Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.6°C20.8°C
0 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.2°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
21.4°C28.3°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
2 BF 100%
Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία / 900.000 στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν - Προ των πυλών η υγειονομική βόμβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία / 900.000 στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν - Προ των πυλών η υγειονομική βόμβα

ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΧΩΡΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το δραματικό αδιέξοδο που βιώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel περιέγραψε μιλώντας στο Open ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος.

«Η επόμενη ημέρα, ο απολογισμός, είναι πολύ δύσκολο να το εκφράσεις ... για εμάς τους αγρότες το σοκ είναι πολύ μεγάλο ... τεχνικά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στις 900.000 στρέμματα που καταστράφηκαν», είπε ο κ. Σιδερόπουλος.

Εξήγησε ότι «όπου πέρασε το νερό και όπου έμεινε λάσπη είναι το πρόβλημα ... τα χωράφια έχουν αλλάξει δομή, έχουν φύγει μεγάλα κομμάτια από τη γη ... όπου μπουν οι αγρότες με μεγάλα μηχανήματα, να οργώσουν ή να ισιώσουν τη γη, θα χρειαστεί χρόνο, πολύ δουλειά. Το κόστος είναι μεγάλο και η δυνατότητα των αγροτών πολύ μικρή ... εμείς συλλέγουμε, πουλάμε, εισπράττουμε και με αυτά κάνουμε την επόμενη χρονιά ... σήμερα θα μαζεύαμε καλαμπόκια, σε δέκα ημέρες μπαμπάκι, θα είχαμε την βιομηχανική ντομάτα για να γίνει ο πολτός που εξάγεται», έσοδα που δεν υπάρχουν πλέον.

Μάχη με το χρόνο και τα νερά για να αποφευχθεί υγειονομική καταστροφή

Μέσα στις λάσπες παλεύουν κάτοικοι και φορείς να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους κινδύνους για την δημόσια Υγεία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλία. Την ώρα που ο κάμπος έχει μετατραπεί σε εκκολαπτήριο ιών το υπουργείο Υγείας αρκείται στις... βολικές ενημερώσεις, χωρίς να βοηθάει έμπρακτα τους πλημμυροπαθείς.

Η απειλή από τα νερά ωστόσο δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς η στάθμη στη Λίμνη Κάρλα έχει ανέβει επικίνδυνα, απειλώντας να κατακλύσει την γύρω περιοχή.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα οι κάτοικοι στα χωριά που «πνίγηκαν» παραμένουν οργισμένοι από τις αποκαλύψεις ότι υπήρξε στοχευμένο σπάσιμο αναχώματος από μισθωμένο χωματουργικό μηχάνημα, προκειμένου να μην πάνε τα νερά τόσο στην Καρδίτσα όσο και στη Λάρισα.

Το πλέον άμεσο πρόβλημα αφορά την πρόσβαση των κατοίκων σε καθαρό πόσιμο νερό, μετά την διάλυση των δικτύων ύδρευσης στις κατοικίες από τις πλημμύρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κερδοσκοπία ήδη οργιάζει στην διάθεση εμφιαλωμένου νερού, ενώ μέχρι χτες 1.396 πολίτες είχαν προστρέξει στις μονάδες υγείας της Θεσσαλίας με προβλήματα υγείας

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα αφορά την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, με ταφή ή καύση, ωστόσο το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν οι Αρχές φαίνονται ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, μετά την πρώτη εβδομάδα οπότε απομακρύνθηκε σημαντικό μέρος των πιο μικρόσωμων νεκρών ζώων (πτηνά, αιγοπρόβατα) και λιγότερο των πιο μεγάλων (χοίροι), με «μαύρη τρύπα» τα βοοειδή, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι αριθμοί πλέον αυξάνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, η απόσυρση των 113.000 δηλωμένων νεκρών ζώων ήταν μέχρι χτες το μεσημέρι:

  • 59,3% των νεκρών πτηνών - έχουν αποσυρθεί 23.900 από τα 40.330 νεκρά πτηνά
  • 50,7% των νεκρών αιγοπροβάτων - έχουν αποσυρθεί 24.856 από τα 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα
  • 38,9% των νεκρών χοίρων - έχουν αποσυρθεί 7.500 από τους 19.295 νεκρούς χοίρους
  • 0,8% των νεκρών βοοειδών - έχουν αποσυρθεί 35 από τα 4.186 νεκρά βοοειδή

Οι ίδιες οι μεταφορές στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας είναι προβληματικές στον άξονα Τρικάλων - Λάρισας, ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα η διαδικασία. Επιπρόσθετα, η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή όπως κλειστή παραμένει και η σιδηροδρομική σύνδεση, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ έχει διακοπεί από τη Χ/Θ 471+481 (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) μέχρι Χ/Θ 400+265 (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), εξαιρουμένων όσων εκ των ανωτέρω οχημάτων έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τον κόμβο στο Κλειδί Ημαθίας και μέσω της Εγνατίας Οδού, κατευθύνονται προς Αθήνα.

Κάτοικοι και Αρχές περιμένουν την σταδιακή υποχώρηση των νερών ώστε να αποκαλυφθεί σταδιακά το τοπικό οδικό δίκτυο και να αρχίσει η εξέταση της κατάστασής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα ημέρες μετά την έναρξη του φαινομένου, ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Κεραμίδι στο Δήμο Φαρκαδόνας.

Στην περιοχή της Λάρισας η συγκέντρωση των νερών παραμένει πολύ μεγάλη και Πυροσβεστική, Στρατός και εθελοντές χρησιμοποιούν ακόμη πλωτά μέσα για να προσεγγίσουν περιοχές όπως οι Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης. Το ίδιο ισχύει και την περιοχή του Κιλελέρ, για χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL