Οι μάσκες έπεσαν και ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει με το νομοσχέδιο δεν έχουν καμία σχέση με την υποχρέωση της χώρας να ενσωματώσει την κοινοτική Οδηγία, αλλά με τις απαιτήσεις και τα αιτήματα εργοδοτών σε διάφορους οικονομικούς κλάδους.
Στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, η οποία δεν ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως η επίμαχη ρύθμιση για τις περιβόητες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αντιθέτως, θα παραμείνει ως έχει το άρθρο για τις «συμβάσεις κατά παραγγελία»!
Οπως είχε αναφέρει η ΑΥΓΗ με διαδοχικά δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019-Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» δεν αφορά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στην Οδηγία δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου». Ακόμα, η θέσπιση των «συμβάσεων μηδενικών ωρών» ή «συμβάσεων κατά παραγγελία» ή άλλων αντίστοιχων συμβάσεων έρχεται σε αντίθεση όχι με το πνεύμα, αλλά με το ίδιο το κείμενο της ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Γίνεται έτσι φανερό ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ως όχημα την Οδηγία για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στις μεταφορές προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κ.α.
Οπως προκύπτει και από τις διευκρινίσεις του στη ΓΣΕΕ, ο υπουργός επιμένει σε διατάξεις που προωθούν περαιτέρω την ελαστικοποίηση και την επισφάλεια στους όρους εργασίας, επιχειρεί να καταργήσει έμμεσα το οκτάωρο και το πενθήμερο, καθιερώνοντας την εξαήμερη εργασία στη βιομηχανία, υπονομεύοντας ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και στις κατασκευές.
Οι επίμαχες διατάξεις
Σύμφωνα με τις τελικές αλλαγές, από το νομοσχέδιο απαλείφεται η ρύθμιση για «συμβάσεις μηδενικών ωρών», ενώ διατηρείται η ρύθμιση για τις «επί παραγγελία συμβάσεις» προκειμένου να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων», π.χ. catering.
Ετσι, μια σειρά από ρυθμίσεις αφορούν αυτές τις έκτακτες και κατά παραγγελία εργασίες. Συγκεκριμένα:
α) Θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι, ανεξάρτητα από την ακύρωση ή μη των παραγγελιών, το ένα τέταρτο αυτών θα αμείβεται σε συγκεκριμένο χρόνο αναφοράς.
β) Αν ο εργαζόμενος χρειαστεί να τελεί εν αναμονή για δύο ή περισσότερες ώρες, αυτός ο χρόνος θα αμείβεται ως εργασία.
Αλλες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα υπάρχει αναφορά στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων επί παραγγελία σε συμβάσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης.