Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.6°C
2 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
17.7°C22.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
24.1°C27.8°C
5 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
14.1°C14.1°C
1 BF 92%
Κακοκαιρία Daniel / Έξαλλοι οι κτηνοτρόφοι - «Πληρώνουμε για να μαζέψουμε τα νεκρά ζώα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel / Έξαλλοι οι κτηνοτρόφοι - «Πληρώνουμε για να μαζέψουμε τα νεκρά ζώα»

Περισυλλογή νεκρών ζώων πλυμμύρες
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να περισυλλέξουν μόνοι τους τα νεκρά τους ζώα στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, την ώρα που το κράτος παραμένει αδύναμο να διαχειριστεί αυτή την γιγαντιαία καταστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για έναν κρατικό μηχανισμό που αποδεικνύει διαχρονικά πόσο «μακριά από εμάς είναι», καθώς η κυβέρνηση άφησε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και όποιος συντονισμός επιχειρήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο απέτυχε. Μάλιστα, υπό την απειλή της έξαρσης πολύ μολυσματικών ασθενειών, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή να αναλάβει ο στρατός.

«Με εντολή του πρωθυπουργού ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό», έγραψε συγκεκριμένα στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός.

«Κόβονταν πόδια, έφευγαν μαλλιά, ήμασταν μέσα στα αίματα»

Ο Θωμάς Μιαρίτης, νεαρός κτηνοτρόφος έξω από την Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσας, μίλησε στην «Καθημερινή» για να περιγράψει τις αδιανόητες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας. Όπως λέει, «ξεκινήσαμε να μαζεύουμε το απόγευμα και τελειώσαμε την άλλη μέρα το πρωί».

Όπως μεταφέρει το μέσο, ο κτηνοτρόφος δεν μπορούσε να προσεγγίσει την κτηνοτροφική του μονάδα εξαιτίας της πλημμύρας. Το θέαμα που αντίκρισε όταν κατάφερε να φτάσει εκεί, ήταν φρικιαστικό, αφού έβλεπε παντού τα νεκρά του ζώα, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Όμως τα ζώα άρχισαν να αποσυντίθενται και τότε η μόνη λύση, αφού κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι σχεδόν «νίπτουν τας χείρας τους», ήταν να ριχτεί ο ίδιος στη δουλειά και να απομακρύνει τα νεκρά του ζώα με τα ίδια του τα χέρια, μαζί με εργάτες που πλήρωσε για να τον βοηθήσουν.

«Έτρεχα να τα βγάλω, να μη μας πιάσει η αρρώστια», σημειώνει ο κ. Μιαρίτης, υπενθυμίζοντας την κατάσταση σοβαρού υγειονομικού κινδύνου στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή. Οι εικόνες που μεταφέρει είναι φρικιαστικές. Πέρα από την ανυπόφορη μυρωδιά, κατά την μεταφορά των νεκρών ζώων έξω από την κτηνοτροφική μονάδα, «κόβονταν πόδια, έφευγαν μαλλιά, ήμασταν μέσα στα αίματα».

Μάταια επικοινώνησε με τη δημοτική αρχή ο κτηνοτρόφος για βοήθεια, καθώς τον ενημέρωσαν πως το κατάλληλο μηχάνημα του δήμου γι΄αυτή τη δουλειά ήταν χαλασμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των ζώων έξω από το μαντρί. Ο ίδιος, με δικά του έξοδα προσέλαβε συνεργείο από την Αθήνα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των σορών των πνιγμένων ζώων από την μονάδα του, πληρώνοντας, μάλιστα, από την τσέπη του και την απολύμανσή της. «Θα πληρώσω 8.600 ευρώ από την τσέπη μου. Κανείς δεν είπε τίποτα για τα έξοδα αυτά», σημειώνει.

«Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πόσο μακριά μας είναι»

Και στο Καρποχώρι τον Σοφάδων ίδια η κατάσταση. Ο Απόστολος Καραμάνης, δήλωσε στην ίδια πηγή ότι αναγκάστηκε μαζί με τον πεθερό και τον γαμπρό του να απομακρύνουν εκατοντάδες πεθαμένα ζώα από την κτηνοτροφική μονάδα. Μάλιστα, χρειάστηκε να κατεβάσουν πρόβατα μέχρι και από τα δέντρα, καθώς το νερό τα είχε διασκορπίσει σε όλη την περιοχή.

Ο Βασίλης Μεριχωβίτης από το Ριζοβούνι, ακολούθησε την ίδια διαδικασία που περιεγράφηκε παραπάνω, με τα ίδια του τα χέρια απομάκρυνε πνιγμένα ζώα από την κτηνοτροφική του μονάδα.

Το κράτος περισυνέλλεξε μόνο 600 ζώα, τα οποία ο ίδιος είχε τοποθετήσει σε αποθήκη σε ψηλό σημείο στην προσπάθειά του να τα σώσει από τις φονικές πλημμύρες. «Για τα υπόλοιπα 400 που ήταν μέσα στη στάνη, μου είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Αποσυντίθεντο μέσα στη στάνη. Είναι νεκρά από την Παρασκευή, άρχισαν να σκάνε», περιγράφει ο κ. Μεριχωβίτης.

Από την τσέπη του κι εκείνος έδωσε λεφτά, πλήρωσε εργάτες και τον βοήθησαν να απομακρύνει τα ζώα. Κατά τα δικά του λόγια, «έχω υπαλλήλους μέσα. Τους πληρώνω για να μου βγάλουν τα ζώα. Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο μακριά από εμάς είναι. Έπειτα έτρεξα να αγοράσω 8 τόνους ασβέστη για να απολυμάνω την κτηνοτροφική μονάδα. Δεν θα έπρεπε να μας τον παρέχει το κράτος;», διερωτάται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL