Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εργατικά δυστυχήματα / Ραγδαία αύξηση το 2023 - 49 θάνατοι μέσα σε τρεις μήνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργατικά δυστυχήματα / Ραγδαία αύξηση το 2023 - 49 θάνατοι μέσα σε τρεις μήνες

Άνθρωπος εργάζεται σε ναυπηγείο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σοκάρουν οι αριθμοί των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων για το 2023 καθώς χωρίς να έχουμε μπει ακόμη στον Απρίλιο, έχουν καταγραφεί 49 θάνατοι σε χώρους εργασίας, ενώ πολλά περισσότερα είναι τα ατυχήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, «το 2023, πριν κλείσουμε τον Μάρτη, είμαστε ήδη στους 49 θανάτους από τους οποίους οι τέσσερις ήταν στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2022 καταγράφηκαν 104, το 2020 καταγράφηκαν 41, το 2019 καταγράφηκαν 51 και το 2018 καταγράφηκαν 46.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr ο Αν. Στοϊμενίδης έκανε λόγο για «ταξικό πρόσημο» πίσω από τον μεγάλο αριθμό των δυστυχημάτων καθώς αφορούν ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται ανασφάλιστοι ακόμα και σε επικίνδυνες θέσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=f9SLVpiWeNw

Ο ίδιος έκανε λόγο και για ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης η οποία οδηγεί σε ασυνεννοησία με την εκάστοτε εργοδοσία η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά. Παράλληλα, ο κ. Στοϊμενίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 100 που υπογράψαμε πριν από το πρώτο μνημόνιο, σήμερα έχουμε 4-5».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΓΓ Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Χατζάκος υπογράμμισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο, κυρίως των θανατηφόρων.

Για τα εργατικά δυστυχήματα με μηχανήματα έργου, ο κ. Χατζάκος, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης Μητοστάκη για την τροπολογία που ψήφισε προ τεσσάρων μηνών και η οποία επιτρέπει να χειρίζονται γερονοφόρα μηχανήματα έως δύο τόνων, από μη καταρτισμένα άτομα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «κατάπτυστο άρθρο» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο όπως επεσήμανε πρέπει να αποσυρθεί.

Ο κ. Χατζάκος σημείωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για συνάντηση με τον εν λόγω υπουργό για το ζήτημα, πέφτει στο κενό και υπογράμμισε πως στο τετράμηνο που πέρασε αυτή η τροπολογία σημειώθηκαν έξι θανατηφόρα ατυχήματα. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πλειάδα από ατυχήματα που λόγω της φύσης της εργασίας είναι θανατηφόρα. Το 90% των ατυχημάτων θα αποβούν θανατηφόρα και 10% θα χάσουν κάποιο άκρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης σημείωσε ότι «η απαξίωση τόσων χρόνων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να προσφέρουν εργασίες επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων. Πρόκειται για ζωές και όχι για αριθμούς, όμως ακόμη και τα νούμερα τρομάζουν. Ασκήθηκαν πολιτικές που βοήθησαν στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επιθεώρηση εργασίας, στην οποία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απασχολούνται τρεις επιθεωρητές, σημειώνοντας ότι «για τους ελέγχους πρέπει να είναι δύο και πάντα ένας στο γραφείο. Αν λείψει ένας σε άδεια, δε μπορούν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL