Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C23.6°C
2 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.3°C22.9°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.1°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C21.9°C
3 BF 49%
ΕΡΤ3 / Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση της ενημέρωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ3 / Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση της ενημέρωσης

ΕΡΤ3 κινητοποίηση
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

Εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κ. Ζούλα, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της εταιρείας, Γιάννης Δάρας και Μανώλης Παπανικήτας χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο επίκεντρο της κριτικής, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ενημέρωσης στην ΕΡΤ3, γεγονός που απαξιώνει και το δημόσιο κανάλι της Β. Ελλάδας, αλλά και το προσωπικό του, δημοσιογραφικό και τεχνικό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρατήρησαν ότι στα Δελτία Ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, αντί να αξιοποιείται το τοπικό δυναμικό της ΕΡΤ3 για την ειδησεογραφία εν όψει της ΔΕΘ, μεταφέρονται άτομα από την Αθήνα. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, άραγε; Την ίδια ώρα, με την κατάργηση των Δελτίων Ειδήσεων και γενικότερα της Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι Πολιτικοί συντάκτες και οι συντάκτες του Εξωτερικού δελτίου, απομένουν αντικειμενικά χωρίς αντικείμενο εργασίας. Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει η ΕΡΤ αυτό το δυναμικό;

Η πρόθεση της διοίκησης να καταργήσει τον ρόλο του περιφερειακού καναλιού που έχει η ΕΡΤ3 εδώ και 30 χρόνια, έχει προκαλέσει την αντίδραση και των σωματείων των δημοσιογράφων.

Στην κλήση για στάση εργασίας της ΕΣΗΕΜ-Θ τη Δευτέρα 1.00- 4.00 το μεσημέρι, συμμετέχει πλέον και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Η απεργιακή κινητοποίηση από τοπική στην ΕΡΤ3, γίνεται έτσι πανελλαδική, σε όλα τα κανάλια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και το ίντερνετ της ΕΡΤ, σε όλη τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα Δελτίο Ειδήσεων δεν πρόκειται να μεταδοθεί στη διάρκεια της 3ωρης στάσης εργασίας, περιλαμβανομένου του νεότευκτου ΕΡΤNews, αλλά και της ΕΡΤ1, που ετοιμάζει πρεμιέρες πολλών εκπομπών τη Δευτέρα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)  με ανακοίνωση της κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα και καταγράφει τα αιτήματα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εδώ και καιρό συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματός της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο κανάλι ERTNEWS. Μια ενέργεια που ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Με τα δεδομένα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας με τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών για όλους τους εργαζόμενους στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.), σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023,  από τις 13:00 έως τις 16:00 με αιτήματα:

  1. Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.
  2. Την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου
  3. Την αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  4. Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.
  5. Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.


Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της διεκδικούν για την ΕΡΤ3 τον ρόλο που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της και καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του καναλιού, επισημαίνοντας τον κομβικό και κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση και την πολυφωνία, καθώς μέσω αυτής προβάλλεται η ελληνική περιφέρεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL