητώντας από τα σωματεία-μέλη του να πάρουν απεργιακές αποφάσεις οργανώνοντας την απάντηση στη νέα επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Τέλος το ΚΚΕ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως «πυροτέχνημα το δήθεν "ξεπάγωμα" των τριετιών αφού χωρίς αναδρομική ισχύ δεν έχει αντίκρισμα» και κάνει λόγο για «νομοσχέδιο - τερατούργημα που, μεταξύ άλλων, επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και φέρνει αντιδραστικές αλλαγές ακόμη και στον δικό της "νόμο Χατζηδάκη"».

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του σημειώνει ότι «μπροστά στο νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας να δυναμώσουν το αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο για άμεσα μέτρα:

  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.
  • Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.
  • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.»

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το εργασιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη, με προκάλυμμα την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας επιχειρεί να εισαγάγει στην ελληνική εργατική νομοθεσία πρωτοφανείς διατάξεις.

Σε αυτό δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου», ενώ με συγκεκριμένες διατάξεις προωθείται η περαιτέρω ελαστικοποίηση και επισφάλεια στους όρους εργασίας, η κατάργηση του πενθημέρου και έμμεσα του οκταώρου.

Επίσης επιχειρείται (νέα και επί τα χείρω) διευθέτηση του χρόνου εργασίας με απόφαση του εργοδότη και προβλέπεται ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.

Επιπλέον θεσπίζονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών ή συμβάσεων κατά παραγγελία ή άλλων αντίστοιχων συμβάσεων οι οποίες έρχονται σε αντίθεση όχι με το πνεύμα αλλά με το ίδιο το κείμενο της ευρωπαϊκής Οδηγίας, την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όχημα για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στις μεταφορές προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κ.λπ.

Οι βασικές διατάξεις του ν/σ όπως αποτυπώνονται μετά το τέλος της τυπικής διαβούλευσης:

  • Οι εισαγόμενες διατάξεις δεν θίγουν την εφαρμογή ευνοϊκότερων διατάξεων για τους εργαζόμενους που προβλέπονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
  • Η δυνατότητα πρόβλεψης δοκιμαστικής περιόδου ισχύει και σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον εργαζόμενο όλες τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν εφαρμογή και καθορίζουν τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας, μέσω έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής.
  • Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του ωραρίου εργασίας που έχει συμφωνηθεί με συγκεκριμένο εργοδότη.
  • Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος από εργαζόμενο, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου, για τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του, προκειμένου να απασχολείται εφεξής με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους.
  • Σε περίπτωση υποχρέωσης του εργοδότη για παροχή κατάρτισης στον εργαζόμενο για την εκτέλεση της συμφωνηθείσας εργασίας, η κατάρτιση παρέχεται δωρεάν, προσμετράται ως χρόνος εργασίας και λαμβάνει χώρα εντός του συμβατικού ωραρίου, εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
  • Θεσπίζεται το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να ζητήσει την παρέμβαση του επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων για τη διασφάλιση της επανόρθωσης της ζημίας που του προκλήθηκε εξαιτίας παραβίασης δικαιωμάτων του.
  • Προβλέπεται η επιβολή των οριζόμενων διοικητικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου χρηματικού προστίμου, προς τον εργοδότη σε περίπτωση δυσμενούς μεταχείρισης εργαζομένου, λόγω καταγγελίας που υπέβαλε στον εργοδότη ή λόγω κίνησης διαδικασιών, με σκοπό να επιβάλει συμμόρφωση αυτού επί των οριζόμενων δικαιωμάτων.
  • Θεωρείται άκυρη κάθε καταγγελία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, εφόσον γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νόμιμου δικαιώματος του εργαζομένου σχετικά με το καθεστώς εργασίας του.
  • Καθορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των οριζόμενων διατάξεων του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 1-18).
  • Τέλος, συμπληρώνεται ο Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022) σχετικά με την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL