Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ellinika Hoaxes / Καταγγελία στον διεθνή οργανισμό fact-checkers για το συκοφαντικό και ψευδές δημοσίευμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ellinika Hoaxes / Καταγγελία στον διεθνή οργανισμό fact-checkers για το συκοφαντικό και ψευδές δημοσίευμα

Δημοσίευμα από τα Ellinika Hoaxes

Στις 16:25 της 18ης Μαΐου επιδόθηκε στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα Ellinika Hoaxes το εξώδικο που ζητεί από την ιστοσελίδα και τον συντάκτη Στέλιο Πουρνή επανόρθωση για το ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμά που εμφανίζει την ΑΥΓΗ να έχει, τάχα, δημοσιεύσει «μονταρισμένο βίντεο» των δηλώσεων του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη. Το εξώδικο έδινε προθεσμία 24 ωρών στα Ellinika Hoaxes να επανορθώσουν για το συκοφαντικό τους δημοσίευμα, αναρτώντας άρθρο όπου θα αναφέρεται ρητά ότι η ΑΥΓΗ ΔΕΝ ανήρτησε μονταρισμένο βίντεο, ότι το βίντεο της ΑΥΓΗΣ ΔΕΝ έχει αποκόψει ΟΥΤΕ συρράψει την απάντηση του πρωθυπουργού, άρα ΔΕΝ την απομόνωσε από το θεματικό της πλαίσιο, ως εκ τούτου ΔΕΝ προέβη σε καμίας μορφής παραπληροφόρηση.

Η προθεσμία παρήλθε δίχως να λάβει χώρα καμία απολύτως ενέργεια από τα Ellinika Hoaxes. Όχι μόνο δεν προέβησαν στην αναγκαία επανόρθωση, αλλά ούτε καν αποκρίθηκαν προκειμένου να εξηγήσουν γιατί επιμένουν να διατηρούν αναρτημένο ένα καταφανώς συκοφαντικό και ψευδές δημοσίευμα.

Με δεδομένο ότι το δημοσίευμα αναρτήθηκε λίγες μόνο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, καθίσταται προφανές στους πάντες ότι η διακίνηση ψευδών και συκοφαντικών πληροφοριών από έναν φορέα που υποτίθεται ότι πρέπει να μεριμνά για το fact-checking συνιστά κακόπιστη ενέργεια και υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Για τους λόγους αυτούς, η ΑΥΓΗ υποβάλλει άμεσα καταγγελία στον φορέα IFCN (International Fact-Checkers Network – Διεθνές Δίκτυο Fact-Checkers) επισυνάπτοντας όλα τα σχετικά έγγραφα και υλικό το οποίο αποδεικνύει ότι τα, πιστοποιημένα από τον φορέα, Ellinika Hoaxes, διακινούν ψευδείς και συκοφαντικές πληροφορίες με στόχο να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Η ΑΥΓΗ θα ζητήσει από τον φορέα να επανεξετάσει κατά πόσον τα Ellinika Hoaxes πληρούν τα κριτήρια που το IFCN θέτει στον «κώδικα αρχών» του.

Επιπλέον, η ΑΥΓΗ θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ελληνική έννομος τάξη, τόσο ως προς το αστικό όσο και προς το ποινικό σκέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL