Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
31.9°C38.0°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.3°C35.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C38.7°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.7°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
33.4°C33.4°C
4 BF 24%
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων / Εξώδικο κατά Παπαχρήστου για «ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων / Εξώδικο κατά Παπαχρήστου για «ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα»

Ο Γιώργος Παπαχρήστος
INTIME/ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εξώδικο στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο απέστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αναφορικά με «ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα» στη στήλη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 22 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ ο Γ. Παπαχρήστος με συνεχείς δημοσιεύσεις του προτρέπει «έμμεσα και άμεσα» το υπουργείο Πολιτισμού να άρει την παραχώρηση, του κτιρίου το οποίο βρίσκεται στην οδό Ερμού αρ. 134-136, ενώ καταλογίζει εναντίον του δημοσιογράφου «προφανή στόχο να πληγεί έμπρακτα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα μέλη του».

Ο ΣΕΑ διαμαρτύρεται επιπλέον «γιατί προκύπτει άμεση υλική βλάβη του Συλλόγου μας και των μελών μας από το δημοσίευμα καθώς "το κτίριο αυτό στεγάζει τόσο τα γραφεία του Συλλόγου, όσο και την βιβλιοθήκη του Συλλόγου, ξενώνα για τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που διαβιούν στην επαρχία, επιστημονικές διαλέξεις που προβάλλουν το έργο των αρχαιολόγων-μελών μας, σεμινάρια που παρακολουθούν τα μέλη μας για την βελτίωση των δεξιοτήτων τους».

Τέλος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από τον δημοσιογράφο και την εφημερίδα Τα Νέα να προβούν σε επανόρθωση, δημοσιεύοντας το εξής κείμενο:

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στεγάζεται στο κτίριο ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ επί της Ερμού 134-136, με νόμιμη παραχώρηση που ερείδεται άρθρο 16, παρ. 5 του Ν. 1264/1982. Ο Σύλλογος κάνει χρήση του κτιρίου στη βάση των καταστατικών του σκοπών, με εκδηλώσεις που προάγουν την σχέση των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την κοινωνία και το κύρος του Συλλόγου, και εκπληρώνουν τους κοινωνικούς σκοπούς ενός δημόσιου κτηρίου, αποτελώντας έναν ζωντανό χώρο-τοπόσημο στην περιοχή του Θησείο. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κτίριο του Συλλόγου στις 18/7/2023 με θέμα “Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο”, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και το ακουστικό live που ακολούθησε, αποτέλεσε μια εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του ναυαγίου της Πύλου, με απόλυτο σεβασμό στο κτίριο που τη φιλοξένησε", και ζητούν από την εφημερίδα να συμπληρώσει ότι οποιαδήποτε αναφορά στην εκδήλωση "βασίστηκε σε μη ακριβή πληροφόρηση που είχε ο συντάκτης του σχετικού άρθρου"».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το εν λόγω άρθρο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέστειλε σχετική επιστολή στον ΣΕΑ, εγκαλώντας τον Σύλλογο για την εκδήλωση, προφασιζόμενη μάλιστα ότι δεν ελήφθη άδεια για την εκδήλωση από το υπουργείο Πολιτισμού.

««Δεν γνωρίζει η υπουργός ότι δεν απαιτείται άδεια του Συμβουλίου για εκδηλώσεις που γίνονται μέσα σε ακίνητα που αποτελούν νεότερα ή σύγχρονα μνημεία, ακόμη και αυτά του ΥΠΠΟΑ;» σημείωνε μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.

Το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο του Γ. Παπαχρήστου για τον ΣΕΑ και την εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο:

«Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον κήπο (!!) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ως θέμα «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου». Μετείχαν δε μερικές προσωπικότητες του χώρου των αλληλέγγυων και των δικαιωματιστών, του τύπου Ιάσων Αποστολόπουλος, Κατερίνα Μάτσα, Μαρία Λουκά, Μαρία Παπαμηνά κ.ά. Εκτός από τις εισηγήσεις, υπήρχαν και μαρτυρίες προσφύγων - όλα στην κατεύθυνση των ευθυνών αφενός της Ελλάδας για τη σκληρή στάση που τηρεί στο θέμα του Μεταναστευτικού, και αφετέρου, του βραχίονά της, που είναι το Λιμενικό.

Ως εδώ κανένα πρόβλημα, έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες εκδηλώσεις, και προφανώς θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον. Το μόνο θέμα, που εγώ επιθυμώ να θίξω, είναι το γιατί στον συγκεκριμένο χώρο η εκδήλωση. Ο χώρος αυτός περιβάλλει ένα υπέροχο νεοκλασικό ακριβώς δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, και το έχει παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού στους αρχαιολόγους, προκειμένου να στεγάσουν τα γραφεία τους, και ενδεχομένως και τις επιστημονικές τους αναζητήσεις.
Άπτεται του πλέγματος των δραστηριοτήτων των μελών του Συλλόγου, η εκδήλωση αυτή; Νομίζω πως όχι. Άρα το επόμενο ερώτημα που τίθεται, και αφορά πλέον το υπουργείο Πολιτισμού, είναι, αν ο Σύλλογος έχει το δικαίωμα από τη σύμβαση παραχώρησης να τον διαθέτει για εκδηλώσεις, και έναντι ποιου τιμήματος. Διότι αν είναι έτσι, και κυκλοφορήσει το «νέο», νομίζω ότι όλο και κάποιοι αρχαιολάτρες θα βρεθούν για να παραθέσουν ένα κοκτέιλ δίπλα στο περίφημο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας...

Ξεχαρβάλωμα

Πρόκειται για πλάκα; Όχι ακριβώς. Πρόκειται για την αποτύπωση μιας πραγματικότητας η οποία περιγράφει το ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας αισθητικής και νομιμότητας στη σύγχρονη ελληνική πολιτεία. Διότι αμέσως μετά τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, που περίπου περιέγραψαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να ριχτεί στο πυρ το εξώτερον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακολούθησε, παρακαλώ Live, στο οποίο συμμετείχαν τα ακόλουθα μουσικά σχήματα “Alex & STEF”, “FRANK ΡΑΝΧ”, “Μεθυσμένα ξωτικά” και ο άγνωστος σε εμένα αοιδός Βασίλης Ράλλης με το συγκρότημά του. Φυσικά υπήρχαν μικροφωνικές (στη διαπασών...), φυσικά υπήρχαν φώτα, και βεβαίως έγινε από τους συγκεντρωμένους ένα ωραιότατο, φασαριόζικο, πάρτι, να το φχαριστηθούν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, στους διπλανούς τάφους.
Αν βρίσκετε μακάβρια την αναφορά, σκεφτείτε επίσης και το άλλο, το ακόμη πιο μακάβριο: ότι το πάρτι πραγματοποιήθηκε με αφορμή το προ 40 ημερών πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου! Οι «γείτονες» άλλωστε, έχουν «φύγει» προ 2.500 ετών, οπότε το «έγκλημα» έχει παραγραφεί.

Με τα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής να καπνίζουν ακόμη, και στη Μάνδρα η φωτιά να σαρώνει τα πάντα, θα περίμενε κανείς ότι η εκδήλωση θα ήταν μεταξύ συγγενών και φίλων. Αλλά όχι, ήταν ιδιαίτερα μαζική. Ποιος χάνει άλλωστε κάτι τέτοιο - καλοκαιράκι, μέσα Ιουλίου, στο πιο ωραίο μέρος του κέντρου της Αθήνας, με την Ακρόπολη κατάφωτη;

Άσε που υπήρχε και κίνητρο, η δωρεάν είσοδος. Αν και δίπλα ακριβώς στη σχετική αφίσα, υπήρχε μια περίεργη το δίχως άλλο αναφορά: «Συνεισφορά απαραίτητη».

Συνεισφορά σε χρήματα, δεν το πιστεύω, γιατί αυτό κάπως λέγεται, αν δεν κόβονται αποδείξεις. Επίσης αν αφορούν χρήματα, θέμα είναι πώς διανέμονται αυτά που διανέμονται και με ποια λογική. Υποθέτω λοιπόν ότι η «συνεισφορά» θα ήταν σε είδος. Αλλά όσο κι αν έσπασα το κεφάλι μου, δεν τα κατάφερα να προσδιορίσω σε τι «είδος»...

(Το υπουργείο Πολιτισμού, πώς το βλέπει όλο αυτό; Θα ήθελα πολύ να γνώριζα, κυρία Μενδώνη μου...)».

Αναλυτικά το εξώδικο του ΣΕΑ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL