Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.4°C28.5°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.3°C27.3°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
23.2°C30.9°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C23.0°C
3 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.3°C
3 BF 47%
Νοσοκομεία / Χάνουν ακόμα 2.000 εργαζόμενους - Άπραγη η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομεία / Χάνουν ακόμα 2.000 εργαζόμενους - Άπραγη η κυβέρνηση

133692411a.jpg

Το μεγαλύτερο ζήτημα -μεταξύ πολλών άλλων- που απασχολεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η υποστελέχωση των δημόσιων δομών. Ωστόσο, αντί να λύνεται το πρόβλημα, επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία υπηρετούν 2.000 υγειονομικοί μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι με διετείς συμβάσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος μισθοδοσίας επιβαρύνει ελάχιστα τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αφού τα έξοδα καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια.

Παρά τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδωσε λύση και οι συμβάσεις τους δεν πήραν παράταση. Μάλιστα, ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να αποχωρούν, καθώς 11 υπάλληλοι σταμάτησαν να εργάζονται στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Οι συγκεκριμένοι 2.000 υπάλληλοι καλύπτουν θέσεις τραυματιοφορέων, τεχνικών, εργατών γενικών καθηκόντων, βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, διοικητικών κ.ά. Επομένως, η αποχώρησή τους από τα νοσοκομεία συνεπάγεται ότι χάνονται εργαζόμενοι που συνεισέφεραν και η απουσία τους θα έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασθενείς. «Χάνουμε τραυματιοφορείς από τα νοσοκομεία και θα την πληρώνουν με ταλαιπωρία οι ασθενείς στα Επείγοντα. Χάνουμε τεχνικούς που είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση των κλιματιστικών. Ποιος θα αποκαταστήσει βλάβες κλιματιστικών εν μέσω καύσωνα;» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας και δουλεύουν στην πρώτη γραμμή από τότε. Έχουν αποδείξει την αξία τους και τη συνεισφορά τους στη δημόσια Υγείας. Ωστόσο, το ευχαριστώ της Πολιτείας είναι η μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Παράλληλα, οι 2.000 συμβασιούχοι που φεύγουν από τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τους λείπουν ελάχιστα ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης ή χρειάζονται ακόμη λίγους μήνες για να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης που είναι αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να δώσει λύση ανανεώνοντας τις συμβάσεις. Να μην χαθεί τόσο προσωπικό από τα νοσοκομεία. Τους έχουμε ανάγκη. Έχουν και ίδιοι μεγάλη ανάγκη τη δουλειά» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL