Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.2°C18.4°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.0°C15.5°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C14.9°C
2 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 88%
Σελήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σελήνη

Σελήνη
instagram

Όλοι όσοι ατένισαν το μαγικό θέαμα της Σελήνης να καταυγάζει το σκοτάδι και να διαχέει χίλιες δυο επιθυμίες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι εκτός από αυτή την αυγουστιάτικη εκδοχή υπήρξε και μια υπερπανσέληνος που ζήσαμε το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου του 2016. Ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά δεκαετιών και πρόσφερε τη μαγεία της σε υπερθετικό βαθμό. Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου του 2016 η Σελήνη, της οποίας η απόσταση από τη Γη είναι μεταβλητή, ήταν 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ό,τι συνήθως! Η τελευταία φορά που η ανθρωπότητα είδε αυτό το φαινόμενο ήταν το 1948, ενώ η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα είναι και πάλι τόσο κοντά στη Γη θα είναι τον Νοέμβριο του 2034.

Όμως τώρα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, το διακύβευμα δεν αναφέρεται στην αισθητική πλευρά του φεγγαριού, αλλά στην απόδειξη της τεχνολογικής και οικονομικής πρωτοκαθεδρίας από τους γνωστούς παίχτες. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, μαζί με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τα τυχόν μεταλλεύματα που υπάρχουν στη Σελήνη, πρόσφατα δε είχαμε μία επιτυχία και μία αποτυχία: την επιτυχία των Ινδών, που πέτυχαν να προσεδαφιστούν στον νότιο πόλο του φεγγαριού, και την αποτυχία των Ρώσων για εξερεύνηση του κρατήρα «Μπογκουσλάβσκι» στον ίδιο χώρο μετά τη συντριβή του σκάφους «Luna-25».

Οι προσδοκίες για την ύπαρξη πολύτιμων μετάλλων στον φυσικό δορυφόρο της Γης δεν είναι μικρές, όμως στην παρούσα συγκυρία κατευθύνονται κυρίως στην εύρεση νερού. Υποτίθεται ότι στον νότιο πόλο υπάρχουν αποθέματα παγωμένου νερού, που μια αποστολή της ΝΑSΑ εκτιμά ότι ανέρχονται σε 600 δισεκατομμύρια κιλά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως πόσιμο νερό όσο και σαν πηγή υδρογόνου.

Με τις προβλέψεις της Συνθήκης του Διαστήματος του 1967 απαγορεύονται τα πυρηνικά όπλα και περιορίζεται η χρήση της Σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων σε ειρηνικούς σκοπούς. Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις της Συνθήκης για εξόρυξη πόρων από τη Σελήνη ή άλλους αστεροειδείς είναι μάλλον διφορούμενες ή απλώς απουσιάζουν, η Συνθήκη αυτή αποτελεί το πρώτο και θεμελιώδες νομικό μέσο του Δικαίου του Διαστήματος. Έτσι δεν είναι περίεργο ότι μέχρι το 2021 είχε υπογραφτεί από 111 χώρες, ενώ έχει επικυρωθεί από άλλες 23.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL