Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.8°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.5°C13.2°C
2 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C15.0°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.2°C14.8°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.2°C
2 BF 93%
Θεσσαλονίκη / Μαθητές διασχίζουν οδό ταχείας κυκλοφορίας για να πάνε σχολείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Μαθητές διασχίζουν οδό ταχείας κυκλοφορίας για να πάνε σχολείο

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει επαναφέρει σε πολλά επίπεδα τη συζήτηση για την ποιότητα και την ασφάλεια των μεταφορών στη χώρα. Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης ξεχωρίζει η συζήτηση για την ασφάλεια των μεταφορών των μαθητών.

Μπορεί η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης να θυμήθηκαν το ζήτημα τώρα, ορισμένοι γονείς όμως παλεύουν εδώ και χρόνια για τα αυτονόητα. Για ασφαλή, δηλαδή, μετακίνηση των παιδιών τους προς και από το δημόσιο σχολείο στο οποίο φοιτούν.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα μη ασφαλούς μετακίνησης μαθητών στη χώρα ξεχωρίζει το παράδειγμα του 1ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο Λύκειο στεγάζεται εδώ και χρόνια σε κτήριο που νοικιάζεται και βρίσκεται έξω από τα όρια της οικιστικής ζώνης, στα σύνορα με τον Δήμο Θέρμης. Στο σχολείο αυτό φοιτούν 285 μαθητές και μαθήτριες από τις περιοχές της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας, περιοχές αρκετά μακριά από το σχολείο.

Μοναδικός τρόπος μετακίνησης των μαθητών είναι η χρήση του αστικού λεωφορείου, μιας και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, ενώ η διαδρομή είναι ακατάλληλη για κάποιον πεζό. Το σχολείο βρίσκεται μπροστά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και χωρίς πεζοδρόμια. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς και αποτυπώνουν οι φωτογραφίες, για να αποβιβαστεί ή να επιβιβαστεί κανείς σε κάποιο λεωφορείο χρειάζεται να βγει στον δρόμο, καθώς η πρόσβαση εμποδίζεται με στηθαίο.

Την περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο εξυπηρετούν οι λεωφορειακές γραμμές 72 ΑΣΙΚΕΑ-Ν. Μηχανιώνα και 76 ΑΣΙΚΕΑ-Αγγελοχώρι. Όπως επισημαίνουν όμως γονείς και μαθητές, κατά τη λήξη του σχολικού ωραρίου διατίθεται μόλις ένα αστικό λεωφορείο, το οποίο εισέρχεται στον δρόμο μπροστά από το σχολείο για να παραλάβει μαθητές, κυρίως όρθιους, μιας και οι θέσεις είναι ελάχιστες σε σχέση τον αριθμό των επιβατών. Οι μαθητές που τελειώνουν νωρίτερα τα μαθήματα τους ή δεν χωράνε στο εν λόγω λεωφορείο καλούνται να διασχίσουν την οδό ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Περαία προκειμένου να περάσουν στο απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας για να φτάσουν στη στάση του λεωφορείου, με μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος και παράσυρσης.

Ατύχημα με 11 τραυματίες μαθητές

Την επικινδυνότητα της μετακίνησης των 285 μαθητών και μαθητριών επιβεβαιώνει το ατύχημα που έλαβε χώρα στις 7 Νοεμβρίου 2022, όταν μετά τη λήξη των μαθημάτων ο οδηγός του αστικού λεωφορείου, που για άλλη μια μέρα ήταν ασφυκτικά γεμάτο, φρέναρε απότομα, με αποτέλεσμα μαθητές που ήταν όρθιοι να πέσουν κάτω και να τραυματιστούν 11 από αυτούς.

Οπως επισημαίνει σε υπηρεσιακό της έγγραφο η διεύθυνση του σχολείου προς την αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού, «κάποιοι μαθητές έπεσαν πάνω στο διαχωριστικό τζάμι που είναι πριν από τον οδηγό, με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει και άλλοι να γεμίσουν γυαλιά στα μαλλιά τους, άλλοι να κοπούν στα χέρια τους και άλλος να κοπεί στον μηρό». Η Τροχαία Θέρμης κατέγραψε το συμβάν και προχώρησε σε προανάκριση, με άγνωστα αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, η διεύθυνση του σχολείου επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών του σχολείου μας εξυπηρετείται στη μεταφορά του με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και αυτό ενέχει καθημερινά τον κίνδυνο του ατυχήματος, όπως και συνέβη τη συγκεκριμένη μέρα».

Αίτημα των γονέων η διάθεση σχολικών λεωφορείων

Ο φόβος γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς το 2010 υπήρξε θανατηφόρα παράσυρση 17χρονης μαθήτριας του σχολείου από διερχόμενο όχημα. Τότε υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες της σχολικής κοινότητας, με αίτημα την τοποθέτηση τροχονόμου στο σημείο. 13 χρόνια μετά, φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι η αρμόδια υπηρεσία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας να προχωρήσει το συντομότερο στη διάθεση ειδικών σχολικών λεωφορείων για την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, καθώς και στην άμεση απόσυρση της οριζόντιας σιδερένιας μπάρας που μεσολαβεί ανάμεσα στη στάση που εφάπτεται με το σχολείο και τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων.

Οπως λέει στην ΑΥΓΗ η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού Αλίκη Μαρτζοπούλου, μετά το ατύχημα της 7ης Νοεμβρίου παραλίγο να υπάρξει αντίστοιχο ατύχημα και στις 29 Νοεμβρίου. «Ως γονείς κινητοποιηθήκαμε για ακόμη μια φορά, μετά από 12 χρόνια προσπάθειας του συλλόγου για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, κανένας αρμόδιος δεν άκουσε τις φωνές μας. Παρ’ όλες τις επιστολές και τις εκκλήσεις μας στους υπεύθυνους, οι απαντήσεις ήταν κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες. Όχι άλλες “θυσίες” για να γίνουν τα αυτονόητα, απαιτούμε την ασφαλή μεταφορά των παιδιών μας τώρα!».

Σε ακόμα μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των συναρμόδιων φορέων της Περιφέρειας, του δήμου, του υπουργείου και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου διοργανώνει την Κυριακή 19 Μαρτίου εκδήλωση και έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου με θέμα την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών. Πρόσκληση για να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν στο μείζον θέμα έχουν λάβει ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφαρειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλής, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Γ. Τόσκας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL